Handige tips om te plannen

Plannen is een vaardigheid die heel vaak een benodigde is voor het succesvol uitvoeren van een plan of project. Veel mensen hebben dan ook moeite met het plannen. Daarom een aantal handige tips om beter en makkelijker te kunnen plannen!

Waarom plannen?

Waarom plannen? Plannen is belangrijk om iets succesvol en met zo min mogelijk stres uit te voeren. Er wordt ook wel gezegd dat plannen is voor luie mensen, omdat plannen een project zo makkelijk mogelijk maakt. Plannen is niet alleen voor luie mensen, maar ook voor slimme en verstandige mensen die graag hun zaakjes op orde hebben!

Planningscyclus

Een goede planning begint met een planningscyclus. In een goede planningscyclus staat precies aangegeven hoe een plan tot uitvoering gebracht moet gaan worden. Een standaard planningscyclus ziet er als volgt uit.

  • Analyseer je huidige situatie - Waar ben je?
  • Bepaal je doelen - Waar wil je naar toe?
  • Verken je uitvoeringsmogelijkheden - Hoe ga je het doen?
  • Maak een gedetailleerd plan van aanpak - Hoe ga je het plan uitvoeren?
  • Voer het plan uit
  • Evalueer het plan - Wat ging goed en wat kan beter?

Bepaal de taken

Wanneer je in teamverband samenwerkt is het belangrijk om de taken goed en duidelijk te verdelen. Iedereen in het team heeft kwaliteiten. Probeer daarom de taken zo te verdelen dat iedereen de dingen doet waarin hij goed is. Goed kunnen delegeren is ook een kunst!

Prioriteiten stellen

Als je een project of plan aan het uitvoeren bent, gaan er vaak dingen niet zoals gepland. Hierdoor is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Wat is belangrijk op dit moment voor het project, en wat kan wachten tot later. Door dit toe te passen voorkom je stres wanneer iets niet loopt zoals het zou moeten gaan.

Tijdsbestedingen inschatten

Het is heel belangrijk dat je per taak een goede inschatting maakt van de benodigde tijd. Probeer altijd een beetje vooruit te lopen. Dit is namelijk heel belangrijk als je vastzit aan een deadline. De belangrijkste redenen om dit te doen zijn;

  • Andere zeer urgente zaken die een hogere prioriteit hebben
  • Onderbrekingen wegens ziekte
  • Ongelukken of spoedgevallen
  • Materiaalpech
  • Enzovoort
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plan van aanpak makenPlan van aanpak makenVoorafgaand aan een project of een ander samenwerkingsverband wordt er een plan van aanpak opgesteld. Een plan van aanpa…
Het schrijven van een plan van aanpakHet schrijven van een plan van aanpakOp veel opleidingen wordt er aan projecten gewerkt, deze projecten lopen vaak minimaal vaak 10 weken. Om een goed overzi…
Succesvol een plan van aanpak opstellenSuccesvol een plan van aanpak opstellenHet opstellen van een plan van aanpak zal bijna iedereen wel een keer moeten doen in zijn of haar leven. Of het nou proj…
Het schrijven van een plan van aanpakAls je een project gaat doen of een verslag gaat schrijven, doe je er goed aan eerst een plan van aanpak te schrijven. H…

Audities toneelschool? Zo bereid je je voor!Audities toneelschool? Zo bereid je je voor!Ga je toelating doen voor een acteursopleiding zoals op een toneelschool, musicalopleiding of een kleinkunstacademie, be…
Randvoorwaarden voor een goede dramalesElke docent of groepsleider kan ter afwisseling eens een dramales geven. Maar door de aard van het vak, zijn er specifie…
Bronnen en referenties
  • www.leren.nl
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.