Studeren in het buitenland: wat te doen en te regelen

Veel studenten willen hedendaags studeren in het buitenland. Veel studenten weten niet goed wat ze allemaal moeten regelen voordat ze weg kunnen. Zorg in ieder geval dat je op tijd bent om je in te schrijven, want het hele traject van inschrijven duurt lang. Binnen Europa geldt de Erasmusbeurs, buiten Europa krijg je deze niet, de beurs bedraagt 250 euro per maand. Wat moet je precies doen om een internationale student te worden? Hoe hoog is de studiebeurs als je studeert in het buitenland?

Waarom naar het buitenland studeren

Een studie in het buitenland volgen voor een 1 of misschien wel 2 semesters is een hele belevenis. Je ontmoet nieuwe mensen met een andere cultuur. Je leert de taal van het land goed en je schaaft je Engels bij. Engels praat je over het algemeen met de internationale studenten. Je kunt vaak een studie volgen in de taal van het land of in het Engels. Je wordt zelfstandig, het staat goed op je CV en je leert met andere culturen omgaan. Buiten al deze ontwikkelingen die je doormaakt heb je natuurlijk een super tijd en heb je de mogelijkheid om het land te zien.

Land

Ten eerste moet je contact zoeken met de coördinator internationalisering van jouw school. Ga een gesprek met deze persoon aan en zoek uit wat er allemaal mogelijk is. Vaak zijn er universiteiten in Europa waarmee een samenwerkingsverband is. Dit betekend dat er een bepaald aantal personen van jouw universiteit of Hogeschool naar de universiteit in het buitenland kunnen en andersom. Ook voor de opleidingen waarbij je niet gelijk verwacht dat het mogelijk is om te gaan studeren in het buitenland liggen vaak opties om dit toch te doen. Dus als je dit heel graag wilt ga dan even een oriënterend gesprek aan bij de international coördinator van jouw instelling.

Wanneer je weet wat er mogelijk is en met welke universiteiten jouw school een regeling heeft getroffen kun je een land en bijbehorende universiteit kiezen. Het is handig om een land te kiezen waarvan je de taal al redelijk kunt praten. Het is vaak ook mogelijk om een taalcursus te volgen voordat je vertrekt voor je exchange. Let goed op het seizoen waarin je naar het buitenland gaat. Neem dit mee in jouw keuze, omdat het soms tergend koud of warm kan zijn in bepaalde landen.

Wanneer je naar Amerika gaat moet je over het algemeen meer regelen dan wanneer je binnen Europa blijft. Daarom raad ik aan binnen Europa te blijven. Zeker als het je eerste keer voor een langere tijd naar het buitenland is. Ook krijg je een extra beurs wanneer je binnen Europa blijft. Dit is de Erasmusbeurs, hier wordt later verder op in gegaan.

Formulieren

Nadat je hebt uitgezocht naar welk land je wilt kun je het gaan regelen met jouw coördinator internationalisering. Wanneer je dit door hebt gegeven moet er even gewacht worden op de administratie. Wanneer dit allemaal doorgegeven en geadministreerd is krijg je bericht van bureau buitenland, international office of een ander dergelijk bureau die de studie naar het buitenland regelt. Hierna moeten er een aantal formulieren worden ingevuld om jezelf aan te melden op de universiteit.

Application form

De application form is het aanmeldingsformulier voor het exchange programma bij de buitenlandse onderwijsinstelling. Je vindt dit formulier op de website van de onderwijsinstelling waar jij heen gaat. In sommige gevallen zul je het krijgen van je universiteit of hogeschool. Wanneer je het formulier niet kunt vinden schakel dan hulp in van het bureau of je coördinator. Het is soms ook mogelijk om je via de website aan te melden. Wanneer je dit kunt doen, print het ingevulde formulier uit als een bevestiging voor jouw school en voor jezelf.

Learning Agreement (LA)

Hierop geef je aan welke vakken je in het buitenland wilt volgen. Het vakkenaanbod en het formulier staan bijna altijd op de website van de buitenlandse onderwijsinstelling. Je eigen opleiding moet akkoord gaan met jouw keuze aan vakken, dus overleg je keuze met de coördinator. Is het akkoord is, dan laat je jouw LA door hem/haar ondertekenen.
In sommige gevallen is het vakkenaanbod voor het komende cursusjaar nog niet bekend. Je moet het LA dan meenemen en na aankomst in het buitenland invullen, zelf ondertekenen en daar laten ondertekenen. Daarna mail of fax je het naar jouw school of je laat het door iemand van de administratie daar naar jouw school versturen. Het regelende bureau zorgt dan dat er een handtekening van de coördinator internationalisering van je opleiding op komt te staan. Je wordt hier verantwoordelijk voor gesteld, zorg dan ook dat het snel ingevuld wordt verzonden naar jouw school.

Accommodation form

Soms moet er een accommodation form ingevuld worden. Hiermee kun je aangeven of je in aanmerking wilt komen voor woonruimte. Het verschilt per buitenlandse onderwijsinstelling of ze enkel bemiddelen in het zoeken naar huisvesting, of dat ze huisvesting kunnen garanderen. Meestal bied dit nog geen garantie voor huisvesting.
De mogelijkheid bestaat dat je zelfstandig huisvesting moet regelen. Mail in dit geval het International Office van de gastinstelling dat je graag informatie wilt ontvangen over bijvoorbeeld een goede woningbouwvereniging.

Pasfoto’s

Er moeten altijd weer pasfoto’s ingeleverd worden. Dit is ook het geval wanneer je naar het buitenland gaat voor een studie. Zorg dat je duidelijke en recente pasfoto’s hebt en dat het geen kopieën zijn. Schrijf ook voor de zekerheid je naam en mogelijk studentennummer aan de achterkant.

Verzekeringsformulieren

Studenten die binnen Europa blijven moeten vaak een kopie van een European Health Card inleveren. Deze is gratis aan te vragen bij je verzekeraar het ontvangen van deze kaart duurt ongeveer 2 weken.
Studenten die buiten europa willen gaan studeren, moeten vaak een kopie inleveren van hun huidige verzekeringspolisblad in het Engels. Vraag dit bij je verzekeringsmaatschappij. Houd rekening met een tegenstribbelende verzekeringsmaatschappij.

Cijferlijst

Vaak moet je een originele hbo-cijferlijst met je meest recente cijfers, of van het studiejaar dat relevant is inleveren. Er moet een stempel op van je opleiding en je coördinator Internationalisering of iemand van het bedrijfsbureau moet elke pagina van je cijferlijst ondertekenen. vaak vraagt de buitenlandse onderwijsinstelling om een Engelse vertaling van je cijferlijst.

Extra’s

  • kopieën van je geldig(e) paspoort of Europese ID-kaart. Controleer de verloopdatum!
  • Extra formulieren die je bij moet voegen. Dit kan gevraagd worden door de buitenlandse onderwijsinstelling, bijvoorbeeld in verband met de aanvraag van een visum. Welke formulieren dat zijn, verschilt per land( kijk hier voor meer informatie).

Na acceptatie van de buitenlandse onderwijsinstelling

Informatie Beheer Groep

• Als je een OV-kaart hebt, kan je deze over de periode dat je voor studie in het buitenland verblijft, tijdelijk stop laten zetten, hiervoor krijg je zo’n 90 euro per maand.
• Woon je nog thuis en ontvang je studiefinanciering? Dan kan je over de periode dat je voor studie in het buitenland verblijft, uitwonende studiefinanciering aanvragen.


Adres in het buitenland

Voor o.a. de uitwonende beurs moet je een adres in het buitenland opgeven, als je nog niet precies weet waar je komt te wonen in het buitenland dan kun je het algemene adres van de onderwijsinstelling in het buitenland opgeven. Kijk daarvoor op de website van de school waar je naartoe gaat.

Vliegtickets

Handig om te weten: KLM heeft speciale studententarieven. Deze zijn alleen te boeken via de website van KILROY travels, specialist in reizen voor jongeren en studenten. Ga hiervoor naar www.kilroytravels.nl. Studenten met een geldige studenten OV jaarkaart of ISIC/IYTC kaart komen in aanmerking voor tickets tegen gereduceerd tarief. Ook heb je de website www.ryanair.com waar je zeer voordelig een vlucht kan boeken.

Erasmusbeurs

De Erasmusbeurs wordt meestal automatisch aangevraagd. Soms is er een loting tussen alle studenten die vanuit Nederland een studie in het buitenland gaan doen. Je doet automatisch mee aan deze loting wanneer je voldoet aan de Erasmus eisen. Kijk voor meer informatie hier

Studiebeurs tijdens studeren buitenland

Wanneer je gaat studeren binnen de EU krijg je een Erasmusbeurs. Dit is een beurs die je krijgt voordat je vertrekt. Je krijgt 70% voordat je weg gaat en 30% wanneer je terug bent. De hoogte van de beurs ligt aan het aantal maanden dat je weggaat. De Erasmusbeurs is 250 euro per maand. Daar bovenop komt nog een studiefinanciering uitwonend en de vergoeding die je krijgt voor het inleveren van je OV. Dit komt neer, met een basisbeurs studiefinanciering, op 600 euro per maand. Dit bestaat uit de 250 euro van Erasmus, 90 euro voor het inleveren van je OV en studiefinancieringuitwonend 259,76. Bovenop deze inkomsten kunnen er aanvullende beursen en studieleningen aangevraagd worden. Ga na wat mogelijk is voor jouw, het is namelijk per persoon verschillend.

Nadat je alles hebt geregeld kun je eindelijk gaan klaar maken voor een groot avontuur. Kijk vast voor informatie over de stad en de onderwijsinstelling op het internet. Misschien zijn er al een aantal mensen op jouw school je voor geweest. Wanneer je vragen hebt kun je ze aan deze personen stellen. Ik ben zelf naar Huelva geweest in Spanje. Heb daar een supertijd gehad. Het is voordat je gaat veel werk, maar wanneer je er eenmaal bent krijg je waar voor de tijd en moeite die je er in hebt gestoken.
© 2010 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in het buitenland - Waar moet je aan denken?Veel studenten willen tegenwoordig hun studie een extra dimensie geven door te kiezen voor een tijdelijke studie of stag…
Een beurs krijgen om te studeren in het buitenlandEen beurs krijgen om te studeren in het buitenlandStuderen in het buitenland is voor velen een droom, en niet iedereen zal het lukken om ook daadwerkelijk een studie te d…
Studeren: in Nederland of in het buitenlandStuderen: in Nederland of in het buitenlandStuderen in het buitenland: goede studenten gaan liever naar een topuniversiteit in het buitenland dan dat ze hier in Ne…
Na het vwo studeren?Na het vwo studeren?Wat te doen na het vwo, ga je door naar de universiteit of ga je een jaartje werken om wat buffer in de financiele midde…

Studeren in het buitenland: BelgiëStuderen in het buitenland: BelgiëEr kunnen verschillende redenen zijn om te gaan studeren bij onze Vlaamse buren. Je houdt van de Franse taal en cultuur,…
De indeling van een Engelse briefNederlands is de taal die wordt gesproken in Nederland. In veel Afrikaanse landen is Frans de eerste of tweede taal. In…
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 08-07-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.