Muziek voor om bij te leren, werken en concentreren
Kan je goed of beter leren met muziek aan? Dit is een veelgestelde vraag aangezien veel studenten hier problemen mee hebben. Muziek veraangenaamt het leren maar kan je tegelijkertijd ook afleiden. Ten eerste is het belangrijk naar wat voor nummert je luistert, muziek in dezelfde taal als je leerstof zal je sowieso afleiden. Ten tweede ligt het er aan hoe snel je zelf bent afgeleid. Als je prima met achtergrondmuziek kan leren zal dit je leerprestaties verhogen als je het afwisselt met periodes zonder muziek. De context waarin je leert verandert dan zodat je de stof koppelt aan de al dan niet aanwezige muziek en geluid. In dit artikel zullen tips worden gegeven voor verschillende soorten muziek voor bij het leren, niet alleen klassieke muziek. De muziek kan je helpen om beter je stof te onthouden, om met meer plezier aan een project te werken en met meer concentratie een paper te schrijven.
Wat is goede studiemuziek?
Natuurlijk is er geen perfecte studiemuziek, het is deels afhankelijk van je smaak. Toch kan er het een en ander vastgesteld worden over wat in ieder geval geen goede muziek is om bij te studeren en wat er meer in de buurt komt. Muziek met vocals kunnen je überhaupt snel uit de concentratie halen. Ook al is de muziek in een andere taal, je luistert snel mee waardoor je focus verschuift of verdeeld wordt. Als de vocals in een onbekende taal of nauwelijks hoorbaar zijn maakt het niet uit. Daarnaast moet de muziek niet heel opvallend zijn, zet dus geen metal of hardrock op. Het moet niet constant de aandacht van de student trekken maar alleen op de achtergrond aanwezig zijn. Luister dan ook niet naar hitjes of meezing liedjes. Zet daarnaast het volume nooit te hard, zorg ervoor dat je het nog hoort als je de bladzijde omslaat of typt. Het helpt ook heel veel om de muziek via speakers van een afstandje te beluisteren in plaats van met oordopjes of een koptelefoon. De muziek mengt dan in met de andere achtergrondgeluiden waardoor het meer natuurlijk klinkt en de aandacht niet te veel opeist.
Onder de volgende kopjes zal ik verschillende soorten muziek bespreken die je eventueel tijdens het studeren kan beluisteren. Het is ook belangrijk wat voor soort nummers je binnen het genre afspeelt, zorg er altijd voor dat ze aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Daarnaast kan je het altijd uitproberen door bijvoorbeeld een afspeellijst op te zoeken of er zelf een te maken.
Ambient
Er bestaat een redelijk grote variatie aan ambient muziek. De overeenkomst is dat het muziek is zonder overduidelijk bekende beats of melodieën met als enige doel een bepaalde sfeer neer te zetten. Het fijne is dat deze muziek in de regel vaak geproduceerd wordt zonder vocals en dat het ook heel rustgevend is en de concentratie verhoogt.
Een van de beste artiesten die vaak in leer-playlists te voorschijn komt is
Bonobo. Probeer vooral de nummers te luisteren zonder vocals of het hele album
'Dial 'M' for Monkey'.
Andere artiesten die hiervoor geschikt zijn:
Air, Moby, Zero 7 en Boards of canada
Minimaal Elektronisch
Binnen dit genre zijn veel nummers te vinden die het goed doen tijdens het leren. De overeenkomst binnen het genre is dat de goede leernummers een bepaald stimulerend ritme bevatten die de concentratie verhoogt. De muziek is echter niet swingend en heeft niet veel uitspattingen.
Meest typisch binnen dit genre is wat mij betreft
Gui Boratto, en dan vooral het album
'Take My Breath Away'. Het album is redelijk afwisselend maar blijft minimaal op de achtergrond en de nummer stromen heerlijk in elkaar over. Door de beat is snel genoeg om je in een geconcentreerde mood te brengen maar maakt je niet opgefokt.
Andere artiesten die goede ritmische leermuziek maken binnen dit genre zijn:
Marek Hemman, Oliver Koletzki, Trentemoller, John Talabot.
Jazz
Dit genre is heel moeilijk te omvatten en meestal niet heel geschikt voor bij het leren. De meer minimale modernere jazz is het beste om bij te leren maar de oorspronkelijke ouderwetse jazz is vaak te swingend om er goed bij te leren. Toch moest dit genre wel vermeld worden, er zijn genoeg instrumentele rustige nummers te vinden die geschikt zijn voor bij het leren.
De beste jazzmuziek voor bij het leren is wat mij betreft
Portrico Quartet. En dan met name het zelfgenaamde album
Portrico Quartet. Ietswat duistere minimale jazz, doe het vooral goed wat later op de avond.
Overige niet afleidende jazzmuziek wordt gemaakt door:
The Cinematic Orchestra en Hidden Orchestra.
Klassieke muziek
Bij uitstek is klassieke muziek goed voor je hersenen en goed voor de concentratie. Toch hebben veel studenten veel moeite om naar klassieke muziek te luisteren, veel nummers zijn te bombastisch en men is er niet aan gewend. Als je er echter aan gewend bent en wat goede artiesten kent behoort het tot de beste leermuziek die er bestaat.
De
Nocturnes van
Frédéric Chopin zijn heerlijk om bij te leren als je van klassieke muziek houdt. Rustig en het fijnst als het al donker is of vroeg in de ochtend.
Andere artiesten die het met goede nummers goed doen zijn:
Vivaldi, Bach, Mozart en Boccherini.
Een andere tip is de Spotiy playlist
'Exam Study Classical Music To Increase Brain Power'. Rustige klassieke muziek, speciaal geselecteerd voor bij het leren.
Post Rock
Tenslotte een minder bekend genre, Post Rock. Laat je niet afschrikken door de benaming 'Rock', binnen Post Rock worden namelijk wel dezelfde instrumenten gebruikt als in Rock, zoals elektronische gitaren en drumstellen. Maar de muziek is vaak rustig en instrumentaal. Hierdoor en dankzij een gebrek aan vocalen is het een van de beste soorten muziek om bij te leren. Soms kan het echter iets te theatraal worden.
De beste muziek om bij te leren wordt gemaakt door
Explosions In The Sky, al werkt de muziek wel naar een climax toe, het blijft rustgevend en rukt je zelfs op het hoogtepunt niet uit de concentratie.
Andere Post Rock artiesten die rustige muziek maken zijn:
Mono, Yndi Halda, God Is An Astronaut en Sigur Ros.