Studeren in het buitenland: België

Studeren in het buitenland: België Er kunnen verschillende redenen zijn om te gaan studeren bij onze Vlaamse buren. Je houdt van de Franse taal en cultuur, je wilt meer van de wereld zien, wilt minder collegegeld betalen of de gevreesde langstudeerboete ontlopen. In dit artikel krijg je een goed beeld van zaken waarmee je rekening dient te houden.

Voordelen studeren in Belgie

Collegegeld

Waarom zou je België verkiezen boven Nederland? Daar zijn heel wat redenen voor.
Het collegegeld is aanzienlijk lager. In Nederland is het collegegeld voor 2010-2011 €1.672, voor EU-studenten. In Belgie is dat €564,30.

Taal en cultuur

Daarnaast verbreed je je horizon. Je komt met mensen uit verschillende culturen in contact. De kwaliteit van het onderwijs is beter dan in Nederland, hoewel dat per opleiding verschilt. De Franse taal speelt ook een grotere rol, dit kan ook een reden zijn om de studie in België te vervolgen.

Lotingstudies omzeilen

In Nederland is een aantal lotingstudies, zoals geneeskunde, journalistiek, fysiotherapie, psychologie en criminologie. Voor deze studies geldt dat er een beperkt aantal plaatsen is en dat er geloot moet worden. Een cijfergemiddelde van 8 geeft automatisch toegang tot de opleiding. Als je net buiten de boot valt, is dat balen. Je kunt dan een tussenjaar nemen en gaan werken (in binnen of – buitenland), maar je kunt het ook zoeken over grens. In België is er namelijk geen loting voor bijvoorbeeld geneeskunde of journalistiek. Wel moet je soms een toelatingsexamen afleggen.

Langstudeerboete voorkomen

Per 1 januari 2012 moeten studenten in het hoger onderwijs (HBO en WO) die langer over hun studie doen dan de studieduur + 1 jaar uitloop, flink in de buidel tasten. Ze moeten een langstudeerboete van € 3.000 betalen bovenop het reguliere collegegeld.

Niet toelaatbaar met havo-diploma in Belgie

In Nederland geeft een havo-diploma toegang tot alle HBO-bachelors. België werkt ook volgens het bachelor-mastersysteem, maar toch zijn er verschillen. Met een havo-diploma word je namelijk niet toegelaten tot een hogeschool. Hier is een MBO-4, VWO-diploma of HBO-propedeuse voor vereist.

Verschil hogeschool en universiteit

In België ligt dit verschil iets gecompliceerder: De duur van de opleiding is meestal 3 jaar, bij zowel een hogeschool als een universiteit. In Nederland is dit 4 jaar. In Nederland behaal je 240 studiepunten met een HBO-opleiding, terwijl een WO (universitaire) opleiding goed is voor 180 studiepunten. Maar in België krijg je zowel voor het HBO als voor de universiteit 180 studiepunten.

Het verschil tussen een opleiding aan de hogeschool en aan de universiteit, is dat een opleiding aan de hogeschool opleidt tot een beroep. Een academische opleiding daarentegen is wetenschappelijk en vormt een goede basis voor verder studeren, door het kiezen van een ‘master’.

Inschrijving hogeschool of universiteit

De inschrijving aan een Vlaamse universiteit of hogeschool kun je niet vanachter de pc regelen, helaas. Je moet er persoonlijk voor naar België en je melden aan de balie. Je moet je dan kunnen identificeren en een kopie van een geldig diploma meenemen.

Voorbereiding studeren in België

Je kunt natuurlijk niet van de een op de andere dag naar België vertrekken. Zo’n verblijf in het buitenland heeft voorbereiding nodig. Je moet het volgende regelen:
  • Opleiding kiezen: vergelijk ook verschillende hogescholen of universiteiten
  • Inschrijven bij de IB-groep (DUO)
  • Een ‘kot’ zoeken (een kamer)
  • Inkopen doen: wat heb je nodig voor je kamer?
  • Je persoonlijk inschrijven bij de hogeschool of universiteit
  • Adreswijziging doorgeven aan de IB-groep: je krijgt een uitwonende beurs en een vergoeding voor de ov-chipkaart
  • Als je je ov-chipkaart toch wilt behouden, moet je dat tijdig doorgeven
  • Een Belgisch ov-abonnement afsluiten
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Studeren in EngelandStuderen in EngelandEngeland is een erg populair land bij Nederlandse studenten. Maar wat houdt studeren in Engeland eigenlijk in?
Studeren in DuitslandDuitsland is een land waar je goed kan studeren. Het land ligt naast Nederland, wat dus erg handig is. Duitsland heeft e…
Studeren in OostenrijkStuderen in OostenrijkOostenrijk is een land waar je goed kunt studeren. Dit komt doordat je hier gemakkelijk wordt toegelaten tot een hogesch…

Studeren: in Nederland of in het buitenlandStuderen: in Nederland of in het buitenlandStuderen in het buitenland: goede studenten gaan liever naar een topuniversiteit in het buitenland dan dat ze hier in Ne…
Studeren in het buitenland: wat te doen en te regelenVeel studenten willen hedendaags studeren in het buitenland. Veel studenten weten niet goed wat ze allemaal moeten regel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Liftarn, Openclipart
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 18-02-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.