Tips voor het spreken voor een groep

Tips voor het spreken voor een groep Spreken voor een groep kan best beangstigend zijn. Sommige mensen zijn er van nature goed in, anderen dan weer niet. Gelukkig bestaan er aantal algemene tips om je presentatie te verbeteren. Zaken zoals lichaamshouding en intonatie hebben een grote invloed op je voorkomen. Met een aantal tips in het achterhoofd, kan je beter gewapend de confrontatie aan met je publiek.

Stress overwinnen

Heel wat mensen hebben stress wanneer ze moeten spreken voor publiek. Dit is natuurlijk zeer onaangenaam en niet zo gemakkelijk te verhelpen. Sommigen zijn nu eenmaal eerder timide. Je kan een aantal dingen proberen om stress tegen te gaan:
  • wees goed voorbereid
  • haal een aantal keren diep adem
  • spreek op je eigen tempo
  • wees jezelf, gebruik dus geen termen die je zelf niet goed kent

Gebruik wat humor

Humor doet het altijd goed, het houdt mensen aandachtig. Zelfs heel ernstige voordrachten kunnen opgefleurd worden met wat humor. Het is een vaak gebruikte truck die al jaren meegaat. Bekende redenaars zoals bijvoorbeeld Barrack Obama, durven al eens een goede mop te vertellen. Het toont dat je menselijk bent en de meeste mensen kunnen sterk zich relateren met wat humor. Let natuurlijk wel op dat je geen ongepaste grap vertelt. Probeer altijd professioneel over te komen en ga eerder voor gevatte opmerkingen in de plaats van platvloerse moppen.

Zelfzeker overkomen

Men zal je meer serieus nemen als je zelfzeker overkomt. Stress overwinnen en wat humor toevoegen aan je voordracht kunnen een goede eerste stap zijn. Probeer tijdens het voordragen enthousiast over te komen, een glimlach helpt altijd. Je moet natuurlijk niets forceren, als het gemaakt lijkt heeft het een averechts effect. Maak voldoende oogcontact met verschillende personen in de zaal, 3 tot 5 seconden per persoon volstaat.

Lichaamshouding

Recht je rug en blijf met je handen uit je haar. Lichaamshouding is zeer belangrijk bij het voordragen. 80% van de communicatie tussen de mens gebeurt door non-verbale communicatie. Men leest meer af van lichaamshouding dan je denkt. Iets waar men vaak moeite mee heeft is een goede houding vinden voor de handen. Probeer je handen naast je lichaam te houden als je ze niet gebruikt, zonder dat het oncomfortabel wordt. Het gemakkelijkste is de hele tijd je handen in beweging te houden terwijl je spreekt, op die manier zal de informatie beter overgebracht worden naar het publiek én kom je bevlogen over. Natuurlijk kan je hierin ook overdrijven, daarom is het aangewezen voldoende te oefen voor een spiegel.

Intonatie

Als je de vorige tips doorlopen hebt, zal je intonatie vanzelf al wat verbeterd zijn. Een goede intonatie kan je immers niet forceren, deze vloeit voort uit je enthousiasme en zelfzekerheid. Probeer niet te overdrijven met je intonatie, maar zet kracht bij de woorden die je echt belangrijk vindt. Geloof in wat je vertelt en je intonatie zal sterk verbeteren.

De inhoud primeert

Als je iets kwalitatief te vertellen hebt, zullen meer mensen aandachtig luisteren. Meer mensen die aandachtig luisteren zorgt voor meer zelfvertrouwen en zal vanzelf de stress doen afnemen, lichaamshouding verbeteren en intonatie aanpassen. Het heeft dus allemaal invloed op elkaar. Een goede presentatie start dus bij een goede inhoud. Probeer iets te vertellen waar je zelf in gelooft, in je eigen woorden. Maak het met andere woorden niet te moeilijk voor jezelf. Natuurlijk kan je uitpakken met enkele mooie quotes of stijlfiguren, maar probeer er telkens voor te zorgen dat je de tekst vlot kan zeggen. Pin je ook niet te veel vast op een tekst. Wanneer je een presentatie geeft, is het vaak de bedoeling dat je niets afleest van een blad. Een volledige tekst vanbuiten leren kan nefast zijn voor stress en zelfzekerheid. Maak een structuur en laat enkele kapstokjes achter voor je geheugen zodat je vlot kan presenteren. Denk bijvoorbeeld: wat wil ik zeker gezegd hebben? Schrijf vervolgens die zaken op en structureer ze in je betoog.

Warm je publiek op

Het publiek is natuurlijk een belangrijke factor. Als je iets moet voordragen voor vrienden zal je wellicht meer ontspannen zijn dan als je dat moet doen voor vreemden. Indien je de mogelijkheid hebt, kan je dus alvorens je presentatie te doen al met enkele mensen uit het publiek een babbeltje slaan. Op die manier heb je het gevoel dat je al een aantal mensen kent wanneer je daar moederziel alleen op het podium staat. Je zal gemakkelijker oogcontact maken en aanhouden, stress zal afnemen en je kan iets geruster aan je voordracht beginnen. Je creëert een bijkomend voordeel als je bij deze gesprekken al wat laat vallen over hetgeen dat je gaat presenteren. Op die manier bereid je het publiek voor op je presentatie, zodat ze aandachtiger en beter kunnen volgen.
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 tips voor spreken in het openbaarSpreken in het openbaar jaagt sommigen de stuipen op het lijf. Anderen vinden het prachtig. Of je nou een presentatie ho…
Presenteren, hoe houd je de aandacht van het publiek vast?Presenteren, hoe houd je de aandacht van het publiek vast?Aandacht van het publiek krijgen, aandacht vasthouden en een goede presentatie neerzetten. Eén van de factoren van een g…
Omgaan met spreekangstNiks is vervelender dan dat je niet kan laten zien wat je in je mars hebt. Stel, je wilt een grote groep mensen overtuig…
Tips voor het geven van een PowerPoint presentatieHet wordt steeds belangrijker dat je over goede presentatievaardigheden beschikt. Niet iedereen kan een goede presentati…

Lichaamstaal bij een presentatie: de ogenLichaamstaal bij een presentatie: de ogenHeel veel van wat je communiceert zeg je niet met woorden, maar met lichaamstaal. Wat houdt lichaamstaal allemaal in? Da…
Een spreekbeurt, hoe doe je dat?Een spreekbeurt, hoe doe je dat?Je hebt op school of op je werk de opdracht gekregen een spreekbeurt voor te bereiden en te houden. Bij een spreekbeurt…
Bronnen en referenties
Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.