De opbouw van een verslag

Als je een verslag gaat schrijven bestaat het meestal niet alleen uit de gevonden informatie, maar ook uit een voorwoord, samenvatting, inleiding en conclusie. In de tabel staat beschreven wat er allemaal in een verslag moet staan, waar het precies moet staan en wat er in beschreven moet worden of aan welke regels het moet voldoen.

Welk deel van het verslag?Waar in het verslag?Wat staat er in / hoe moet het geschreven zijn?
Voorwoord Direct na de titelpaginaGeen inhoud van het verslag!
  • Informatie over de auteur(s),
  • Doelgroep,
  • Omstandigheden waaronder het geschreven is,
  • Dankwoord aan mensen die meegewerkt hebben.
Samenvatting Na het voorwoordMaximaal 1 A4!
  • Informatief,
  • Essentie van de inhoud van het verslag.
Inleiding Na de samenvatting
  • Indicatief,
  • Aanleiding voor het verslag,
  • Probleem- en doelstelling,
  • Korte vooruitblik naar het verslag.
Conclusie Aan het einde van het verslag
  • Korte weergave van het antwoord op de probleemstelling,
  • Discussiepunten noemen,
  • Doen van eventuele aanbevelingen.

Procesverslag

Meestal is het goed om, naast je gewone verslag, ook nog een procesverslag te maken. Hier komt onder andere het volgende in te staan;
  • Logboek, waarin bijgehouden wordt wie wat heeft gedaan, hoe de weken verlopen zijn, etc,
  • Leerdoelen; iedereen kan wel iets bedenken dat hij of zij wil leren tijdens het schrijven van het verslag,
  • Evaluatie; aan het einde van het maken van het verslag wordt, aan de hand van het procesverslag, geëvalueerd of de taakverdeling eerlijk was, hoe iedereen de samenwerking heeft gevonden en of iedereen zijn / haar leerdoel bereikt heeft.

Aan de hand van een procesverslag kan de docent zien of jullie goed gepland hebben, de planning nagevolgd hebben en of iedereen zich ongeveer even goed heeft ingezet.

Handige tips

Om je verslag er zo goed mogelijk uit te laten zien is de lay-out ook heel belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lettertype. Dit moet duidelijk zijn en niet te groot, maar ook niet te klein. Geef kopjes in de tekst aan door deze vetgedrukt te doen en de titel van een hoofdstuk mag best een lettergrootte groter! Een ander belangrijk aspect zijn plaatjes. Plaats alleen plaatjes in je verslag als ze nodig zijn om iets duidelijk te maken. Plaatjes die nergens toe dienen geven vaak een rommelig beeld en dat vindt de lezer niet prettig.
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verslag of rapport - de officiële regelsVerslag of rapport - de officiële regelsVoor het maken van een verslag, rapport, opstel of een werkstuk zijn officiële regels opgesteld. Zo moet de inhoudsopgav…
De indeling van een goed verslagJe hebt er tijdens je studie veel mee te maken: het maken van een verslag. Maar hoe maak je nu de goede indeling voor je…
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Opbouw van een rapport of verslagOpbouw van een rapport of verslagWereldwijd worden er vele rapporten en verslag geschreven. Een goed rapport of verslag dient een juiste opbouw te hebben…

Het schrijven van een plan van aanpakAls je een project gaat doen of een verslag gaat schrijven, doe je er goed aan eerst een plan van aanpak te schrijven. H…
Ambi - quiz een spel voor iedereenDit is een quiz die je met alle doelgroepen kan spelen, waar je zo weinig mogelijk materiaal voor nodig hebt. Hou er rek…
Lobke (154 artikelen)
Laatste update: 24-11-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.