De opleiding Personeel en Arbeid

Personeel en Arbeid is een HBO opleiding die erg breed is. Je houdt je bezig met zowel organisaties als mensen. Na het afronden van deze opleiding heb je diversen carrièremogelijkheden, maar je kunt ook verder studeren op universitair niveau. Wanneer je graag met mensen werkt vanuit een zakelijk perspectief, zou deze opleiding geschikt voor je kunnen zijn.

De opleiding

Als je de opleiding Personeel en Arbeid volgt, leer je veel met mensen in organisaties te werken. Je zorgt ervoor dat mensen geadviseerd en gestimuleerd worden in hun werk. Een aantal aspecten die tijdens de opleiding uitgebreid aan bod komen, zijn communicatie, loopbaanbeleid, werving en selectie en leidinggeven. De opleiding is op HBO niveau en is op veel verschillende hogescholen in Nederland te volgen. Het is mogelijk om de opleiding voltijd of deeltijd te volgen, maar je kunt hem ook duaal volgen. Dat wil zeggen dat je de opleiding combineert met werk. De opleiding duurt in totaal 4 jaar. Pas in het derde jaar kun je kiezen om de opleiding duaal te gaan volgen.

Toelatingseisen

Je mag deelnemen aan de opleiding Personeel en Arbeid wanneer je een havo of vwo diploma hebt met een van de volgende profielen:
  • Natuur & Techniek
  • Natuur & Gezondheid
  • Economie & Maatschappij
  • Cultuur & Maatschappij
Ook word je toegelaten als je een MBO niveau 4 diploma hebt. Als je geen van deze diploma's hebt en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsexamen doen. Hierin wordt getest of je geschikt bent voor de opleiding en wanneer de uitslag van deze test positief is, kun je alsnog deelnemen aan de opleiding.

Eigenschappen

Niet iedereen is geschikt voor deze opleiding. Als je een aantal van de onderstaande eigenschappen hebt, dan is de kans groot dat je er geschikt voor bent.
  • Je vindt het leuk om mensen te adviseren
  • Je kunt mensen goed aanvoelen
  • Zelfstandig werken is geen probleem, maar je kunt ook goed in teamverband werken
  • Je kunt je gedachten goed verwoorden
  • Wanneer mensen een vraag hebben, kun je je daar goed in verplaatsen
  • Vraagstukken over organisatie, mensen en arbeid spreken jou aan
Tijdens de opleiding ontwikkel je steeds meer competenties. Een aantal belangrijke competenties die bij deze opleiding horen zijn het analyserend vermogen, het plannen en organiseren, sensitiviteit, bemiddelen en adviseren. Het is fijn als je zelf al een aantal van deze eigenschappen bezit, maar het is niet noodzakelijk. Je werkt er tijdens de opleiding veel aan om ze zo goed mogelijk te ontwikkelen. Wel is het belangrijk dat deze eigenschappen en competenties je aanspreken, omdat ze bij de opleiding horen.

Carrière

Omdat de opleiding Personeel en Arbeid een brede opleiding is, kun je na het afronden in diverse functies terecht. Ook is het mogelijk om door te studeren aan de universiteit. Als je ervoor kiest om na de opleiding te gaan werken, kun je bijvoorbeeld aan de slag als arbeidsbemiddelaar, P&O adviseur, intercedent, human resource manager of beroepskeuzeadviseur.

Salaris

Omdat er zoveel verschillende beroepen zijn nadat je de opleiding hebt afgerond, is het moeilijk om vast te stellen wat je gaat verdienen. Het gemiddelde van iemand die deze opleiding afgerond heeft en geen werkervaring heeft, ligt ongeveer tussen de 1700 en 2100 euro per maand. Natuurlijk kunnen hier veel verschilt dit per bedrijf, functie enz.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medewerker Personeelszaken: beroep, opleiding & takenEen medewerker Personeelszaken (medewerker P&O of HR) voert administratieve taken uit op het gebied van personeelszaken.…
Intercedent: salaris, werkzaamheden & opleiding intercedentHet beroep “intercedent” is afwisselend en de intercedent verdient een redelijk salaris. Wat zijn de werkzaamheden van e…
De afdeling CommunicatieDe afdeling Communicatie vind je in veruit de meeste organisaties. De afdeling Communicatie is verantwoordelijk voor de…
De afdeling PersoneelszakenBij veel organisaties is de afdeling personeelszaken een erg belangrijke afdeling. Deze afdeling zorgt voor alles wat me…

Zelf een kompas makenHet is niet moeilijk om zelf een kompas te maken, en het kan erg leuk en educatief zijn om met kleine kinderen te doen.…
Wie krijgt studiefinanciering?Wie krijgt studiefinanciering?Studenten hebben recht op een studiefinanciering en een OV jaarkaart. Er gelden echter wel voorwaarden om studiefinancie…
Bronnen en referenties
  • http://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/beleid-ondersteunend/personeel-en-arbeid
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.