De indeling van een goed verslag

Je hebt er tijdens je studie veel mee te maken: het maken van een verslag. Maar hoe maak je nu de goede indeling voor je verslag? Wat voor informatie moet bij welk kopje, en in welke volgorde moeten de kopjes worden geplaatst? In dit artikel leer je de basis van een goed verslag.

Verslag

Wat voor verslag je ook maakt, vaak is de basisindeling hetzelfde. Je start met een voorkant en eindigt met een bronnenlijst. Maar wat zit er nu precies tussen deze twee stappen, en in welke volgorde? Veel mensen halen de volgorde van de indeling van het verslag door de war. Met dit artikel erbij weet je voortaan precies hoe je de indeling van je verslag moet maken.

Indeling van het verslag

Voorkant

Bij een verslag begin je met de voorkant. Hierop staat de titel van je verslag, je naam en een leuk plaatje dat bij de inhoud van het verslag past.

Titelpagina

Na de voorkant maak je een titelpagina, deze pagina heeft dezelfde lay out als de voorkant. Hierop vermeld je de namen van de auteurs op alfabetische volgorde, de studierichting en opleiding, de plaats en datum van voltooiing en de naam of het logo van de organisatie waarvoor het verslag geschreven wordt.

Inhoudsopgave

Als derde laat je een pagina leeg, dit wordt de inhoudsopgave. Deze kan als je met koppen en subkoppen hebt gewerkt later automatisch worden ingevoegd.

Samenvatting

Na de inhoudsopgave laat je weer een pagina leeg om hier later je samenvatting te schrijven, dit doe je aan het eind van je verslag. Vertel wat er is onderzocht, waarom dit is onderzocht, welke methode je hiervoor hebt gebruikt en de conclusies van het onderzoek.

Voorwoord

Vervolgens schrijf je een voorwoord, hierin kun je mensen bedanken die je hebben geholpen bij het maken van je verslag. Dit is dus een persoonlijk woordje.

Inleiding

Dan begin je met het maken van hoofdstukken. Hoofdstuk 1 is altijd de inleiding. Hierin staat het volgende vermeld: In welk kader verricht je dit onderzoek? Wat is de probleemstelling? Waarom is dit probleem onderzocht? Voor wie is dit verslag bedoeld? Welke werkwijze heb je gekozen en waarom? Sluit je verslag aan bij andere verslagen en wat is de meerwaarde van jouw verslag dan? Zijn er beperkingen in je verslag? Hoe is het verslag opgebouwd? Vermeld als laatste de bijlagen.

Verslag

Vervolgens schrijf je je verslag, alle inhoudelijke teksten en plaatjes waar je verslag over gaat in verschillende hoofdstukken.

Conclusie of aanbeveling

Sluit je hoofdstukken af met een conclusie of aanbeveling, de uitkomst van je verslag dus.

Bijlagen

Vermeld de bijlagen en voeg deze toe. Bijlagen worden meestal weergegeven in de letters van het alfabet dus: Bijlage A: onderwerp. Bijlage B: onderwerp enzovoort.

Bronnenlijst

Als laatste vermeld je je bronnenlijst. In de tekst heb je vaak kort naar een bron verwezen. In de bronnenlijst staat de bron volledig uitgewerkt zodat deze ook terug te vinden is.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat hoort in de bijlage van een verslag of rapport?Wat hoort in de bijlage van een verslag of rapport?U kent het wel, u bent een verslag aan het schrijven en zonder dat u het door heeft is uw verslag uitgegroeid tot een he…
De opbouw van een verslagAls je een verslag gaat schrijven bestaat het meestal niet alleen uit de gevonden informatie, maar ook uit een voorwoord…
Verslag of rapport - de officiële regelsVerslag of rapport - de officiële regelsVoor het maken van een verslag, rapport, opstel of een werkstuk zijn officiële regels opgesteld. Zo moet de inhoudsopgav…
Journalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslagJournalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslagAls het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres. In dit artikel worden de kenmerken van het nieuwsverhaal en het…

Fileproblemen in NederlandDe issue files wordt een steeds groter onderwerp in Nederland. Steeds meer autobanen worden er aangelegd om het probleem…
Het opstellen van een adviesrapportTijdens je studie, met name een HBO studie, zul je regelmatig een adviesrapport moeten opstellen. Zo'n adviesrapport moe…
Bronnen en referenties
  • Basisboek communiceren
Dobel (155 artikelen)
Laatste update: 10-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.