Online tweedehands boeken kopen: De beste sites

Online tweedehands boeken kopen: De beste sites Hoewel nieuwe boeken vrijwel overal verkrijgbaar zijn op internet, is het verkrijgen van boeken die niet meer uitgegeven worden, of het verkrijgen van een speciale druk van een bepaald boek, nog steeds een lange zoektocht door diverse antiquariaten en boekhandels. Toch zijn de mogelijkheden om op internet een specifiek tweedehands boek te vinden tegenwoordig uitgebreid genoeg om deze zoektocht te beperken.

Inleiding

Hoewel er een aantal sites op het net zijn die specifiek gericht zijn op de verkoop van tweedehands boeken, zijn er slechts enkelen die een aanbod hebben wat ook het zoeken naar een moeilijker, specifieker boek mogelijk maakt. Daarnaast zijn er echter ook nog sites die niet als specifiek doel hebben het aanbieden van tweedehands boeken, maar die in hun aanbod toch voldoende boeken hebben om een zoektocht door die sites zinvol te maken. Om de prijzen van de sites enigszins te kunnen vergelijken, staat bij iedere site de laagste prijs die gevonden werd voor het boek Ik Jan Cremer, van Jan Cremer. De genoemde prijs zegt niets over de kwaliteit van het boek; hiervoor wordt afgegaan op de beschrijving die genoemd wordt op de site zelf.

Boekwinkeltjes.nl

De site boekwinkeltjes.nl is een van de grootste aanbieders van tweedehandsboeken. Deze site beheert de boeken ook niet zelf, maar vertaalt het aanbod van een grote variëteit aan antiquariaten en boekhandels (waaronder bijvoorbeeld ook de slegte) naar een simpele zoekmachine. Ook voor particulieren is het mogelijk om een “boekwinkeltje” te openen op boekwinkeltjes.nl. Hierdoor is het aanbod van de site enorm; er staan zo'n 5 miljoen gebruikte boeken op. Daarnaast biedt de site ook nog nieuwe boeken aan en is het mogelijk om via de site zelf een eigen boek uit te geven tegen zeer gunstige voorwaarden.

De prijzen van de boeken die worden aangeboden variëren zeer sterk; afhankelijk van de specifieke aanbieder, de staat van het boek, de druk, enz. Toch kan er gesteld worden dat de prijzen over het algemeen zeer acceptabel zijn. Bestellen van een boek gebeurt door een formulier in te vullen wat naar de daadwerkelijke aangesloten boekwinkel wordt verstuurd; vervolgens reageert deze via de mail met de betaalmogelijkheden en details met betrekking tot het verzenden. De ervaringen met deze site zijn zeer goed, vooral de hoeveelheid boeken en de prijzen zijn gunstige eigenschappen van de site.

Het boek Ik Jan Cremer is op deze site verkrijgbaar voor 1,50 euro in een redelijke tot goede staat. De verzendkosten zijn in deze prijs echter nog niet meegerekend; die hangen ook af van de gekozen manier van verzending.

Bol.com

Bol.com is de grootste Nederlandse internetwinkel op het gebied van films, muziek en boeken. Hoewel de site opgestart is met de bedoeling alleen nieuwe producten aan te bieden, is het tegenwoordig ook mogelijk om een tweedehands boek te bestellen. Hoewel de prijzen, waarschijnlijk door de verdienconstructie van de site, iets duurder zijn dan bij de meeste andere sites met tweedehands boeken; behoort de site vanwege de methode van betaling en verzending wel tot de meest veilige manieren om online een tweedehands boek te bestellen. Overigens leert de ervaring dat bol.com ook de snelste is van de in dit artikel behandelde sites.

De prijs van het boek Ik Jan Cremer is op deze site 5,95 euro. Hierbij worden geen verzendkosten gerekend, maar een servicebijdrage (bemiddelingsbijdrage) van bol.com. Uiteindelijk is deze qua hoogte vergelijkbaar met verzendkosten, alleen rekent bol.com deze servicebijdrage per tweedehands item; niet per verzending.

Marktplaats.nl

De site marktplaats.nl staat bekend vanwege de uitzonderlijke grootte van het aanbod. Ook hier zijn dus goed tweedehands boeken uit te halen, hoewel de site hier niet specifiek op gericht is. Het voordeel van marktplaats is dat er een zeer gevarieerd aanbod te vinden is; ook mensen die niet weten hoeveel een specifiek boek waard is, zetten dit vaak tegen zeer goede prijzen op internet. Probleem bij deze goede koopjes is wel dat ze redelijk snel weg zijn, dus er moet regelmatig gezocht worden op de site om de koopjes er uit te halen.

Qua betaling en verzending regelt de site niets; de site is slechts het platform waarop de koper en verkoper elkaar kunnen vinden. Er kan door middel van een bod op een item geboden worden, waarna de verkoper contact kan opnemen met een koper, of er kan direct contact opgenomen worden met de verkoper. Uiteindelijk komt het allemaal neer op vertrouwen en onderlinge afspraken met betrekking tot betalen en verzenden. Hier leert ervaring echter ook weer dat de problemen met deze methode te verwaarlozen zijn; let alleen wel op met advertenties in een andere taal dan Nederlands, of rare betalingsregelingen.

Het boek Ik Jan Cremer is te vinden voor 4,00 euro, in een goede staat. Verzendkosten staan hier nog niet bij gerekend. Anderzijds zijn er op de site ook advertenties te vinden waarop geen prijs genoemd staat; maar waar op geboden kan worden. Hierdoor kan de prijs lager uitkomen dan de 4,00 euro.


Deslegte.nl

Op de site van de beroemdste aanbieder van tweedehands boeken is nu ook de mogelijkheid om online een tweedehands boek te vinden. Hoewel de boeken van de slegte voor een groot deel ook te vinden zijn op boekwinkeltjes.nl; biedt de site van de slegte een strakke duidelijke indeling van de boeken, waardoor het ook mooi is om op zoek te gaan naar een paar interessante boeken, zonder een specifiek boek te zoeken. Een ander voordeel van deze site is dat alle “rotzooi” er uit gehaald is, er worden slechts boeken aangeboden in een goede tot perfecte staat. Nadeel is natuurlijk wel dat de prijzen hier ook op aangepast zijn.

Het boek Ik Jan Cremer is te vinden voor 7,50 euro; hiervoor wordt er dan wel een boek in nieuwstaat geleverd, dat nog nooit gelezen is. De verzendkosten komen er wel nog bij, deze bedragen iets minder dan 2 euro voor tweedehands boeken. De nieuwe boeken die worden aangeboden op de site, hebben overigens geen last van verzendkosten.
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruikte boekenGebruikte boekenBoeken zijn over het algemeen niet goedkoop, en zeker voor bepaalde genres en boeken met veel gekleurd fotomateriaal zal…
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Kopen en verkopen van tweedehands studieboekenKopen en verkopen van tweedehands studieboekenDe handel in tweedehands studieboeken is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt omdat er steeds vaker online wordt…

Voorwaarden en aanvragen van de lerarenbeurs 2017 - 2018Voorwaarden en aanvragen van de lerarenbeurs 2017 - 2018Er zijn talloze cursussen en opleidingen voor leraren die hun professionele kennis willen vergroten of verbreden of die…
Zelfstudie aan de Open Universiteit NederlandZelfstudie aan de Open Universiteit NederlandVoor wie al een baan heeft, maar toch nog een universitaire opleiding wil/moet doen is de Open Universiteit de ideale op…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.