Oude en nieuwe AVI-methode: niveaus voor de beginnende lezer

Oude en nieuwe AVI-methode: niveaus voor de beginnende lezer Vanaf het moment dat jouw kind leert lezen op school, kom je plots op alle leesboekjes de vermelding ‘AVI’ tegen. De meeste ouders kennen nog enigszins het oude AVI-systeem en baseren zich hierop bij de keuze van boeken in de winkel of bibliotheek. Sinds echter in 2008 het klassieke AVI-systeem drastisch veranderde, zijn vele ouders echter volledig de weg kwijt. Moet je nu voortaan nog rekening houden met de cijfercodes of is enkel de cijfer- en lettercodering van belang? En welk AVI-niveau is nu eigenlijk geschikt voor jouw kind?

AVI

AVI is de afkorting van Analyse van Individualiseringsnormen. Dit systeem werd in het leven geroepen in 1972 en had tot doel om het leesonderwijs te individualiseren. Concreet deelt dit systeem elke tekst in volgens moeilijkheidsgraad en elk kind volgens zijn of haar leesvaardigheid. Het AVI-systeem wordt gebruikt in het basisonderwijs in zowel Nederland als Vlaanderen.

Oude systeem

Het oude systeem maakte gebruik van negen niveaus, die een tekst beoordeelde naargelang de moeilijkheidsgraad van het woordgebruik en zinsopbouw. Op basis van bijvoorbeeld het aantal woorden per zin, aantal letters en lettergrepen per woord werd aan elke tekst een niveau toegewezen. Dit niveau varieerde van AVI 1 tot AVI 9. De leesvaardigheid van elk kind werd vervolgens getest aan de hand van een AVI-leestest. Deze leestest testte enkel de technische leesvaardigheid en testte niet of het kind de tekst ook begrijpt. Op deze wijze werd getest tot welk AVI-niveau het kind behoorde.

Het oude systeem is als volgt in te delen:
AVI OUD Nederland Vlaanderen
AVI 1Maart groep 3Maart 1ste leerjaar
AVI 2Einde groep 3Einde 1ste leerjaar
AVI 3November groep 4November 2de leerjaar
AVI 4Maart groep 4Maart 2de leerjaar
AVI 5Einde groep 4Einde 2de leerjaar
AVI 6November groep 5November 3de leerjaar
AVI 7Maart groep 5Maart 3de leerjaar
AVI 8Einde groep 5Einde 3de leerjaar
AVI 9Kerst groep 6Kerst 4de leerjaar

Huidige systeem

In 2008 werd het volledige AVI-systeem drastisch gewijzigd. Het besef was gekomen dat de 9 leesniveaus te beperkt waren. Het kon zo bij sommige kinderen bijzonder lang duren vooraleer er van niveau gewisseld werd en op deze manier evolueerden zij niet voldoende in het technisch lezen. Derhalve ging men op zoek naar een nieuw systeem om teksten en leerlingen beter in te delen. Vanaf toen bestond het AVI-systeem uit twaalf niveaus, waarbij telkens een letter en cijfer gecombineerd werden. Deze niveaus zijn niet langer rechtstreeks gekoppeld aan het oude AVI-systeem, aangezien de beoordeling van teksten en leerlingen volledig anders verloopt. Voortaan is het AVI-systeem gebaseerd op de leesvaardigheid van de gemiddelde leerling in een bepaalde groep of leerjaar. Kinderen worden in dit systeem meer getest op begrijpend lezen in plaats van technisch lezen.

Het huidige systeem is als volgt in te delen:
HUIDIGE AVI Nederland Vlaanderen AVI OUD
AVI-S3Begin groep 3Begin 1ste leerjaarAVI 1
AVI-M3Midden groep 3Midden 1ste leerjaarAVI 1-2
AVI-E3Einde groep 3Einde 1ste leerjaarAVI 2-3
AVI-M4Midden groep 4Midden 2de leerjaarAVI 3-4-5
AVI-E4Einde groep 4Einde 2de leerjaarAVI 4-5-6
AVI-M5Midden groep 5Midden 3de leerjaarAVI 5-6
AVI-E5Einde groep 5Einde 3de leerjaarAVI 6-7-8
AVI-M6Midden groep 6Midden 4de leerjaarAVI 7-8-9
AVI-E6Einde groep 6Einde 4de leerjaarAVI 8-9
AVI-M7Midden groep 7Midden 5de leerjaarAVI 8-9
AVI-E7Einde groep 7Einde 5de leerjaarAVI
AVI-PLUSGroep 86de leerjaarAVI

Hoe kies ik het juiste boek voor mijn kind?

De meeste nieuwe boeken volgen reeds de huidige AVI-normering. Je zal op deze boeken de nieuwe codes terugvinden en, op basis van de groep of het leerjaar waarin je kind zit, kan je eenvoudig een geschikt boek kiezen. Indien het boek nog de oude AVI-codering volgt, is het te adviseren om bovenstaande tabel, of de toepasselijke codes, te memoriseren om het perfecte boek te kiezen. Het is wel belangrijk om je bewust te zijn dat de AVI-normering gemiddeldes hanteert. Indien jouw kind een zeer vlotte lezer is of misschien eerder wat moeilijker leest, kan het aan te raden zijn een boek te nemen met een hogere of lagere normering. Als je vaak samen een boekje leest met jouw kind, merk je vanzelf of het zeer vlot of toch nog moeizaam gaat. Indien je toch nog twijfelt, kan je steeds bij de klasleerkracht van jouw kind terecht. Deze kan je beslist hierin adviseren.

Vijfvingertest

Toch is het niet enkel het AVI-niveau waarop je moet letten bij de keuze van een boek. Lezen gaat veel vlotter als jouw kind een boek kan lezen over een onderwerp of figuur waarin het zich interesseert. Daarom is het altijd aan te raden om een boek te selecteren samen met jouw kind. Om te beginnen kijk je naar het boek als geheel. Bevalt de kaft? Staan er leuke prenten in? Indien het boek bij jou kind eerder als saai overkomt, zal het niet snel gekozen worden. Als jouw kind dan een boek uitpikt dat hij graag zou lezen, maar dat een hoger AVI-niveau heeft dan jouw kind zelf, kan je altijd nog de vijfvingertest doen. Je laat jouw kind de eerste bladzijde lezen en voor elk woord dat hij of zij niet kan lezen een vinger opsteken. Zodra er vijf vingers opgestoken zijn, is het boek nog te moeilijk voor jouw kind en kies je voorlopig het beste voor een ander boek. Een te moeilijke tekst demotiveert immers jouw kleine lezer. Zijn er minder dan vijf opgestoken vingers, dan kunnen jullie er alvast voor gaan.
© 2017 - 2024 Ties80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AVI-lezen: welk AVI-niveau heeft mijn kind?AVI-lezen: welk AVI-niveau heeft mijn kind?Er zijn verschillende AVI-niveaus om de leesvaardigheid van kinderen aan te geven. Deze AVI-niveaus worden aangegeven op…
Voorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen bij kleuters is vanzelfsprekend. Het is een bedritueel en wordt van ouders verwacht. Voorlezen bij oudere kind…
Help uw kind met lezenRegelmatig komt het voor dat leerkrachten uit het basisonderwijs vragen aan ouders of er thuis geoefend kan worden met l…
AVI - de bepaling van leesniveausAVI - de bepaling van leesniveausOp de basisschool wordt er vanaf groep 3 lesgegeven in technisch lezen. Om later begrijpend te kunnen lezen is technisch…

Havo/vwo: Hoe schrijf je een goed opstel?Havo/vwo: Hoe schrijf je een goed opstel?Onder een opstel verstaan we een beschouwing of betoog. Het is belangrijk om een goed opstel te kunnen schrijven, en de…
Teksten schriijven: het maken van een boeiend werkstukTeksten schriijven: het maken van een boeiend werkstukHet maken van een werkstuk is geen eenvoudige opgave. Wat wordt het onderwerp van het werkstuk? Welke deelonderwerpen ko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WokinghamLibraries, Pixabay
  • http://www.avi-lezen.be/conversietabel.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/AVI_(onderwijs)
Ties80 (22 artikelen)
Laatste update: 02-01-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.