Studeren: in Nederland of in het buitenland

Studeren: in Nederland of in het buitenland Studeren in het buitenland: goede studenten gaan liever naar een topuniversiteit in het buitenland dan dat ze hier in Nederland aan de studie gaan. Dit komt omdat de studies er gewoon veel beter zijn. Bovendien is buitenlandervaring altijd goed voor een nieuwe werkkring. Maar hoe kun je in het buitenland studeren? En wat zijn de voordelen van studeren in het buitenland, boven studeren in Nederland?

Waarom studeren in het buitenland?

Jongeren die de keuze hebben gaan in het buitenland studeren om 3 redenen. Dit zijn:
  • Voor de ervaring
  • Omdat daar les worden gegeven door hele goede professoren
  • Om het cv te verbeteren

Steeds meer studenten gaan naar het buitenland om te studeren

Een steeds grotere groep studenten gaat niet naar de Nederlandse universiteit, maar studeert voor langere of kortere tijd in het buitenland. Een groot aantal van hen kiest bovendien niet voor zomaar een universiteit, maar voor een topuniversiteit.

Nederlandse organisaties die zorgen voor internationaal onderwijs

In Nederland zijn er een aantal organisaties die zich bezighouden met internationaal onderwijs. Dit zijn ondermeer:
  • Nuffic
  • Het Amsterdams Fullbright Center

Huygensbeur – overheidsbeurs voor excellente studenten

Het aantal aanvragen voor een Huygenbeurs is daardoor ook enorm gestegen. Dit is een beurs voor excellente studenten die naar het buitenland willen. In 2009 kreeg Nuffic 335 aanvragen voor deze beurs. Fullbright wijst jaarlijks ongeveer 110 beurzen toe aan studenten die in Amerika willen studeren.

Wat bieden topuniversiteiten in het buitenland meer dan Nederlandse universiteiten?

Studenten die naar topuniversiteiten in het buitenland gaan, doen dat vooral omdat ze:
  1. Meer worden gestimuleerd om te leren
  2. Er intensievere vormen van onderwijs worden gegeven dan in Nederland
  3. Omdat daar veel harder gewerkt wordt dan op Nederlandse universiteiten (behalve als het om de studies medicijnen of wiskunde gaat, want daarin loopt Nederland ook voorop)

Dipoma van Yale of Oxford geeft voorsprong

Een diploma van Oxford of Yale geeft bovendien een voorsprong op anderen die dat papiertje niet hebben. Topbedrijven zien daarin dat een student goed is, internationaal georiënteerd en diverse andere talen spreekt. Het levert vaak ook een bijbehorend salaris op in een hoge functie.

Oriënteren op de opleiding, niet alleen op de universiteit

Hoewel sommige universiteiten als beste staan omschreven hoeft dat per opleiding nog niet het geval te zijn. Een student die een studie overweegt (hier of in het buitenland) doet er dan ook goed aan om alle studies op die universiteiten met elkaar te vergelijken. Sommige kleine universiteiten blinken soms uit in één bepaalde studie en daar kan Harvard of Oxford dan weer niet aan tippen. Zo is de landbouwstudie aan de Universiteit van Wageningen toonaangevend in de wereld.

Studeren aan Oxford: slechts 10 procent van de excellent studenten wordt aangenomen

Of iemand ook daadwerkelijk wordt aangenomen op de universiteit van keuze is nog maar de vraag. Zo wordt iets meer dan de helft van de excellente studenten die zich jaarlijks aanmelden uitgenodigd voor een interview. Maar tien procent van hen mag ook daadwerkelijk een studie gaan volgen.

De beste universiteiten van de wereld

De top van de universiteiten is als volgt verdeeld:
  1. Harvard University, Verenigde Staten
  2. University of Cambridge, Engeland
  3. Yale University, Verenigde Staten
  4. University College Londen, Engeland
  5. Imperial College London, Engeland
  6. University of Oxford, Engeland
  7. University of Chicago, Verenigde Staten
  8. Princeton University, Verenigde Staten
  9. Massachusetts Institute of Technology, Verenigde Staten
  10. California Institute of Technology, Verenigde Staten

Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam staat als hoogste Nederlandse universiteit in de ranglijst van de Times.

Studeren

Beginnen met studeren is voor veel jongeren een spannende tijd. Je moet kiezen waar je gaat studeren, waar je gaat wonen en of je in Nederland of in het buitenland gaat studeren. Soms hebben jongeren helemaal geen ervaring met studeren, omdat er in hun familie niet gestudeerd wordt. Een kind met autisme kan nog veel meer problemen ondervinden, vooral omdat het niet op zijn plaats is in een studentenhuis waar het leve de los is en waar er geen duidelijkheid bestaat. Jongeren kunnen soms helemaal geen onderdak vinden als ze studeren en dan kan een eigen woning uitkomst brengen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beurs krijgen om te studeren in het buitenlandEen beurs krijgen om te studeren in het buitenlandStuderen in het buitenland is voor velen een droom, en niet iedereen zal het lukken om ook daadwerkelijk een studie te d…
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…
Een masteropleiding in het buitenland volgenStuderen in het buitenland wordt steeds populairder. Veel studenten kiezen ervoor om een half jaar te studeren aan een a…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…

Formele/zakelijke brief FransFormele/zakelijke brief FransIn dit artikel gaat het over de opbouw en inhoud van een formele of zakelijke brief in het Frans. Bepaalde standaardzinn…
Studeren in het buitenland: BelgiëStuderen in het buitenland: BelgiëEr kunnen verschillende redenen zijn om te gaan studeren bij onze Vlaamse buren. Je houdt van de Franse taal en cultuur,…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Huygensbeurs
  • Times Higher Education 2009
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.