Een goede presentatie
Presenteren is niet alleen informatie overbrengen met woorden, ook lichaamstaal, het gebruik van de ruimte, gepaste kleding en stemgebruik spelen een belangrijke rol tijdens een presentatie.
Lichaamshouding
Wanneer je verbale boodschap niet overeenkomen met je non-verbale boodschap, zal het vertrouwen in het verhaal sterk afnemen. Gebruik van handen en voeten geeft extra veel kracht en overtuiging tijdens een presentatie. Wanneer je dus stok stijf achter een bureau blijft staan zal dat de luisteraars niet echt overtuigen, en zo kan de uiteindelijke bedoeling van de presentatie wel eens helemaal mislukken. Je lichaamshouding zelf zegt iets over je openheid tegenover het publiek. Een gesloten houding (handen gekruist, ogen naar boven of beneden) zal voor de luisteraar het zelfde zijn als een dichte deur. Informatie die jij probeert over te brengen zal uiteindelijk niet aankomen, omdat je ongeïnteresseerd en gesloten overkomt.
Een lichaamshouding alleen, zegt vaak niet genoeg over de emoties van een persoon, daar speelt een gezichtsuitdrukking ook een belangrijke rol bij. Probeer tijdens een presentatie daarom een serieuze maar vrolijke gezichtsuitdrukking te laten zien.
Het is heel belangrijk tijdens een presentatie dat de spreker enthousiasme uitstraalt en laat zien dat hij in zijn eigen verhaal gelooft. Ook is het van belang dat je de presentatie niet voorleest. De informatie goed bestuderen en vervolgens in eigen woorden presenteren is veel beter. Ook is het maken van grapjes een goede manier om het publiek aan het luisteren te houden. Tijdens de presentatie zal het volledige publiek zich richten op jou. Het is heel vervelend voor een luisteraar als een spreker over de hoofden van het publiek heen kijkt, of steeds naar dezelfde persoon staart. Het rondkijken is daarom heel belangrijk tijdens een presentatie. Door mensen aan te kijken betrek je ze bij het verhaal.
Stemgebruik
Je stem is een heel verraderlijk apparaat. Wanneer je gespannen, vrolijk of boos bent hoor je dat aan je stem. Belangrijk is daarom, om je stem tijdens een presentatie volledig onder controle te hebben. Een goede, vaste stem begint met een regelmatige ademhaling. De manier waarop je je stem gebruikt kan ook bepalend zijn voor je presentatie. Zo kom je overtuigend over wanneer je een luide stem gebruikt, en kun je door je toonhoogtes te variëren het prettiger maken voor het publiek om naar je te luisteren. Praat vooral niet te zacht, dit geeft het gevoel dat je zenuwachtig bent, je schaamt of niet overtuigend genoeg bent over de informatie je te vertellen hebt. Maar ga ook niet schreeuwen, zo kom je in plaats van overtuigend meer bedreigend over. Wanneer mensen iets vragen, geef daar op een vriendelijke en duidelijke manier antwoord op. Wanneer je problemen hebt met het gebruiken van je stem, bijvoorbeeld omdat je stottert of omdat je stem steeds overslaat, zeg dit van te voren zodat het publiek hiermee rekening kan houden. Slecht stemgebruik kan de concentratie van het publiek krijgen en zo luisteren ze niet meer naar het verhaal maar naar de stem zelf. Het hele verhaal komt zo niet meer goed over.
Omdat je zelf je verhaal al vaak gelezen hebt, en alle nodige informatie al helemaal snapt heb je de neiging tijdens de presentatie te snel te praten. Om dit te voorkomen moet je letten op de volgende punten:
- Praat je niet te snel? Praat je niet op een dreun?
- Spreek je alle woorden goed uit? Mompel je niet? Articuleer!
- Ben je goed verstaanbaar? Praat je niet te zacht of te hard?
- Belangrijke zinnen langzaam uitspreken, na elke zin een korte pauze laten vallen.
- Gebruik geen stop woordjes als: ja, uhh, oke, en toen, en etc.
Gepaste kleding
Een eerste indruk is vaak heel belangrijk tijdens een ontmoeting. Kleding kan dus ook bepalend zijn tijdens een presentatie. Een goed gekleed persoon toont respect voor zijn omgeving en voor zichzelf. Wanneer je in een trainingspak een onderwerp presenteert zullen mensen je veel minder serieus nemen dan wanneer je dit in een net pak doet. Trek tijdens een presentatie vooral kleding aan waar je jezelf prettig in voelt. Hierdoor straal je meer zelfvertrouwen uit. Ook is belangrijk je kledingstijl af te stemmen op het publiek. Presenteer je een serieus economisch onderwerp is het misschien goed om in een driedelig pak te voorschijn te komen, maar presenteer je een verhaaltje op een kinderpartijtje is het beter om bijvoorbeeld in een clowns pak te komen. Kleding kan ook veel zeggen over het karakter en levensstijl van een persoon. Wanneer je in neutrale kleding verschijnt zullen mensen geen vooroordelen kweken. Zorg ervoor dat de kleding die je aantrek geen gaten of opvallende kreukels bevat, dit zal het publiek opvallen. Ook een netjes verzorg kapsel, niet te veel sieraden en geen overdreven make-up maken een presentatie aangenamer om naar te luisteren.
Gebruik van Ruimte
Het gebruiken van de ruimte tijdens een presentatie zorgt ervoor dat de luisteraars meer betrokken raken bij het onderwerp en meer openstaan voor je informatie. Door jezelf in het publiek te mengen, zullen de mensen meer gaan concentreren op hetgeen jij te vertellen hebt. Probeer wel in het zicht te blijven voor al het publiek, te veel rondlopen kan ook een gespannen sfeer met zich meebrengen. Het gebruik van materiaal in de ruimte kan ook een goed hulpmiddel zijn voor zowel de presentatie zelf als voor de zenuwen. Zo kan je door een krijtje in je handen te nemen een goede houding aannemen en tegelijkertijd belangrijke dingen op het bord uittekenen waardoor de informatie beter overkomt en sneller blijft hangen. Ook materialen die niets met de presentatie te maken hebben kunnen voor jou een manier zijn om iets goed uit te leggen: bezems, stoelen en boeken etc.