Zelfstudie aan de Open Universiteit Nederland

Zelfstudie aan de Open Universiteit Nederland Voor wie al een baan heeft, maar toch nog een universitaire opleiding wil/moet doen is de Open Universiteit de ideale opleider. Deze universiteit biedt in diverse opleidingen en cursussen in zelfstudie aan, waarbij het tempo in grote mate zelf te bepalen is. Waarmee de OU zich onderscheidt van vele andere opleiders in deeltijd is dat de OU geaccrediteerd is en dus ook daadwerkelijk wetenschappelijk onderwijs aan kan bieden.

Oprichting

Op 24 september 1984 werd de Open Universiteit opgericht, met als hoofdvestiging Heerlen. Deze oprichting was een resultaat van de Wet op de Open Universiteit, die officieel pas in 1985 van kracht werd. Op de hoofdvestiging na, is er in iedere provincie een studiecentrum; hierdoor is de universiteit voor iedereen in Nederland binnen een relatief korte afstand bereikbaar.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden aan de Open Universiteit is niet meer nodig dan een leeftijd van 18 of hoger. Daarbij is het mogelijk om in een eigen tempo, bij een zelfgekozen studiecentrum, de studie te volgen. De afwezigheid van toelatingseisen en de afwezigheid van een strak tijdsschema, betekenen echter niet dat de kwaliteit van de opleiding lager is dan bij een normale universiteit; in de keuzegids universiteiten staan de opleidingen van de Open Universiteit niet zelden op een hoge plek.

Prijs

De kosten van een opleiding aan de Open Universiteit variëren sterk afhankelijk van de duur van de opleiding. Er kan rekening gehouden worden met een prijs van tussen de 250 tot 300 euro per module van 4,3 studiepunten. Een masteropleiding bijvoorbeeld, voor iemand die de bachelor al gehaald heeft, komt dan uit tussen de 3000 en 4000 euro. In tegenstelling tot andere opleiders die zelfstudie opleidingen aanbieden, worden de benodigde boeken en readers bij de prijs inbegrepen; hierdoor worden onverwachte extra kosten vermeden. Voor studenten die de studie naast hun baan doen, biedt de belastingdienst ook nog een voordeeltje: Per jaar kan namelijk het bedrag dat aan de studie besteed wordt, op de eerste 500 euro na, van de belastingen afgetrokken worden. Hierdoor valt de prijs van een opleiding uiteindelijk nog goed mee.

Opleidingen

De OU biedt diverse soorten opleidingen aan, niet alleen complete bachelor of master opleidingen, maar ook opleidingen voor bijscholing en nascholing. Daarnaast biedt de Open Universiteit ook een aantal gratis vakken aan, van zon 25 uur per vak. Bij deze gratis vakken zijn er vijf die ook middels een officiële toets afgesloten kunnen worden, waarbij de toets wel 50 euro kost. Voor dit geld wordt er wel een officieel certificaat afgeleverd, waarbij de 5 afgesloten vakken ingebracht kunnen worden in de vrije ruimte van diverse bacheloropleidingen aan de OU. Daarnaast is het meteen een mooie testcase om te kijken of het niveau van de OU haalbaar is, en een mooie manier om weer langzaam in te dribbelen in het studieritme. De diverse soorten opleidingen die de OU biedt zijn:
  • Bacheloropleidingen
  • Masteropleidingen
  • Focusopleidingen
  • Post-hbo opleidingen
  • Certified Professional Programs
  • Cursussen
  • Diverse korte studies
  • Bedrijfsopleidingen
  • Voorbereidingscursussen
  • Gratis zelfstudiecursussen

Overigens zijn niet alle opleidingen geheel zelfstudie; sommigen hebben toch een aantal verplichte aanwezigheidsdata. Toetsmomenten zijn wel bijna allemaal zelf in te plannen. De Open Universiteit kan namelijk op een aantal dagen per week, welke dagen is per studiecentrum verschillend, toetsen afnemen van bijna alle vakken en cursussen. Dit gebeurd door de verschillende toetsen samen in 1 lokaal af te nemen, met 1 supervisor erbij, iets wat de flexibiliteit zeer groot maakt en de mogelijkheid om de studie ook echt in een eigen tempo te volgen alleen maar vergroot. Daarnaast is het natuurlijk ook een stukje kostenbesparing.
© 2011 - 2020 Polkozic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische of universitaire pabo…
Niveaus binnen het hoger onderwijs in VlaanderenNiveaus binnen het hoger onderwijs in VlaanderenHet hoger onderwijs in Vlaanderen wordt alsmaar toegankelijker voor meer en meer mensen door de verschillende niveaus wa…

Online tweedehands boeken kopen: De beste sitesOnline tweedehands boeken kopen: De beste sitesHoewel nieuwe boeken vrijwel overal verkrijgbaar zijn op internet, is het verkrijgen van boeken die niet meer uitgegeven…
Studeren naast een baanStuderen naast een baanDe reclames voor aanbieders van diverse cursussen en opleidingen die naast een baan gevolgd kunnen worden zijn divers, m…

Reageer op het artikel "Zelfstudie aan de Open Universiteit Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Polkozic
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!