Hoe maak ik een planning en hoe houd ik me eraan?

Plannen, een planning maken en vooral: je eraan houden. Een planning maken lukt vaak nog wel, maar de uitvoering gaat vaak iets minder goed. Hoe maak je een goede planning en hoe zorg je dat je je eraan houdt?

Een planning maken

Stap 1

Kijk goed naar alle taken die je moet doen. Duurt de uitvoering van een taak korter dan 5 à 10 minuten? Doe het dan gelijk – dit soort taken hoef je niet op te nemen in je planning. Kijk verder naar sociale activiteiten, werktijden of schooltijden. Neem deze mee in je planning.

Stap 2

Kijk naar het tijdsschema dat je hebt. Soms wil je iets graag afhebben na een bepaald tijdsbestek of heb je acht weken om je tentamenstof te leren. Dit tijdsbestek zul je moeten meenemen in je planning.

Stap 3

Maak een overzicht van de taken die je wilt doen en de taken die je moet doen. Schat in hoeveel tijd je nodig hebt voor de uit te voeren taken. Stof dat je moet leren kost meer tijd dan alleen een boek lezen. Ga voor het lezen van studieboeken uit van ongeveer 5 à 6 pagina’s per uur. Tel eens op hoeveel uur je dan bezig bent om een boek te bestuderen – dat is al snel meer dan je in één dag kunt doen!

Stap 4

Maak je planning. Zet hierbij je tijden neer van sociale activiteiten, school- of werktijden. Op die manier is er gelijk overzicht van de dagplanning. Je kunt dit doen in je agenda, maar een los A4tje met lijntjes kan ook prima werken (of gebruik Word).

Voorbeeld

Maandag 10 juli
  • 9.00 – 11.30 School
  • 12.00 – 14.00 Lezen hoofdstuk 1 (p. 11 – 23) uit boek “Planning”
  • 16.00 – 17.00 Sporten

Dinsdag 11 juli
  • 9.00 – 11.30 School
  • 11.30 – 13.00 Verslag schrijven
  • 13.00 – 14.00 Project Y
  • 14.30 – 15.00 Lezen hoofdstuk 2 (p. 24 – 34) uit boek “Planning”
  • 18.00 – 21.00 Werken

Woensdag 12 juli
  • 11.00 – 12.30 School
  • 13.00 – 14.00 Verslag afmaken (puntjes op de i)
  • 14.00 – 15.00 Lezen hoofdstuk 3 (gedeelte, p. 34 – 50) uit boek “Planning”
  • 15.00 Iets voor mezelf

Opmerkingen

  • Plan je planning niet helemaal vol; bedenk dat je af en toe lekker iets voor jezelf moet doen, maar neem dat wel mee in je planning.
  • Houd er rekening mee dat je dagen van “geen zin” hebt. Dit moet niet gelijk je hele planning in de war schoppen. Daarom heb je wat speling in je planning nodig – houd bijvoorbeeld aan dat je een week voor het tentamen alles kent. Dan heb je een week de tijd om nog wat te herhalen of nog te lezen als je er toch niet aan toe kwam.
  • Houd rekening met onverwachtse dingen. Mede hierdoor zul je ook wat marges moeten inbouwen.
  • Blijf niet te strak aan je planning hangen: als het niet werkt, verander het dan naar een realistischer beeld. Ga echter niet om de haverklap je planning veranderen. Dan ben je meer bezig met je planning dan met de uitvoering. Als je een taak van gister niet af kreeg, doe hem vandaag en streep hem alsnog af.

Je aan de planning houden

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste van plannen. Gelukkig maakt de planning het overzichtelijk. Taken kun je nu met een markeerstift aftekenen. Dit zorgt voor succesgevoelens en dat zorgt weer voor motivatie. Daarom is het belangrijk realistisch te zijn in je planning (een boek van 800 pagina’s lezen in één dag lukt nooit en is daarom erg demotiverend als taak – door het op te delen is het motiverend om door te gaan).
Zoals gezegd moet je ook jezelf af en toe een momentje gunnen waarop je doet wat je leuk vindt. Daardoor kun je de volgende dag weer met frisse moed de planning oppakken. Wees daarom ook niet te streng voor jezelf als je een dag niet alle taken afkrijgt. Neem ze mee op de volgende dag en streep ze alsnog af.
De tijden voor leren, lezen of bestuderen hoef je niet precies neer te zetten. Wat wel handig is, is om concreet neer te zetten wat je die dag af wil, bijvoorbeeld p. 45 – 80 van boek X. Hierdoor is het direct meetbaar wat je hebt bereikt die dag.

Je planning evalueren

Ondertussen ben je bezig, maar zie je dat je steeds meer achter gaat lopen. Dit is vervelend en demotiverend (“ik ga het nooit meer afkrijgen”). Hiervan leer je dat je niet realistisch hebt gepland. De volgende keer zal je dit al beter afgaan, omdat je beter weet hoe snel jij leest, bestudeert en leert. Daardoor maak je een steeds betere planning.
Ook kun je door onverwachtse zaken je planning niet halen. Geen paniek, daarom heb je een marge ingebouwd. Soms is het handig om je planning dan opnieuw op te zetten, maar het kan ook zijn dat de planning handhaaft en de taken verdeeld over de komende paar dagen.
Ook achteraf kun je de planning evalueren. Heb je overal rekening mee gehouden? Heb je voldoende marges ingebouwd? Hoeveel kun jij lezen (en leren!) per uur? Wat ging je makkelijk af en wat niet?
Tot slot: wees met recht trots op jezelf als je de doelen behaalt hebt om of nabij je gestelde tijdsdoel! Het leven is al hectisch genoeg en als jij dit doel behaalt, heb je niet alleen een realistische planning gemaakt, maar ook nog eens de planning goed uitgevoerd!

Lees verder

© 2013 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Project planning maken, voorbeeldProject planning maken, voorbeeldEen projectplanning stem je af op de grootte van het project. Soms kun je verschillende fasen in het project samenvoegen…
Studeren - zo maak je een goede studieplanningStuderen - zo maak je een goede studieplanningVeel studenten weten niet hoe ze hun dikke cursussen moeten doorworstelen. Vaak wachten ze er dan ook mee tot vlak voor…
Marketingplanning en strategieontwikkelingMarketingplanning en strategieontwikkelingPlanning en strategieontwikkeling vinden plaats op verschillende niveaus. We onderscheiden de concernstrategie, de onder…
Strategisch managementStrategisch managementEen belangrijke factor in ondernemen is natuurlijk het maken van plannen voor de toekomst. Een ondernemer moet weten wat…

Scriptie, hoe schrijf ik die?Scriptie, hoe schrijf ik die?De meeste studenten die iets willen of moeten schrijven (bijvoorbeeld voor de studie die wordt gevolgd), denken dat het…
Presenteren kun je leren!Presenteren kun je leren!Een presentatie geven of een spreekbeurt houden… Niet iedereen vindt dit even leuk om te doen. Hoe voorkom je dat je bib…
Marilyn (105 artikelen)
Laatste update: 31-12-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.