Tips voor het maken van een diapresentatie
Een diapresentatie heeft als doel om de luisteraars te ondersteunen in het begrijpen van jouw verhaal. Steeds meer mensen maken gebruik van een diapresentatie, maar niet op de juiste manier. Uit een diapresentatie kun je zoveel meer halen kracht halen als je weet hoe het moet! Hoe kun je een diapresentatie zo indelen, dat het je luisteraars helpt jouw informatie te onthouden? Lees het hier!
Waarvoor wordt een diapresentatie gebruikt?
Een dia wordt gebruikt ter ondersteuning van een presentatie. Tijdens die presentatie probeer je informatie over te brengen. De luisteraars moeten iets leren van jouw verhaal. Dit kan alleen wanneer je de aandacht van je luisteraars trekt en ook vasthoudt. Dit ligt deels aan hoe interessant jouw verhaal is, aan hoe je je verhaal opbouwt, hoe jij voor het publiek staat en hoe leuk je verteld, maar óók deels aan de opmaak van je presentatie.
Doel van opmaak
De opmaak van een diapresentatie moet je boodschap ondersteunen. Door de opmaak moet je de aandacht trekken naar je informatie. De opmaak zelf moet dus niet afleiden, waardoor de luisteraars minder naar je boodschap luisteren! De tekst die je plaatst moet altijd goed leesbaar zijn en de aandacht moet niet gaan naar nutteloze feitjes.
Voorbeelden van hoe het niet moet:
Voorbeelden van hoe het wel moet:
Algemene regels wat betreft de lay-out
Aandacht naar het onderwerp
In een goede dia trekt de aandacht direct naar het onderwerp. Het onderwerp moet dus duidelijk zijn, centraal staan en opvallen. Gebruik een strak en simpel lettertype dat fijn leest en zo min mogelijk woorden.
Overal dezelfde opmaak
Gebruik overal dezelfde achtergrond, dus niet op dia 1 een roze achtergrond, op dia 2 een blauwe en op dia 3 een groene. Gebruik ook op alle dia's hetzelfde lettertype en kies een lettertype dat simpel en goed leesbaar is.
Lettertype
In diapresentaties is het gebruikelijk om een schreefloze letter te gebruiken. Schreefletters zijn letters die onder de letter een streepje hebben. Ze lijken een beetje op Romeinse letters. Voorbeelden van schreefletters zijn Times New Roman of Georgia. Deze letters zijn erg ouderwets en lezen niet prettig. Schreefloze letters hebben geen streepje onder de letter, voorbeelden zijn Arial en Calibri.
Achtergrond
Een goede achtergrond moet dus niet de aandacht van de tekst weghalen. Zorg dus dat deze een beetje rustig is, en overal ongeveer even donker of licht. Zorg er bovendien voor dat je achtergrond een groot contrast heeft met de kleur van de tekst, want anders is de tekst slecht te lezen. Plaatjes zijn ongeschikt als achtergrond, want plaatjes zijn niet overal even licht of donker waardoor je tekst nooit helemaal leesbaar is.
Kleuren
Gebruik niet teveel verschillende kleuren in je presentatie. Teveel kleuren maken je dia’s druk en dit leidt af, je wil een goeie presentatie geven, niet laten zien hoeveel verschillende kleurtjes je in je dia kwijt kunt. Kies maximaal twee verschillende kleuren voor in je presentatie.
De inhoud van de powerpoint
Plaats alleen inhoud die nuttig is en iets toevoegt, informatie die de luisteraars helpt. Speciale special-effects zijn alleen mooi en cool als het jouw presentatie beter maakt.
Geen paginavulling
Veel mensen denken dat het slecht is, als je dia nog erg leeg is. Vaak vullen ze dan de pagina op met plaatjes of andere irrelevante informatie. Dit is niet verstandig, een lege dia is juist overzichtelijk en leidt niet af. Plaats alleen plaatjes als deze echt iets toevoegen aan je verhaal, niet omdat het er leuk uitziet. Als een plaatje jouw verhaal niet duidelijker maakt, heeft het dus ook geen nut om hem te plaatsen en leidt het waarschijnlijk je luisteraars alleen maar af.
Geen aandachttrekkerij met grappige plaatjes of animaties
Probeer nooit de aandacht te trekken met een grappig bedoeld plaatje of animatie. Hou er rekening mee, dat als iedereen naar jouw grappige animatie of plaatje kijkt, de aandacht niet bij jouw verhaal is. Bovendien doet het ook af in hoeverre jouw verhaal serieus genomen wordt.
Aantal steekwoorden
Plaats nooit meer dan vijf steekwoorden. Als je meer steekwoorden moet plaatsen is het beter om de dia in twee dia's op te splitsen. Vergelijk het met het nauwkeurig lezen van een lange tekst: als de tekst te dicht op elkaar staat gaan de letters duizelen. Plits je de tekst in twee stukken is het beter te lezen.
Leg verbanden
Een dia kan luisteraars heel veel steun geven in het begrijpen van jouw verhaal. Hersenen proberen altijd een soort plaatje te maken van informatie. Hersenen proberen alle informatie in een overzicht te zetten en verbanden te leggen. Als je een plaatje van de verbanden in je hoofd hebt, dan begrijp je het beter. Als je de verbanden tussen bepaalde onderwerpen snapt dan klinkt de informatie logischer.
Hier moet je dus gebruik van maken bij het maken van een powerpoint, als je het plaatje alvast voor je luisteraars maakt dan helpt dat om het verhaal te begrijpen. Dit plaatje kan ook gelijk een beetje dienen als een soort samenvatting, maar dan nog beter! Met dit soort samenvattingen hebben mensen meer overzicht op je informatie, en als mensen je verhaal beter begrijpen dan blijven ze ook beter bij de les!
Maak dus een schematische samenvatting van de informatie die je in die dia gaat vertellen. Je kunt dit doen met pijlen, animaties, piramides of andere figuren. Ter illustratie kun je volgende dia's met elkaar vergelijken:
Programma's
Hoewel Prezi zegt de PowerPoint-killer te zijn, wil dit absoluut niet zeggen dat Prezi een beter programma is om je presentatie mee te maken. Prezi is vernieuwend en innovatief, met veel grafische opties. De vraag is of dit echt tot een betere presentatie leidt. Zoveel grafische opties, bewegingen, inzoomen, uitzoomen, leidt alleen maar af. De presentatie zelf is heel mooi, veel effecten, maar dat betekend dus ook dat de aandacht naar het plaatje van je presentatie gaat en dat is nou juist wat we proberen te voorkomen.
PowerPoint is oud maar goud. Het bevat niet de verleiding om extreem veel onnodige effecten in je presentatie te proppen. Het bevat wel alle functies die je nodig hebt om een goede presentatie te maken. PowerPoint 2007 en nieuwer bevat een aantal thema's, dit zijn standaard-opmaken die gewoon heel goed zijn. Ze zien er mooi, strak en modern uit, en leiden niet af. Bovendien bevat PowerPoint de geweldige functie SmartArt. Met deze functie kun je heel makkelijk verbanden laten zien. Pijlen, piramides, cycli, kun je allemaal standaard invoegen. Het is ook zeker aan te raden om hier mee te experimenteren. Deze functies zijn ook gebruikt bij de voorbeelddia´s in dit artikel.
Diapresentatie als naslagwerk
Als je diapresentatie als naslagwerk moet gaan dienen, lijkt het niet handig als de dia's alleen maar kernwoorden en schematische samenvattingen bevatten. Toch is dit slim, de dia geeft zo een mooi overzicht. In de notitiepagina's (bij PowerPoint) of in een apart tekstbestand (als je andere programma's zoals Prezi gebruikt) kun je alle tekst zetten die je zou vertellen ter verduidelijking van de dia. Dit is overzichtelijker, iedereen kan teruglezen wat je hebt gezegd en zo functioneert de dia nog steeds ter ondersteuning.
Samenvatting
Als je een diapresentatie maakt, concentreer je dan op de informatie die je wil overbrengen. Geef in de dia's een samenvatting of overzicht van je verhaal. Laat in de dia's verbanden zien, het beste is om een schematische samenvatting te presenteren. Zorg dat de opmaak nooit afleidt, plaats geen informatie in de dia die niets aan je verhaal toevoegt (bijvoorbeeld plaatjes om de pagina te vullen), en zorg dat de tekst leesbaar is.