Voorwaarden en aanvragen van de lerarenbeurs 2017 - 2018

Voorwaarden en aanvragen van de lerarenbeurs 2017 - 2018 Er zijn talloze cursussen en opleidingen voor leraren die hun professionele kennis willen vergroten of verbreden of die zich willen specialiseren. Een dergelijke cursus of opleiding kost natuurlijk wel geld. Om leraren hierin tegemoet te komen heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2008 de lerarenbeurs in het leven geroepen. Leraren met een bevoegdheid voor primair, voortgezet, middelbaar of hoger beroepsonderwijs kunnen een lerarenbeurs aanvragen voor bijscholing.

Waaruit bestaat de lerarenbeurs?

De lerarenbeurs vergoedt (gedeeltelijk) de volgende kosten:
 • Maximaal 7000 van het wettelijk- of instellingscollegegeld per collegejaar.
 • Tien procent van het collegegeld voor studiemiddelen met een maximum van 350.
 • Tien procent van het collegegeld voor reiskosten met een maximum van 350.
 • Studieverlof (uren afhankelijk van werktijdfactor en studie). Hierdoor krijgt werkgever de kosten voor vervanging vergoed.
Een lerarenbeurs kan dus een forse bijdrage leveren in de kosten van de gekozen cursus of opleiding.

Wat zijn de voorwaarden van de lerarenbeurs?

Niet iedereen kan de lerarenbeurs. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan.
 • De leerkracht heeft een onderwijsbevoegdheid (po, vo, bve) of minimaal een bachelor opleiding (voor leraren in het hbo).
 • De leerkracht heeft een dienstverband bij een school die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of Economische Zaken of wordt bekostigd. Dit mag ook een tijdelijk of invalcontract zijn.
 • De leerkracht heeft minimaal 20% van zijn tijd lesgebonden taken (dit geldt alleen voor leerkrachten);
 • De leerkracht ontvangt geen tegemoetkoming voor leraren of studiefinanciering.
 • De leerkracht heeft niet eerder een lerarenbeurs ontvangen.
 • De aanvraag is voor opleiding die is geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).
 • Het betreft en bachelor- of masteropleiding of een pre-master of schakelprogramma.
 • De leerkracht staat ingeschreven in het lerarenregister.

Hoe kan de lerarenbeurs worden aangevraagd?

De lerarenbeurs kan niet het gehele jaar worden aangevraagd. Hier zijn bepaalde periodes voor.
De aanvraagperiode voor het collegejaar 2017 - 2018 loopt van 1 april tot en met 30 juni en kan alleen digitaal met een DigiD met sms-controle via DUO. Aanvragen worden toegekend per onderwijssector en er is een beperkt budget beschikbaar. Het principe wie het eerst komt het eerst maalt geldt.
Let op! De beurs moet ieder jaar opnieuw worden aangevraagd. Wel krijg je voorrang als je de lerarenbeurs voor het tweede of derde jaar aanvraagt,

Tips

De lerarenbeurs is een geweldige regeling voor elke leraar die zijn kennis wil vergroten. Opleidingen zijn niet goedkoop en deze financiële regeling maakt dat deze zorg wordt weggenomen. Echter, leerkrachten mogen maar een keer gebruikmaken van de beurs (tenzij het eerder een korte of bacheloropleiding betrof) en wanneer de leraar de opleiding niet binnen een bepaalde tijd met succes is afrond moet het geld worden terug betaald. Het is dus niet aan te raden om de beurs in een opwelling aan te vragen. Daarom enkele tips:
 • Er zijn vele cursussen en opleidingen om uit de kiezen. Korte cursussen zijn goedkoper dan bachelor- en masteropleidingen. Wanneer de leraar een cursus wil volgen kan hij overwegen deze zelf te betalen of om de werkgever om een bijdrage te vragen. Een lerarenbeurs kan immers maar een keer worden aangevraagd.
 • De lerarenbeurs is bedoeld voor de leraar zelf. Hij of zij mag dus zelf (binnen de voorwaarden die het ministerie stelt) bepalen voor welke cursus of opleiding hij deze inzet. Scholen en besturen kunnen een leraar dus niet verplichten en bepaalde opleiding via de lerarenbeurs te laten volgen!
 • Plan bewust wanneer je de opleiding wilt volgen. Zoals geschreven moet het geld worden terugbetaald wanneer de cursus of opleiding niet succesvol wordt afgerond. Zeker een 2-jarige masteropleiding vraagt veel tijd van de leraar. Niet alleen voor colleges, maar ook voor zelfstudie. Het is dus verstandiger om met de opleiding te beginnen als er genoeg tijd is om te studeren.

Ook leraren zijn nooit uitgeleerd.
© 2011 - 2024 Natasha83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegemoetkoming studiekosten leraren en docentenTegemoetkoming studiekosten leraren en docentenWie leraar wil worden in 2020 - 2021 kan gebruik maken van de tegemoetkoming studiekosten leraren en docenten, een soort…
Collegegeld tweede studieCollegegeld tweede studieAls student aan een hogeschool of universiteit moet je collegegeld betalen. Bij onderwijsinstellingen die door de overhe…
Collegegeld 2018/2019 voor eerstejaars studenten gehalveerdCollegegeld 2018/2019 voor eerstejaars studenten gehalveerdHet collegegeld voor eerstejaars studenten aan universiteiten en hogescholen wordt met ingang van het collegejaar 2018/2…
Gevolgen niet op tijd betalen collegegeldGevolgen niet op tijd betalen collegegeldStudenten kunnen hun collegegeld in één keer of in termijnen betalen. Wordt het collegegeld niet op tijd betaald, bijvoo…

Wat houdt leerplicht in?De leerplicht geldt voor kinderen van 5 jaar tot en met het einde van het schooljaar waarin het kind 16 jaar is geworden…
Online tweedehands boeken kopen: De beste sitesOnline tweedehands boeken kopen: De beste sitesHoewel nieuwe boeken vrijwel overal verkrijgbaar zijn op internet, is het verkrijgen van boeken die niet meer uitgegeven…
Bronnen en referenties
 • http://www.ib-groep.nl/particulieren/studiefinanciering/lerarenbeurs/Voorwaarden.asp
 • http://www.zoekso.nl/pagina/tips
 • http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-de-lerarenbeurs-voor-scholing.html
 • https://duo.nl/particulier/leraar/de-lerarenbeurs/aanvragen-lerarenbeurs.jsp
Natasha83 (8 artikelen)
Laatste update: 09-02-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.