Beter studeren voor gestresste studenten

De gemiddelde student wordt vandaag de dag aan steeds meer stressvolle situaties bloot gesteld. Niet alleen heeft dit effect op het mentale welzijn, maar het beïnvloedt vaak ook de studieresultaten en de snelheid van studeren. En dat levert alleen maar meer stress op. En dat in een tijdperk waarin snel en succesvol je studie doorlopen steeds belangrijker wordt. Dit artikel probeert een aantal simpele technieken uit te leggen en tips te geven om weer meer grip op je studie te krijgen.

Planning

Iedereen weet dat het niet goed werkt om de dag voor het tentamen nog te proberen alles in je hoofd te stampen. Het is niet goed voor je studieresultaten en levert onnodig veel stress op. Ook bespaart een goede planning je uiteindelijk veel tijd. Maak dan ook wanneer je syllabus of reader krijgt voor het vak voor jezelf een planning hoe je dit vak gaat halen. Verdeel het opgegeven lees en leerwerk over het beschikbaar aantal weken en zorg dat je een paar dagen aan het einde over houdt voor uitloop. Je kan zelf bepalen hoe gedetailleerd je dit wilt doen, maar zorg dat je in ieder geval elke week een redelijke portie doet. Hoe gedetailleerd het mogelijk is om te plannen is ook afhankelijk natuurlijk van hoe variabel je weekindeling meestal is. Maak een dergelijke planning voor elk vak dat je dat blok of semester hebt en vergelijk deze om knelpunten te voorkomen. Kijk dus of je niet toevallig in een week gepland heb om twee essay's te gaan schrijven. In dat geval kan je met een van de twee beter wat eerder beginnen. Net als met tentamens is het aan te raden om het volgens de planning een aantal dagen voor de deadline af te hebben in geval van uitloop. Vind je het lastig om jezelf aan je planning te houden vraag dan hulp en aanmoediging aan familie, vrienden of huisgenoten. Ervaring leert dat de meestenje maar wat graag willen helpen.

Het beste is om voor het begin van de week, bijvoorbeeld op zondag, de indeling in weken uit te werken in een indeling in dagen. Sommige vinden het misschien fijn om dit nog verder te verfijnen naar een indeling in dagdelen of zelfs uren. Wanneer je 's avonds voor het naar bed gaan bepaalt hoe laat je je wekker zet, denk dan niet alleen aan hoe laat je college begint, maar ook aan de hoeveelheid werk die je voor die dag gepland had. Als je niet al te vroeg college heb is het misschien wel handig om voor college nog wat werk te verrichten. Overigens is het voor iedereen anders op welk moment van de dag je het beste werkt en kan je dit alleen door trial-and-error uit vinden. Wetenschappers zeggen wel dat het voor de meeste mensen de ochtend is, maar het blijft natuurlijk uitproberen. Overigens is het tijdstip tussen drie en vier uur 's middags een berucht slecht moment om mentaal inspannende zaken te verrichten en dus is het beter om op dat moment een routineklusje te gaan doen, zoals je kamer schoonmaken of boodschappen doen in plaats van je aan je scriptie te werken.

Voor de perfectionisten onder ons is het een goed idee om ook voor elke taak een maximum-tijd aan te geven. Om je hier aan te houden komt een kookwekker goed van pas.

Vooruit werken

Veel studenten hebben een houding van: ach dat komt wel. Maar toch is het beter om vooruit te werken, niet alleen om tijdtekort te voorkomen, maar ook omdat het vaak betere resultaten oplevert en stress vermindert. Iedereen kent dat knagende gevoel wel, ook de voorbeeldige student, dat gevoel dat zegt: ik ben nu aan het ontspannen, maar ik zou eigenlijk moeten werken aan [vul zelf in]...". Een klein beetje vooruitwerken kan je hier vanaf helpen. Op het moment dat je sneller dan verwacht klaar bent met het lezen van een bepaald hoofdstuk, probeer dat momentum dan te behouden en lees ook het volgende hoofdstuk. Ten eerste lees je met een veel beter gevoel wanneer je vooruit werkt en dat komt je concentratie ten goede. Ten tweede kan je dan wanneer je wel ontspant dat kleine stemmetje in je hoofd resoluut van hand wijzen met het argument dat je al vooruitloopt. Meer genieten dus! Ten derde levert het je vaak betere studieresultaten op doordat je vaker de kans hebt om zaken te herhalen en onderzoek heeft uitgewezen dat herhaling echt van het grootste belang is bij het leren. Bij schrijfopdrachten is het vaak handig om extra tijd in te boeken (door bijvoorbeeld eerder te beginnen) om juist het werk even te laten liggen. Hierdoor kan je later weer met een frisse blik naar je eigen werk kijken!

Een goede tip is om ook de vakanties en collegevrije perioden te gebruiken om vooruit te werken. Vooral de zomervakantie is bij veel studies zo lang dat je een aantal weken thuis doorbrengt. Uiteraard is het van groot belang om die tijd te gebruiken om je weer op te laden voor het komende semester, maar er zitten toch ook vaak dode momenten in die prima gebruikt kunnen worden voor het vooruitwerken; een kwestie van vroeg je boeken bestellen en alvast aan de slag gaan.

Meditatie, Mindfulness en andere manieren om te ontspannen

Verschillende lezers zullen bij het lezen van bovenstaande kop misschien de wenkbrauwen omhoog trekken en zich afvragen wat dit met studeren heeft te maken. Het antwoord is als volgt: om goed te studeren, moet je goed kunnen ontspannen. En aan dat laatste schort het nog wel eens bij de altijd heen en weer rennende student. Het is van groot belang om echt een moment voor jezelf te hebben en tot op het bot te ontspannen. Op die manier kan je je weer opladen om aan de studie te gaan. Meditatie en Mindfullness, een van meditatie afgeleide techniek, zijn hier goede methoden voor. Je kan een meditatie of mindfullness workshop volgen -- kijk goed rond op internet, soms worden ze zelfs gratis aangeboden -- of zelf aan de slag gaan. Op internet kan je met een beetje googlen allerlei filmpjes en mp3's vinden die je begeleiden bij het mediteren of bewust worden van jezelf (wat mindfullness eigenlijk inhoudt). Je kan ze ook downloaden zodat je ze op je tablet, telefoon of mp3-speler zelfs onderweg of in je bed kan gebruiken. Probeer vooral uit wat lekker werkt voor jou. Soms ook is alleen ontspannende muziek of een paar ademhalingsoefeningen al voldoende om je beter te kunnen concentreren en om je geheugen te verbeteren. Barokmuziek wordt hiervoor vaak aangeraden vanwege het ritme van de muziek, maar als je dit te zwaar vindt dan kan New Age muziek ook.

Een andere manier die voor veel mensen werkt en die goed in aanvulling op meditatietechnieken gebruikt kan worden is simpelweg bewegen. Voor sommigen is een wandelingetje al genoeg, sommigen gaan liever naar de sportschool. Hoe dan ook, bezig zijn met je lichaam is verrassend verfrissend voor de geest! Een mooie aanvulling op meditatie is bijvoorbeeld ook yoga of pilates.

Andere tips

Algemene verbetering studievaardigheden

Om je algemene studievaardigheden te verbeteren zijn er ook vele opties. Ten eerste bieden de meeste universiteiten en hogescholen wel trainingen aan, die vaak weinig of niets kosten. Deze houden meestal een korte inleiding op geheugentechnieken, mindmappen en/of planning in. Ook kan je zelf op zoek gaan naar meer gespecialiseerde workshops. Deze zijn echter vaak wel heel wat duurder, al kan je altijd informeren naar mogelijkheden van studentenkorting. Zo zijn er workshops geheugentechnieken, mindmappen of snellezen (of gecombineerde programma's die vaak aangeduid worden met snelleren of speed learning). Als je een beetje online shopt en van aanbiedingen gebruik maakt hoeft het niet heel veel te kosten en je krijgt er zoveel voor terug. Door te leren snelleren bespaar je gewoon tijd -- en dat betekent meer tijd voor sociale activiteiten of, in deze tijd van crisis, voor werken -- , maar ook je studieresultaten gaan er vaak op vooruit. En dat met minder moeite en stress! Voor het onderdeel mindmappen en plannen is er zelfs goede gratis software beschikbaar, als je maar even goed googlet!

Kleine tips en trucs

  • Er zijn op internet allerlei programma's te vinden om sneller te leren typen. Ook dit kan tijd besparen en het schrijven van een essay iets verlichten.
  • Er zijn op internet ook allerlei programma's te vinden om te helpen zaken uit het hoofd te leren en jezelf te overhoren. Bijvoorbeeld Wrts en Teach 2000.
  • Het is tegenwoordig bij sommige e-mail programma's mogelijk om belangrijke e-mails van niet zo belangrijke e-mails te scheiden. Wanneer je geen tijd hebt om alles te lezen, kan deze optie uitkomst bieden.
© 2011 - 2024 Rooserderoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren op latere leeftijd  Studietips voor volwassenenStuderen op latere leeftijd Studietips voor volwassenenWanneer je op volwassen leeftijd het besluit neemt om weer te gaan studeren heb je te maken met heel andere omstandighed…
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Studeren - zo maak je een goede studieplanningStuderen - zo maak je een goede studieplanningVeel studenten weten niet hoe ze hun dikke cursussen moeten doorworstelen. Vaak wachten ze er dan ook mee tot vlak voor…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…

Het indelen van je schoolagendaHet indelen van je schoolagendaVoor veel middelbare scholieren is het in het begin best lastig om je agenda goed in te delen. Het is belangrijk dat je…
Vaardigheden GeschiedenisJe hebt bij geschiedenis verschillende vaardigheden die je moet toe passen tijdens proefwerken en presentaties. Maar hoe…
Rooserderoos (9 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.