Een beurs krijgen om te studeren in het buitenland

Een beurs krijgen om te studeren in het buitenland Studeren in het buitenland is voor velen een droom, en niet iedereen zal het lukken om ook daadwerkelijk een studie te doen in het buitenland. Onder andere omdat de kosten erg hoog kunnen zijn. Je kunt daarom wel proberen om via je onderwijsinstelling/opleiding een beurs zien te krijgen voor je studie, ook al is het maar voor korte tijd.

Waarom studeren in het buitenland?

Als je ooit de kans krijgt om te studeren in het buitenland, ook al is het maar voor korte tijd. En dit om de volgende redenen:
 • Het verbreedt je horizon en je kennis
 • Je leert er een extra taal bij of verbetert je Engelse taal
 • Het staat goed op je CV

Erasmus Programma

Het Erasmus programma biedt beurzen aan voor hoger onderwijs voor studie of stage in het buitenland. Hogescholen en Universiteiten kunnen meedoen aan het Erasmus Programma en zo hun studenten een extra ervaring in het buitenland aanbieden.

ECTS

Voor de studie of stage die je in het buitenland volgt kun je studiepunten verdienen, oftewel ECTS (European Credit transfer System). Dit kan in het voordeel zijn van je studie.

Waar studeren

Je kunt de beurs van het Erasmus programma gebruiken voor een studie of stage in alle lidstaten van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Turkije. Alle hogescholen en universiteiten die meedoen aan het Erasmus programma kunnen bepalen welke bestemming ze aanbieden.

Beurs

Mocht je studiefinanciering krijgen, dan blijft deze ook tijdens je studie of je stageperiode doorgaan. De beurs die je ontvangt via het Erasmus programma zorgt dan voor een tegemoetkoming in de reiskosten en geeft je een vergoeding voor de extra kosten die je maakt voor je verblijf. Het bedrag van de beurs is zon 200 euro per maand.

Duur studie

De duur van de beurs is afhankelijk van je eigen onderwijsinstelling, zij bepalen de duur van de studie of stage. Dit varieert van 3 maanden (minimum) tot 12 maanden (maximum). Heb je interesse: vraag dan na bij je eigen onderwijsinstelling. Doen ze mee met het Erasmus Programma? Dan zijn zij degene die bepalen of je de beurs krijgt.

Cultureel Verdragbeurzen

Deze beurzen zijn gericht op het bevorderen van studies en wetenschappelijk onderzoek van Nederlandse studenten in het buitenland.

Beurs

De hoogte van de beurs voor Culturele verdragen hangt af van het land waar je je onderzoek gaat doen, gaat studeren of een cursus gaat volgen. De beurzen zouden over het algemeen kostendekkend moeten zijn, maar dit is niet altijd het geval. Controleer dit dus eerst. Je zult de rest dus met eigen financiële middelen moeten bekostigen, bijvoorbeeld je studiefinanciering. Overleg met je onderwijsinstelling of er een mogelijkheid is om een vrijstelling van collegegeld te krijgen gedurende de periode dat je een beurs krijgt.

Voorwaarden

Er zijn wel een paar voorwaarden verbonden als je kans wilt maken op deze beurs:
 • Laatstejaars studenten of pas afgestudeerde studenten van hogescholen of universiteiten.
 • Voor een beurs voor een zomercursus kun je in je 2e jaar van studie al in aanmerking komen.
 • Je moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of in ieder geval al een Nederlandse studiefinanciering ontvangen. Dit houdt ook in dat je niet ouder dan 35 jaar mag zijn.
 • Je kunt niet tegelijk voor een beurs van Erasmus en hiervoor in aanmerking komen. Dit om iedereen een gelijke kans te geven.

Welke landen

Landen die een beurs verstrekken:
 • Duitsland
 • Finland
 • Hongarije
 • Ierland
 • IJsland
 • India
 • Indonesië
 • Israël
 • Italië
 • Japan
 • Mexico
 • Polen
 • Russische Federatie
 • Tsjechië
 • Turkije
 • Zwitserland

Voor meer informatie: http://www.nuffic.nl/nederlandse-studenten/financiering/beurzen

VSBfonds Beurzen

De VSBfonds Beurzen zijn ingesteld door VSBfonds, en bedoeld voor een studie of onderzoek in het buitenland na het afronden van je studie.

Hoe aanvragen

Je zult hiervoor zelf een opleidingsinstituut in het land van je keuze moeten selecteren. De beurs geldt in alle landen maar het opleidingsinstituut van je keuze moet wel erkend zijn door de overheid in zijn land. Het opleidingsinstituut moet er ook mee akkoord gaan dat je daar gaat studeren of onderzoek gaat doen voordat je de beurs kunt aanvragen.

Beursbedrag

De beurzen worden verstrekt voor minimaal 3 en maximaal 24 aaneengesloten maanden. Een VSBfonds Beurs is een gift en bedraagt maximaal 7.000. Voor meer informatie: http://www.nuffic.nl/nederlandse-studenten/financiering/beurzen.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in het buitenland - Waar moet je aan denken?Veel studenten willen tegenwoordig hun studie een extra dimensie geven door te kiezen voor een tijdelijke studie of stag…
Studeren: in Nederland of in het buitenlandStuderen: in Nederland of in het buitenlandStuderen in het buitenland: goede studenten gaan liever naar een topuniversiteit in het buitenland dan dat ze hier in Ne…
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…

Presenteren, een goede voorbereiding is het halve werkPresenteren, een goede voorbereiding is het halve werkEen presentatie is de eerste indruk van een product, dienst, proces s of informatie. Maar voordat deze indruk is achterg…
Ranglijst van de beste universiteiten ter wereld 2012-2013Elk jaar komt Times Higher Education World University Ranking met rangschikking van alle universiteiten ter wereld. Onda…
Bronnen en referenties
Reactie

Orie, 02-10-2012
Geachte heer,

Ik ben al lang opzoek naar een beurs om in het buitenland te studeren. Ik wil graag een beurs krijgen, omdat er een tekort is aan natuurkunde docenten in Suriname. ik wil hiermee een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van mijn land na de studie. Helaas krijg ik de kans niet, omdat ik niet rijk ben. Ook in Suriname kan ik niet verder studeren tot master, omdat de studie er nog niet is. Van andere mensen heb ik begrepen dat Erasmus beurzen aanbied aan mensen die een bachelor of een master opleiding willen doen. Mijn opleiding is Moa- natuurkunde. Dit is een opleiding die in mijn land erkend is en waarmee ik op een VOJ school les kan geven.
Ik hoop op een spoedig reactie uwerzijds
Dank u zeer Reactie infoteur, 02-10-2012
Beste Orie,

Voor dit artikel heb ik diverse bronnen bestudeert en mijn suggestie zou dan zijn om een aantal websites van Erasmus mundus door te lezen zoals:
http://erasmus-mundus.net/
www.gem-msc.org
Houdt er wel rekening mee dat de beurzen vaak alleen maar een toekoming zijn in de kosten en niet alles bekostigen, plus het feit dat sommige studies op MSc niveau zijn en in het buitenland plaats vinden.
Veel succes met het vinden van een beurs!

Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.