Het schrijven van een plan van aanpak

Als je een project gaat doen of een verslag gaat schrijven, doe je er goed aan eerst een plan van aanpak te schrijven. Hierin zet je op een rijtje wat je wilt uitzoeken en op welke vragen je, na afloop van je project of verslag, antwoord wilt kunnen geven.

Het plan van aanpak

Een plan van aanpak bestaat uit 3 onderdelen;
1. De doelstelling,
2. De probleemstelling,
3. De werkwijze.

De doelstelling

De doelstelling is als het ware de ‘waarom-vraag;’
  • Naar wat voor (inhoudelijk) resultaat wordt gestreeft?
  • Wat is het belang van het resultaat?

Hierin beschrijf je dus waarom je onderzoek wilt doen naar je onderwerp en wat je precies wilt onderzoeken.

De probleemstelling

De probleemstelling bevat de hoofdvraag die je wilt beantwoorden na het maken van je verslag. Je probleemstelling moet aan een aantal formuleringseisen voldoen;
  • Het moet 1 vraag zijn,
  • Het moet beginnen met wat, waarom etc. en eindigen met een vraagteken,
  • Het moet meetbaar zijn, er moet een einddatum aan vast zitten (of je zet er neer ‘aan het einde van dit project’),
  • Gebruikte termen moeten eenduidig zijn,
  • Het antwoord op je probleemstelling moet van belang zijn voor je doelstelling,
  • Je moet gebruik maken van een neutrale woordkeuze,
  • De probleemstelling moet te beantwoorden zijn.

De werkwijze

In de werkwijze beschrijf je de ‘hoe-vraag;’
  • Welke activiteiten met betrekking tot je onderwerp ga je uitvoeren?
  • Hoe worden deze activiteiten eventueel verdeeld binnen de groep?
© 2006 - 2025 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plan van aanpak makenPlan van aanpak makenVoorafgaand aan een project of een ander samenwerkingsverband wordt er een plan van aanpak opgesteld. Een plan van aanpa…
Het schrijven van een plan van aanpakHet schrijven van een plan van aanpakOp veel opleidingen wordt er aan projecten gewerkt, deze projecten lopen vaak minimaal vaak 10 weken. Om een goed overzi…
Inhoud plan van aanpakDit artikel beschrijft hoe een plan van aanpak ingedeeld kan worden. De verschillende hoofdstukken en inhoud hiervan wor…
Succesvol een plan van aanpak opstellenSuccesvol een plan van aanpak opstellenHet opstellen van een plan van aanpak zal bijna iedereen wel een keer moeten doen in zijn of haar leven. Of het nou proj…

Fictie-analyse: prozaVoor het goed begrijpen van literatuur is het noodzakelijk dat je op bepaalde dingen let. Ook bij het mondeling eindexam…
De opbouw van een verslagAls je een verslag gaat schrijven bestaat het meestal niet alleen uit de gevonden informatie, maar ook uit een voorwoord…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2006
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.