Muziek voor om bij te leren, werken en concentreren

Muziek voor om bij te leren, werken en concentreren Kan je goed of beter leren met muziek aan? Dit is een veelgestelde vraag aangezien veel studenten hier problemen mee hebben. Muziek veraangenaamt het leren maar kan je tegelijkertijd ook afleiden. Ten eerste is het belangrijk naar wat voor nummert je luistert, muziek in dezelfde taal als je leerstof zal je sowieso afleiden. Ten tweede ligt het er aan hoe snel je zelf bent afgeleid. Als je prima met achtergrondmuziek kan leren zal dit je leerprestaties verhogen als je het afwisselt met periodes zonder muziek. De context waarin je leert verandert dan zodat je de stof koppelt aan de al dan niet aanwezige muziek en geluid. In dit artikel zullen tips worden gegeven voor verschillende soorten muziek voor bij het leren, niet alleen klassieke muziek. De muziek kan je helpen om beter je stof te onthouden, om met meer plezier aan een project te werken en met meer concentratie een paper te schrijven.

Wat is goede studiemuziek?

Natuurlijk is er geen perfecte studiemuziek, het is deels afhankelijk van je smaak. Toch kan er het een en ander vastgesteld worden over wat in ieder geval geen goede muziek is om bij te studeren en wat er meer in de buurt komt. Muziek met vocals kunnen je überhaupt snel uit de concentratie halen. Ook al is de muziek in een andere taal, je luistert snel mee waardoor je focus verschuift of verdeeld wordt. Als de vocals in een onbekende taal of nauwelijks hoorbaar zijn maakt het niet uit. Daarnaast moet de muziek niet heel opvallend zijn, zet dus geen metal of hardrock op. Het moet niet constant de aandacht van de student trekken maar alleen op de achtergrond aanwezig zijn. Luister dan ook niet naar hitjes of meezing liedjes. Zet daarnaast het volume nooit te hard, zorg ervoor dat je het nog hoort als je de bladzijde omslaat of typt. Het helpt ook heel veel om de muziek via speakers van een afstandje te beluisteren in plaats van met oordopjes of een koptelefoon. De muziek mengt dan in met de andere achtergrondgeluiden waardoor het meer natuurlijk klinkt en de aandacht niet te veel opeist.

Onder de volgende kopjes zal ik verschillende soorten muziek bespreken die je eventueel tijdens het studeren kan beluisteren. Het is ook belangrijk wat voor soort nummers je binnen het genre afspeelt, zorg er altijd voor dat ze aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Daarnaast kan je het altijd uitproberen door bijvoorbeeld een afspeellijst op te zoeken of er zelf een te maken.

Ambient

Er bestaat een redelijk grote variatie aan ambient muziek. De overeenkomst is dat het muziek is zonder overduidelijk bekende beats of melodieën met als enige doel een bepaalde sfeer neer te zetten. Het fijne is dat deze muziek in de regel vaak geproduceerd wordt zonder vocals en dat het ook heel rustgevend is en de concentratie verhoogt.

Een van de beste artiesten die vaak in leer-playlists te voorschijn komt is Bonobo. Probeer vooral de nummers te luisteren zonder vocals of het hele album 'Dial 'M' for Monkey'.

Andere artiesten die hiervoor geschikt zijn: Air, Moby, Zero 7 en Boards of canada

Minimaal Elektronisch

Binnen dit genre zijn veel nummers te vinden die het goed doen tijdens het leren. De overeenkomst binnen het genre is dat de goede leernummers een bepaald stimulerend ritme bevatten die de concentratie verhoogt. De muziek is echter niet swingend en heeft niet veel uitspattingen.

Meest typisch binnen dit genre is wat mij betreft Gui Boratto, en dan vooral het album 'Take My Breath Away'. Het album is redelijk afwisselend maar blijft minimaal op de achtergrond en de nummer stromen heerlijk in elkaar over. Door de beat is snel genoeg om je in een geconcentreerde mood te brengen maar maakt je niet opgefokt.

Andere artiesten die goede ritmische leermuziek maken binnen dit genre zijn: Marek Hemman, Oliver Koletzki, Trentemoller, John Talabot.

Jazz

Dit genre is heel moeilijk te omvatten en meestal niet heel geschikt voor bij het leren. De meer minimale modernere jazz is het beste om bij te leren maar de oorspronkelijke ouderwetse jazz is vaak te swingend om er goed bij te leren. Toch moest dit genre wel vermeld worden, er zijn genoeg instrumentele rustige nummers te vinden die geschikt zijn voor bij het leren.

De beste jazzmuziek voor bij het leren is wat mij betreft Portrico Quartet. En dan met name het zelfgenaamde album Portrico Quartet. Ietswat duistere minimale jazz, doe het vooral goed wat later op de avond.

Overige niet afleidende jazzmuziek wordt gemaakt door: The Cinematic Orchestra en Hidden Orchestra.

Klassieke muziek

Bij uitstek is klassieke muziek goed voor je hersenen en goed voor de concentratie. Toch hebben veel studenten veel moeite om naar klassieke muziek te luisteren, veel nummers zijn te bombastisch en men is er niet aan gewend. Als je er echter aan gewend bent en wat goede artiesten kent behoort het tot de beste leermuziek die er bestaat.

De Nocturnes van Frédéric Chopin zijn heerlijk om bij te leren als je van klassieke muziek houdt. Rustig en het fijnst als het al donker is of vroeg in de ochtend.

Andere artiesten die het met goede nummers goed doen zijn: Vivaldi, Bach, Mozart en Boccherini.
Een andere tip is de Spotiy playlist 'Exam Study Classical Music To Increase Brain Power'. Rustige klassieke muziek, speciaal geselecteerd voor bij het leren.

Post Rock

Tenslotte een minder bekend genre, Post Rock. Laat je niet afschrikken door de benaming 'Rock', binnen Post Rock worden namelijk wel dezelfde instrumenten gebruikt als in Rock, zoals elektronische gitaren en drumstellen. Maar de muziek is vaak rustig en instrumentaal. Hierdoor en dankzij een gebrek aan vocalen is het een van de beste soorten muziek om bij te leren. Soms kan het echter iets te theatraal worden.

De beste muziek om bij te leren wordt gemaakt door Explosions In The Sky, al werkt de muziek wel naar een climax toe, het blijft rustgevend en rukt je zelfs op het hoogtepunt niet uit de concentratie.

Andere Post Rock artiesten die rustige muziek maken zijn: Mono, Yndi Halda, God Is An Astronaut en Sigur Ros.
© 2012 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Concentreren tijdens het studerenConcentreren tijdens het studerenConcentratie is erg belangrijk om goed te kunnen studeren. Leren voor je toets, examen of tentamen kan erg moeilijk en s…
Studeren: concentratie moeilijkhedenStuderen: concentratie moeilijkhedenConcentratie problemen tijdens het studeren? Problemen met de concentratie tijdens de studie is hinderlijk! Hoe ontstaan…
Doelgericht studeren: herhalen van de leerstofDoelgericht studeren: herhalen van de leerstofHoe kan je betere examen resultaten halen? Hoe kan je betere tentamen resultaten behalen? Hoe kan je betere studie resul…

MediaMasters en de Week van de MediawijsheidMediaMasters en de Week van de MediawijsheidSinds 2010 wordt de Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Het is een jaarlijks terugkerende campagne waar scholen op…
Tienminutengesprek op de middelbare schoolTienminutengesprek op de middelbare schoolEen paar keer per jaar krijgt u de uitnodiging thuis: het is weer tijd voor de tienminutengesprekken of ouderavond op de…
Bronnen en referenties
  • http://www.last.fm/tag/post%20rock
Sveneras (70 artikelen)
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.