Hoe plan je je toetsweek?

Wat zijn de geheimen achter een toetsweek zonder stress? Het voorbereiden van je toetsweek begint niet pas een weekend van tevoren. Iedereen weet wel dat het verstandig is om op tijd te beginnen met leren, maar op welke manier pak je dit aan en hoe zorg je dat je gemotiveerd blijft? Lees verder en kom je toetsweek door zonder slaaptekort, zonder energy-drink, zonder een overvloed aan chocola en zonder een vermoeid en verveeld humeur!

Welke toetsen krijg je?

Plannen van je toetsweek begint niet pas het weekend voor het eerste schoolexamen. Als een nieuwe lesperiode begint is het vaak al bekend welke schoolexamens je gaat krijgen. Zorg dat je aan het begin van de periode al op een rijtje hebt staan welke stof je voor deze schoolexamens moet kennen. Kijk in je PTA en vraag aan je docent of dit PTA ook daadwerkelijk klopt. Soms veranderen docenten nog wel eens iets in het PTA en het is natuurlijk zonde van je tijd om huiswerk te leren dat helemaal niet wordt getoetst. Als je weet welke toetsen je gaat krijgen, kun je je hier ook beter op voorbereiden.

Maak je huiswerk

Docenten helpen jou al door de stof heen. Ze behandelen de stof en geven je huiswerk op. Dit doen ze niet voor niets, als je je huiswerk maakt heb je het grootste deel van je leerwerk al gehad. Je ziet de informatie nog een keer vlak na de uitleg en verwerkt deze op een andere manier. Je zal de opdrachten van je huiswerk ook moeten beheersen voor je schoolexamen. Als je niet uit je huiswerk komt weet je gelijk dat je nog wat meer aandacht en tijd aan dat onderwerp moet besteden.

Bereid je lessen voor

Als je voordat je les begint de te behandelen informatie al een keer hebt gelezen, neem je de uitleg van je docent beter op. De informatie is je namelijk al deels bekend. Ook weet je van tevoren al welke punten je niet snapt en kun je gerichtere vragen stellen tijdens de les.

Herhaal de stof

Door herhalen slaan hersenen informatie beter op. Daarom is het eigenlijk heel belangrijk om je lessen voor te bereiden met het lezen van de te behandelen stof, want dan is de uitleg van de docent al de eerste herhaling. Het maken van je huiswerk is de tweede herhaling. Door herhalen onthoud je de informatie makkelijker en kun je ook makkelijker verbanden zien. Als je dus niet je lessen voorbereidt en niet je huiswerk maakt en al deze handelingen in het weekend voor de belangrijke toets verricht, mis je dus heel veel herhaalmomenten. Het gevolg is vaak dat je hersenen de stof nog niet goed genoeg opgeslagen hebben voor de toets. Het risico op black-outs is dan groter en je vermogen om verbanden te leggen tussen de begrippen is lager. Daardoor kun je dus ook slechter de vragen beantwoorden.

Voorkom achterlopen

Zorg dat je nooit achterloopt op de lessen. Als je achterloopt mis je basiskennis die vereist is voor de lessen die je krijgt. Je steekt dan niet alles op. Zorg dat je altijd met je huiswerk bij bent en zorg dat je alles vraagt wat je niet snapt over informatie die je al gehad hebt. Het is verstandig om van elke les een korte (schematische) samenvatting te maken, die je nog eens kunt doorkijken. Als je niet achterloopt gebruik je tijd nuttiger en effectiever.

Maak tijd

Huiswerk maken is net als schoonmaken, je moet er tijd voor nemen. Als je er geen tijd voor neemt, gebeurt het ook niet. Afhankelijk van je niveau, studierichting en je vermogen om te leren moet je sowieso iedere doordeweekse dag een aantal uur vrijmaken buiten school voor je huiswerk. Als je twee uur per dag huiswerk doet en ook echt doorwerkt kom je al een heel eind.

Gebruik je tijd op school nuttig

Tijdens lessen krijg je vaak uitleg en krijg je vaak tijd om zelf nog aan je huiswerk te werken. Als je uitleg krijgt waar je weinig aan hebt kun je tijdens die tijd al aan de slag. Ga in de tijd die over is na de uitleg niet kletsen met je klasgenoten, maar maak je huiswerk. Soms kan het helpen om dan een rustigere plek te zoeken in de klas. De verloren sociale tijd kun je inhalen in de pauzes. Alles wat je op school doet hoef je niet meer thuis te doen. Gebruik ook tussenuren zinvol: ga niet internetten maar begin met je huiswerk.

Stel prioriteiten

De tijd die je hebt om huiswerk te doen is maar beperkt. Dat moet je ook zo houden, want het is wel de bedoeling dat je naast je schoolbestaan ook nog een leven hebt. Gebruik je tijd dus nuttig. Bekijk voor jezelf welke taken je moet doen en welke taken het belangrijkst zijn om te doen. Begin met de belangrijke taken.

Wees daar wel kritisch bij en kijk niet alleen maar naar de korte termijn. Als je huiswerk hebt opgekregen maar morgen ook een voortgangstoets hebt, is het misschien handiger om toch het gewone huiswerk de hoogste prioriteit te geven, er vanuit gaande dat je in de bovenbouw zit. (Dan heb je zowel voortgangstoetsen als schoolexamens, voortgangstoetsen tellen alleen voor de overgang en die cijfers vervallen na het schooljaar, schoolexamencijfers blijven staan en tellen voor je examendossier.) Als je met het vak waar je de voortgangstoets van hebt bij bent met het maken van huiswerk en samenvattingen, hoef je als het goed is nauwelijks meer te leren voor een voldoende. Vaak is het al genoeg om de stof nog een keer door te bladeren.

Als je in zo'n geval een weinig wegende toets voorop stelt, moet je je wel realiseren dat je dan een achterstand creëert met je andere huiswerk. Je moet er dan ook tijd voor maken om deze weer in te halen. Achterstanden inhalen is moeilijker dan achterstanden voorkomen. Bovendien heb je alleen profijt aan een hoog cijfer voor een voortgangstoets als je op zakken staat. Zorg wel dat je voor je overgang altijd voldoende staat, maar de hoge cijfers kun je beter opsparen voor je schoolexamens.

De week voor de toetsweek

De week voor de toetsweek is een aanloopje naar de toetsweek toe. Je hebt vaak nog een laatste les voor de toets. In die les wordt er vaak een samenvatting gegeven, heb je mogelijkheid tot vragen stellen en wordt eventuele laatste stof nog behandeld. Maak hier dus gebruik van. Zorg dat je thuis je samenvattingen hebt doorgenomen. Veel lesmethodes bieden voorbeeldtoetsen of diagnostische toetsen aan. Maak deze voorbeeldtoetsen, want de vragen in deze toetsen geven vaak een goed overzicht van de stof die je wel of niet beheerst. Zo kun je tijdens de les nog hulp vragen als je iets niet snapt.

Tijdens je toetsweek

Als je deze tips opvolgt, is het over het algemeen goed haalbaar om pas een dag van tevoren te beginnen met "leren" voor de toets. In feite heb je een groot deel van het leerwerk al gedaan. (Samenvatten, begrijpen en opdrachten maken.) Alleen het laatste stampwerk moet je nog doen. Kijk de voorbeeldtoetsen nog een keer door en controleer of je de moeilijke opgaven nu wel goed kunt maken. In schoolexamens worden vaak moeilijkere of complexere vragen gesteld dan de opgaven van je huiswerk. Je kunt hiermee oefenen door bijvoorbeeld oude eindexamens te maken. Deze vragen zetten je aan tot extra nadenken, waardoor je nog beter verbanden legt.

Voorbeeldplanning

Normale week:

  • Maak alle opdrachten.
  • Bewaar alle stencils en aantekeningen bij elkaar, in een mapje of in de kaft van je boek.
  • Maak een schematische samenvatting. Breng alle begrippen met elkaar in verband.
  • Maak een overzicht van de belangrijke begrippen.
  • Kijk iedere week alle oude schematische samenvattingen en begrippenlijsten nog een keer door.

De week voor de toetsweek:

  • Zorg dat al je huiswerk af is.
  • Controleer of al je stencils en aantekeningen compleet zijn.
  • Maak schematische samenvattingen en begrippenlijsten compleet.
  • Maak eventuele voorbeeldtoetsen.
  • Vraag aan je docent alles wat je nog niet goed snapt.

De toetsweek:

  • Het laatste stampwerk: leer de verbanden in je schematische samenvattingen en de laatste feitjes en begrippen die je nog niet kende.
  • Herhaal de voorbeeldtoetsen, controleer of je de moeilijke vragen goed kunt beantwoorden.
  • Maak verdiepende opdrachten, bijvoorbeeld oude eindexamens.
© 2012 - 2024 Panda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het plannen en organiseren van schoolwerkHet plannen en organiseren van schoolwerkWe hebben er allemaal wel eens last van: Je hebt het druk met school en je weet even niet meer hoe je het nog langer kun…
Huiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingHuiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingOnenigheid over het maken van huiswerk, het onderwerp staat in de top vijf van zaken waarover ouders en kinderen ruzie m…
De voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingDe voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingSteeds meer ouders en hun kinderen maken gebruik van huiswerkbegeleiding en bijles. Huiswerkinstituten verdienen miljoen…
De overgang van de basisschool naar de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare schoolUw puber gaat naar de middelbare school. Nadat de schoolkeuze is gemaakt en de laatste dag in groep acht is afgerond, ko…

Hoe maak je een schematische samenvatting?Begrippen in een studietekst zijn nooit losstaande feitjes. Begrippen vormen samen een proces, deze kun je weergeven doo…
Tips voor het maken van een diapresentatieEen diapresentatie heeft als doel om de luisteraars te ondersteunen in het begrijpen van jouw verhaal. Steeds meer mense…
Panda (28 artikelen)
Laatste update: 23-07-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.