Presenteren, hoe houd je de aandacht van het publiek vast?

Presenteren, hoe houd je de aandacht van het publiek vast? Aandacht van het publiek krijgen, aandacht vasthouden en een goede presentatie neerzetten. Eén van de factoren van een goede presentatie is de uitvoering: het boeien van je publiek. Oersaaie presentaties waarvan het publiek hoopt dat het snel voorbij is, herkent iedereen wel. Het is dan ook de zaak om het publiek actief en betrokken te houden. Maar hoe houd je tijdens je presentatie de aandacht van het publiek vast?

Tips om de aandacht vast te houden

Aan het einde van je presentatie wil je graag dat de boodschap is overgekomen op je publiek. Ook dat het publiek niet halverwege in slaap is gevallen. Door interactief de aandacht vast te houden, zullen ze de kern van de boodschap sneller doorhebben. Er zijn een aantal tips en methodes om te zorgen dat je geen slapende mensen in het publiek betrapt.

Herkenbaar begin

Het is belangrijk om het de interesse vanaf het publiek vanaf het begin van de presentatie te hebben. Er zijn een aantal manieren om de interesse van het publiek te trekken:
  • Persoonlijke ervaring: vertel een persoonlijke ervaring over het onderwerp. Hierbij kan je bijvoorbeeld de vraag stellen of iemand anders dit ook heeft meegemaakt of koppelen aan het onderwerp.
  • Filmpje of foto met vraag: een filmpje of foto ter introductie kan de interesse van het publiek wekken. Let er wel op dat het plaatje of filmpje interesse moet opwekken. Hou het dus simpel, maar spannend. Je kan er een vraag aan schakelen, zodat de kijker oplet.
  • Actualiteit: je kan bijvoorbeeld een kop van een krantenartikel gebruiken (gelinkt aan het onderwerp) en hierop inspelen.
  • Situatieschets: bij een probleem, kan je een situatie schetsen, waarbij het doel van de presentatie voor het publiek duidelijk wordt.
Vertel daarna kort en duidelijk wat je gaat behandelen, wat het doel van de presentatie is en hoelang het gaat duren. Zo weet het publiek wat er gaat gebeuren.

Duidelijkheid en simpel

Probeer de inhoud en presentatie zo simpel mogelijk te houden. Bij het gebruik van een PowerPoint is het een aanrader om geen lappen tekst te gebruiken, maar kernwoorden te gebruiken. Lappen tekst zorgt ervoor dat mensen dat gaan lezen, in plaats van naar de presentator te luisteren. Een illustratie kan ook een goede vervanging zijn.

Probeer bij de kern van de presentatie te houden. Na een presentatie onthoudt het publiek vaak alleen de hoofdlijnen. Probeer dit dan ook voornamelijk te benadrukken in je presentatie. Probeer dan ook om de presentatie niet te lang te maken. De spanningsboog van de mens is te kort voor een lange presentatie. Een mooie en overzichtelijke PowerPoint zorgt er ook voor dat de aandacht van het publiek er bij blijft. De aandachtcurve van een publiek is maar twintig minuten.

Verras en betrek het publiek

Door het publiek bij de presentatie te betrekken, zorgt je er voor dat ze het interessant vinden om naar te luisteren. Hoe je dit kan doen? Stel een vraag aan het publiek, leg iets uit over het onderwerp en vraag of iemand het antwoord kan geven. Je houdt ze ook betrokken door ze te verassen in de presentatie. Door ervaringen, quotes, actualiteit, illustraties of filmpjes te gebruiken, wissel je het af tussen spreken en meedoen.

Ken je publiek en inhoud

Door van te voren jezelf een aantal vragen te stellen, kan je de betrokkenheid vergroten. Wie is het publiek? Welke voorkennis hebben ze? Hoe kan ik het onderwerp interessant voor ze maken? Wat is uiteindelijk de boodschap die ze moeten onthouden? Leef je in! Wat zou jij willen horen en zien als je in het publiek zit? Door dit duidelijk te hebben, kan je je presentatie goed aanpassen op het publiek. Maak het leuk voor het publiek. Een kwartier lang alleen een informatief verhaal aanhoren is voor het publiek ook niet fijn.

Algemene tips om de aandacht vast te houden

  • Houd het doel van je presentatie in de gaten. Pas hier ook je informatie, illustraties en inhoud op af.
  • Ken jezelf als presentator. Gebruik je sterke punten in de presentatie. Dat maakt het voor een publiek een stuk aangenamer om naar te luisteren. Letten op een goede lichaamshouding helpt hier ook bij. Vertel rustig, maar betrokken. Hierbij helpt ook de toon van je stem.
  • Twijfel je? Leg je presentatie voor aan iemand anders. Die kan aangeven waar de aandacht verslapt en wat wel of niet goed werkt.
© 2013 - 2024 Wendyonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Tips voor het geven van een PowerPoint presentatieHet wordt steeds belangrijker dat je over goede presentatievaardigheden beschikt. Niet iedereen kan een goede presentati…
Hoe geef je een goede Powerpoint presentatieHoe geef je een goede Powerpoint presentatieZakelijke presentaties worden steeds vaker gegeven met behulp van een Powerpoint presentatie. Met Powerpoint maak je op…

SMART doelen stellenConditie opbouwen, leren koken, internet gebruiken… Zomaar een paar ideeën van wat je wilt leren. Doelen stellen is hier…
Psychiater of Psycholoog worden? De verschillenHet verschil tussen een psychiater en een psycholoog is voor mensen vaak niet duidelijk. In tegenstelling tot een psycho…
Wendyonline (6 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.