Wie krijgt studiefinanciering?
Studenten hebben recht op een studiefinanciering en een OV jaarkaart. Er gelden echter wel voorwaarden om studiefinanciering te krijgen. Ook de hoogte van deze toelage is afhankelijk van factoren.
Voor studenten die een duale of voltijdse opleiding volgen aan een erkend opleidingeninstituut bestaat er recht op een studiefinanciering. Daarnaast worden er ook nog eisen gesteld aan de student zelf. Zodra recht bestaat op een studiefinanciering, bestaat er ook recht op een ov-kaart. De studiefinanciering wordt verstrekt en geadministreerd door de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) in Groningen.
Voorwaarden om een studiefinanciering te krijgen?
Leeftijd
Een student heeft recht op een studiefinanciering vanaf 18 jaar en ouder. Rechten ontstaan vanaf de eerste maand van het nieuwe kwartaal na de verjaardag van de student. De ingangsdatum is dus altijd: januari, april, juli of oktober. De studiefinanciering moet worden aangevraagd voor de 30e verjaardag, en de studie mag ook niet meer onderbroken worden na de 30e verjaardag. Studiefinanciering moet dan namelijk opnieuw worden aangevraagd, maar wordt niet meer toegekend na de 30e verjaardag.
Soort opleiding
Voor alle erkende hbo of universitaire opleiding bestaat er een recht op studiefinanciering. Als voorwaarde geldt uitsluitend dat het moet gaan om een voltijd opleiding of een duale opleiding (combinatie van opleiding en arbeid). Voor een mbo opleiding gelden er aparte voorwaarden. De toekenning van de studiefinanciering is hierbij afhankelijk van de duur en het niveau van de opleiding. Er worden twee leerwegen onderscheiden, namelijk beroepsbegeleidende leerweg en de beroepsopleidende leerweg. Voor de beroepsbegeleidende leerweg geldt geen recht op studiefinanciering. Voor de beroepsopleidende leerweg wordt alleen een studiefinanciering verstrekt indien de opleiding minimaal één jaar duurt.
Nationaliteit
In principe hebben alleen Nederlanders recht op een studiefinanciering. Er is een uitzondering gemaakt voor bepaalde mensen die wel in Nederland wonen, maar niet officieel een Nederlander zijn. In dat geval moet de student over één van de volgende verblijfsdocumenten beschikken:
- Type II Regulier onbepaalde tijd
- Type III Asiel bepaalde tijd
- Type IV Asiel onbepaalde tijd
Mensen met andere verblijfsdocumenten hebben onder aanvullende voorwaarden rechten. Dit geldt tevens voor studenten uit één van de EU landen (of EER-landen) of Zwitserland
Hoogte studiefinanciering
De hoogte van de studiefinanciering is afhankelijk van veel verschillende factoren. Een student die uitwonend is krijgt meer dan een nog thuiswonende student. Ook het inkomen van de ouders telt mee voor de bepaling van de hoogte van de toelage. Van ouders met een hoog inkomen wordt een grote bijdrage in het levensonderhoud van de student verwacht. Een thuiswonende mbo student krijgt in 2009 een basisbeurs van € 73,56, en daarnaast nog een aanvullende beurs of een ouderbijdrage (afhankelijk van het inkomen van de ouders) van € 301,47. Indien de student hier niet genoeg aan heeft kan er ook nog een kleine lening aanvullend worden afgesloten bij de IB Groep. Deze moet uiteraard terugbetaald worden. Een uitwonende student en een student die een hbo of universitaire opleiding volgt krijgt een grotere toelage. Op de site van de IB-Groep (www.ib-groep.nl) kunt u een berekening maken om er achter te komen hoe hoog de studiefinanciering voor u bedraagt.