Nederlandse spelling

Heeft u problemen met -d en -t op het eind? Bekijk dit 7 stappenplan stap voor stap, iedereen lukt het hiermee!Geen moeite meer om te weten wat het nou is, dit plan heeft al menig persoon geholpen eindelijk de -d en -t goed toe te passen. Heel Nederland heeft er af en toe nog moeite mee. Moet het met een -d of -t of beide? Nederlands is een taal met vele kanten en kan verwarring veroorzaken. Voor het -d, -t probleem is hier nu de oplossing. Een duidelijk stappenplan hoe het precies moet en in elkaar zit.Als het niet lukt aan de hand van dit stappenplan dan heb je waarschijnlijk problemen met het herkennen van persoonsvormen, tijdsvormen, gezegden, lijdend- en meewerkendvoorwerp.Vraag dan naar hulp voor deze taalproblemen. Mensen met Nederlands als eerste taal moeten hiermee er zeker uit gaan komen.Voor mensen die Nederlands als tweede of als bijtaal hebben kan dit een grote hulp zijn maar misschien soms nog moeilijk. Zorg dan dat je of een woordenboek erbij hebt of altijd terug naar de basis kan gaan wat hulp kan bieden. Het moeilijkste is soms om makkelijk te denken. Veel plezier en succes bij dit stappenplan.

Stap 1: Tegenwoordige tijd, stam (+t)

ikloop / word / beoordeelook woorden die beginnen met be- , ge- en ver-
jijloopt / wordt / beoordeelthebben een tegenwoordige tijd!
Hij/zij/het/de manloopt / wordt / beoordeeltgebeur-t

Stap 2a: Verleden voltooide tijd

Neem het hele werkwoord min -en: fiets- en, brand- en, verhuiz- en.
Let nu op de letter aan het eind van het werkwoord! Check nu of deze letter voorkomt in 't kofschip!

Stap 2b: Check: 't kofschip

't kofschip = t k f s c h p
  • fiets -en –> s= t' kofschip dus: ik fiets+te, ik heb gefietst
  • brand -en –> d= Niet 't kofschip dus: het vuur brand+de, het vuur heeft gebrand
  • verhuiz -en –> z= Niet 't kofschip dus: hij verhuis+de, hij is verhuisd

Stap 3: Bijvoeglijk gebruikt werkwoord

Zo kort mogelijk, tenzij er uitspraakproblemen komen.
  • De verbrande fabriek, de gepote tulp, Maar: de gewitte muur.

Stap 4: Gebiedende wijs:

Zonder t, tenzij beleefdheidsvorm (u) gewenst is.
  • Loop heen - Loopt u heen
  • Word lid - Wordt u lid

Stap 5: Je / Jij regel

Als 'je' achter de persoonsvorm staat, en als 'je' vervangen kan worden door 'jij' –> geen 't'.
  • Word je/jij lid van Amnesty.
  • Wordt je/jouw vader lid van Amnesty.

Stap 6: Engelse werkwoorden verleden tijd:

Hele werkwoord -en. Luister of de klank van de medeklinker in 't kofschip voorkomt. Ja? pas deze regel toe. Let op uitspraakproblemen!Kijk nu naar ik-vorm! Staat daar een 'e', schrijf dan een 'e'.
  • Lunch -en (ch= s-klank) wij hebben geluncht
  • Rac -en (c= s -klank) fout= we racten –> raceten, want ik race

Stap 7: Tegenwoordig deelwoord

Altijd het hele werkwoord +d
  • fietsend en kletsend reden ze weg.
© 2008 - 2024 Flix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spelling, wanneer een d, t of dt?Veel mensen hebben moeite met de spelling van de Nederlandse taal. Wat voor de meeste problemen zorgt is de vervoeging v…
Werkwoordspelling: uitleg tegenwoordige en verleden tijdWerkwoordspelling: uitleg tegenwoordige en verleden tijdVeel Nederlanders vinden de werkwoordspelling moeilijk. Eigenlijk zijn de regels simpel, vooral gebruikt in de tegenwoor…
Spelling werkwoorden, d of t aan het eind?Hoe vaak hoor je niet dat mensen het Nederlands moeilijk vinden, vooral met de werkwoorden en hun vervoegingen. Hoe vaak…

Nederlandse taal: Stijlfiguren in het NederlandsNederlandse taal: Stijlfiguren in het NederlandsStijlfiguren zijn een veel gehanteerd middel door schrijvers en sprekers. Je zou stijlfiguren kunnen zien als subtiele t…
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
Flix (26 artikelen)
Laatste update: 15-09-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.