Hoe maak je een prima spreekbeurt?
Een goede spreekbeurt vraagt om een degelijke voorbereiding. Hoe bereid je je voor op een goede spreekbeurt? Welke stappen moet je gebruiken? Welke deelonderwerpen kies je? Hoe zorg je dat je het overzicht bewaart? In dit artikel lees je waar een spreekbeurt aan moet voldoen.
Beginfase
Schrijf voor jezelf in steekwoorden op waar je jouw spreekbeurt over zou willen houden. Meestal heb je al een idee. Neem als voorbeeld: De ruimte. Het is zinvol om vervolgens voor jezelf een mindmap te maken, waarin je subonderwerpen noteert. Bij het thema de ruimte kun je denken aan: een raket, het zonnestelsel, de maan, astronauten, de oerknal, etc.
deelonderwerpen
De woorden die je in je mindmap hebt opgeschreven ga je gebruiken als mogelijke deelonderwepen. Formuleer bij elk gekozen deelonderwerp een aantal vragen. Bijvoorbeeld bij het deelonderwerp "de maan" plaats je de vraag: Wanneer was de eerste mens op de maan? Hoe komt het daar de maan een brokkelige steenlaag heeft? Hoe meer vragen je per deelonderwerp kunt bedenken hoe beter het deelonderwerp. Maar pas op dat je niet te veel uitwijdt. Een goede informatieve site is onder andere davindi.nl. Wees wel voorzichtig met sites als Wikipedia en Davindi. Neem niet teksten klakkeloos over. Het is jouw spreekbeurt, maak er ook jouw verhaal van. In eigen woorden dus! Daarnaast is niet elke site betrouwbaar: Op www.webdetective.nl vind je een controlelijst.
Maak een verslag
De deelonderwerpen vormen de basis voor je hoofdstukindeling. Natuurlijk start je met een inleiding. Hierin vertel je waarom je voor het onderwerp gekozen hebt. Het is logisch om daarna op een chronologische manier te werken. Begin dus met de geschiedenis van je onderwerp. Bij de ruimte wordt dat dus de oerknal. Bedenk een verrassend begin. Begin bijvoorbeeld met het geluidsfragment van Neil Armstrong
Een spiekbriefje maken
Natuurlijk heb je voor jezelf een kort spiekbriefje gemaakt met hierop in losse woorden de hoofdstukindeling. Een grote fout die gemaakt wordt is dat er te veel op een spiekbriefje wordt geschreven, met als gevolg dat het geen spreekbeurt meer wordt maar een voorleesbeurt.
Aanschouwelijk materiaal
Zoek materialen die je kunt laten zien. Probeer een geschikt videofragment te vinden om te laten zien. Bijvoorbeeld een kort interview met een astronaut. Zoek ook plaatjes in boeken of tijdschriften. Zorg ervoor dat je van te voren de bladzijdes gelabeld hebt of schrijf voor jezelf de paginanummers op.
Hardop oefenen
Neem de tijd om je spreekbeurt hardop te oefenen. Laat na een paar keer oefenen je spreekbeurt aan iemand anders horen, bijvoorbeeld je vader, moeder, broer, zus, vriend). Vindt je proefpersoon dat je duidelijk praat? Is alle informatie duidelijk? Een optie is ook om een keer met een stopwatch te oefenen. Dan weet je exact hoelang je spreekbeurt duurt. Handig is ook om na te denken over eventuele vragen die door je klasgenoten gesteld kunnen worden. Ben je in staat om deze vragen te beantwoorden?
Het moment is daar: Houd de spreekbeurt
Leg je spullen op tijd klaar en houd de spreekbeurt. Vertel aan het begin dat de vragen op het eind gesteld kunnen worden. Kijk tijdens je spreekbeurt de klas aan. Staar niet voor je uit en loop niet in de verleiding om alleen één persoon aan te starten zoals je meester. Let op je spreektempo. Als je denkt dat je heel langzaam praat (oefen dit eens), praat je waarschijnlijk juist in een goed tempo.
Tot slot
Anti-zenuwtips:
- Zorg voor een goede voorbereiding: Heb je alles? Leg het thuis klaar in bijvoorbeeld een aparte tas.
- Denk om je ademhaling: adem rustig in en uit.
- Begin op tijd.
Veel plezier en succes!
De schrijver van dit artikel is zelf leraar van groep 8.