Tips voor het maken van een diapresentatie

Een diapresentatie heeft als doel om de luisteraars te ondersteunen in het begrijpen van jouw verhaal. Steeds meer mensen maken gebruik van een diapresentatie, maar niet op de juiste manier. Uit een diapresentatie kun je zoveel meer halen kracht halen als je weet hoe het moet! Hoe kun je een diapresentatie zo indelen, dat het je luisteraars helpt jouw informatie te onthouden? Lees het hier!

Waarvoor wordt een diapresentatie gebruikt?

Een dia wordt gebruikt ter ondersteuning van een presentatie. Tijdens die presentatie probeer je informatie over te brengen. De luisteraars moeten iets leren van jouw verhaal. Dit kan alleen wanneer je de aandacht van je luisteraars trekt en ook vasthoudt. Dit ligt deels aan hoe interessant jouw verhaal is, aan hoe je je verhaal opbouwt, hoe jij voor het publiek staat en hoe leuk je verteld, maar óók deels aan de opmaak van je presentatie.

Doel van opmaak

De opmaak van een diapresentatie moet je boodschap ondersteunen. Door de opmaak moet je de aandacht trekken naar je informatie. De opmaak zelf moet dus niet afleiden, waardoor de luisteraars minder naar je boodschap luisteren! De tekst die je plaatst moet altijd goed leesbaar zijn en de aandacht moet niet gaan naar nutteloze feitjes.

Voorbeelden van hoe het niet moet:

Voorbeelden van hoe het wel moet:

Algemene regels wat betreft de lay-out

Aandacht naar het onderwerp

In een goede dia trekt de aandacht direct naar het onderwerp. Het onderwerp moet dus duidelijk zijn, centraal staan en opvallen. Gebruik een strak en simpel lettertype dat fijn leest en zo min mogelijk woorden.

Overal dezelfde opmaak

Gebruik overal dezelfde achtergrond, dus niet op dia 1 een roze achtergrond, op dia 2 een blauwe en op dia 3 een groene. Gebruik ook op alle dia's hetzelfde lettertype en kies een lettertype dat simpel en goed leesbaar is.

Lettertype

In diapresentaties is het gebruikelijk om een schreefloze letter te gebruiken. Schreefletters zijn letters die onder de letter een streepje hebben. Ze lijken een beetje op Romeinse letters. Voorbeelden van schreefletters zijn Times New Roman of Georgia. Deze letters zijn erg ouderwets en lezen niet prettig. Schreefloze letters hebben geen streepje onder de letter, voorbeelden zijn Arial en Calibri.

Achtergrond

Een goede achtergrond moet dus niet de aandacht van de tekst weghalen. Zorg dus dat deze een beetje rustig is, en overal ongeveer even donker of licht. Zorg er bovendien voor dat je achtergrond een groot contrast heeft met de kleur van de tekst, want anders is de tekst slecht te lezen. Plaatjes zijn ongeschikt als achtergrond, want plaatjes zijn niet overal even licht of donker waardoor je tekst nooit helemaal leesbaar is.

Kleuren

Gebruik niet teveel verschillende kleuren in je presentatie. Teveel kleuren maken je dia’s druk en dit leidt af, je wil een goeie presentatie geven, niet laten zien hoeveel verschillende kleurtjes je in je dia kwijt kunt. Kies maximaal twee verschillende kleuren voor in je presentatie.

De inhoud van de powerpoint

Plaats alleen inhoud die nuttig is en iets toevoegt, informatie die de luisteraars helpt. Speciale special-effects zijn alleen mooi en cool als het jouw presentatie beter maakt.

Geen paginavulling

Veel mensen denken dat het slecht is, als je dia nog erg leeg is. Vaak vullen ze dan de pagina op met plaatjes of andere irrelevante informatie. Dit is niet verstandig, een lege dia is juist overzichtelijk en leidt niet af. Plaats alleen plaatjes als deze echt iets toevoegen aan je verhaal, niet omdat het er leuk uitziet. Als een plaatje jouw verhaal niet duidelijker maakt, heeft het dus ook geen nut om hem te plaatsen en leidt het waarschijnlijk je luisteraars alleen maar af.

Geen aandachttrekkerij met grappige plaatjes of animaties

Probeer nooit de aandacht te trekken met een grappig bedoeld plaatje of animatie. Hou er rekening mee, dat als iedereen naar jouw grappige animatie of plaatje kijkt, de aandacht niet bij jouw verhaal is. Bovendien doet het ook af in hoeverre jouw verhaal serieus genomen wordt.

Aantal steekwoorden

Plaats nooit meer dan vijf steekwoorden. Als je meer steekwoorden moet plaatsen is het beter om de dia in twee dia's op te splitsen. Vergelijk het met het nauwkeurig lezen van een lange tekst: als de tekst te dicht op elkaar staat gaan de letters duizelen. Plits je de tekst in twee stukken is het beter te lezen.

Leg verbanden

Een dia kan luisteraars heel veel steun geven in het begrijpen van jouw verhaal. Hersenen proberen altijd een soort plaatje te maken van informatie. Hersenen proberen alle informatie in een overzicht te zetten en verbanden te leggen. Als je een plaatje van de verbanden in je hoofd hebt, dan begrijp je het beter. Als je de verbanden tussen bepaalde onderwerpen snapt dan klinkt de informatie logischer.

Hier moet je dus gebruik van maken bij het maken van een powerpoint, als je het plaatje alvast voor je luisteraars maakt dan helpt dat om het verhaal te begrijpen. Dit plaatje kan ook gelijk een beetje dienen als een soort samenvatting, maar dan nog beter! Met dit soort samenvattingen hebben mensen meer overzicht op je informatie, en als mensen je verhaal beter begrijpen dan blijven ze ook beter bij de les!

Maak dus een schematische samenvatting van de informatie die je in die dia gaat vertellen. Je kunt dit doen met pijlen, animaties, piramides of andere figuren. Ter illustratie kun je volgende dia's met elkaar vergelijken:

Programma's

Hoewel Prezi zegt de PowerPoint-killer te zijn, wil dit absoluut niet zeggen dat Prezi een beter programma is om je presentatie mee te maken. Prezi is vernieuwend en innovatief, met veel grafische opties. De vraag is of dit echt tot een betere presentatie leidt. Zoveel grafische opties, bewegingen, inzoomen, uitzoomen, leidt alleen maar af. De presentatie zelf is heel mooi, veel effecten, maar dat betekend dus ook dat de aandacht naar het plaatje van je presentatie gaat en dat is nou juist wat we proberen te voorkomen.

PowerPoint is oud maar goud. Het bevat niet de verleiding om extreem veel onnodige effecten in je presentatie te proppen. Het bevat wel alle functies die je nodig hebt om een goede presentatie te maken. PowerPoint 2007 en nieuwer bevat een aantal thema's, dit zijn standaard-opmaken die gewoon heel goed zijn. Ze zien er mooi, strak en modern uit, en leiden niet af. Bovendien bevat PowerPoint de geweldige functie SmartArt. Met deze functie kun je heel makkelijk verbanden laten zien. Pijlen, piramides, cycli, kun je allemaal standaard invoegen. Het is ook zeker aan te raden om hier mee te experimenteren. Deze functies zijn ook gebruikt bij de voorbeelddia´s in dit artikel.

Diapresentatie als naslagwerk

Als je diapresentatie als naslagwerk moet gaan dienen, lijkt het niet handig als de dia's alleen maar kernwoorden en schematische samenvattingen bevatten. Toch is dit slim, de dia geeft zo een mooi overzicht. In de notitiepagina's (bij PowerPoint) of in een apart tekstbestand (als je andere programma's zoals Prezi gebruikt) kun je alle tekst zetten die je zou vertellen ter verduidelijking van de dia. Dit is overzichtelijker, iedereen kan teruglezen wat je hebt gezegd en zo functioneert de dia nog steeds ter ondersteuning.

Samenvatting

Als je een diapresentatie maakt, concentreer je dan op de informatie die je wil overbrengen. Geef in de dia's een samenvatting of overzicht van je verhaal. Laat in de dia's verbanden zien, het beste is om een schematische samenvatting te presenteren. Zorg dat de opmaak nooit afleidt, plaats geen informatie in de dia die niets aan je verhaal toevoegt (bijvoorbeeld plaatjes om de pagina te vullen), en zorg dat de tekst leesbaar is.
© 2012 - 2024 Panda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Presenteren met Prezi - korte handleidingPrezi is een presentatietool die in zeer korte tijd erg populair geworden is, in tegenstelling tot presentatiesoftware P…
Prezi – een goede vervanger van Microsoft PowerpointPrezi – een goede vervanger van Microsoft PowerpointPrezi wordt gebruikt om presentaties mee te maken. Het is een online software die een prima alternatief is voor Microsof…
Powerpoint presentatiePowerpoint presentaties zijn altijd een handig hulpmiddel gebleken. Een degelijke powerpoint kan u helpen bij het onders…

Hoe plan je je toetsweek?Wat zijn de geheimen achter een toetsweek zonder stress? Het voorbereiden van je toetsweek begint niet pas een weekend v…
Tips voor het opmaken van een tekstbestandOpmaken van tekst bestaat niet uit alleen maar zorgen dat de tekst mooier wordt. De opmaak moet het doel van je tekstbes…
Panda (28 artikelen)
Laatste update: 03-07-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.