Spreekbeurt tips voor mensen met een spraakgebrek

Spreekbeurt tips voor mensen met een spraakgebrek De meesten onder ons krijgen al koude rillingen wanneer ze nog maar voor de klas moeten staan, maar extra moeilijk wordt het voor mensen die stotteren of lispelen. Net wanneer je verbale taalgebruik extra beoordeeld wordt, keer het meestal tegen jou. Hier enkele adviezen om je niet te laten afschrikken.

De invloed van zenuwen

Het is wetenschappelijk bewezen dat veel spraakgebreken erger worden onder invloed van zenuwen. Hoe zenuwachtiger je bent, hoe moeilijker je uit je woorden gaat geraken. Veel spraakgebreken zijn trouwens louter psychologisch. Waar een wil is, is trouwens ook een weg. Bedenk dat de Griekse redenaar Demosthenes een stotteraar was, die oefende met kiezels in zijn mond om zijn gebrek te overwinnen. Ook mensen zonder spraakgebrek kunnen plots te snel gaan praten, over hun woorden struikelen, ze inslikken of om het even wat als ze zenuwachtig zijn. Dus je kalmte bewaren is je eerste missie.

Soms is er ook een fysieke reden van je spraakgebrek. Onthoud dat in dat geval het zeker belangrijk is dat je dit ook aan de leerkracht laat weten, omdat er dan duidelijk rekening moet gehouden worden met je beperking. Toch kan kalmte ervoor zorgen dat je duidelijk verstaanbaar klinkt, ook al is het misschien niet honderd percent zuiver. Als je bijvoorbeeld een te lange tong of een afwijking aan de stembanden hebt, zou je dat geen punten mogen kosten.

Slaap

Een goede nachtrust is een even belangrijke voorbereiding als het opzoeken en instuderen van wat je gaat zeggen. Onthoud de kernwoorden, schrijf ze op een briefje en neem enkel dat mee. Waarom? Als je een hele tekst uit je hoofd wil leren loop je natuurlijk het risico dat je op één niet opkomt en vastloopt. Dan ga je automatisch stotteren, ook al ben geen geen stotteraar. Dan gaan er stiltes en "heu's" volgen.

Nee, als je geconcentreerd bent op wat je te vertellen hebt en je op je publiek let en dat wenst te boeien met je gepassioneerde speech, dan vergeet je te stotteren, te lispelen of te snel te gaan. Iedereen in zijn ondergoed voorstellen of je publiek wegdenken zijn van die tips die ook vaak aangehaald worden. Deze werken echter niet altijd, gezien je altijd wel eens gestoord kan worden door vragen. De reacties van je publiek zijn trouwens een goede indicator voor je presentatie. Als je trouwens bezig bent met je klasgenoten weg te denken, of belachelijk voor te stellen, ben je jezelf nog meer van je onderwerp aan het afleiden en kan dat tot spraakproblemen leiden.

Maar daarom moet je dus uitgeslapen zijn. Denk er zeker dus de avond voor je spreekbeurt niet aan. Je mag aan het onderwerp denken, maar niet aan de klas voor je.

Ademhaling

Let vooral ook op je ademhaling. Train je diepe buikademhaling. Dat is belangrijk, want als je dreigt te hyperventileren van zenuwen, ga je automatisch verkeerd spreken. Vermoeidheid is ook een reden van slecht ademen, dus nog een reden te meer om ontspannende activiteiten te doen voor je spreekbeurt. Als je relax bent, zal je publiek ook makkelijker relax zijn en is er minder kans dat er iets fout loopt.

Blijven ademen dus. Een goede gecontroleerde ademhaling is essentieel voor een goede luchtstroom om de articulatie tot zijn recht te laten komen. Dus je mag zo goed je kan op je articulatie letten, als je ligt te zuchten als een marathonloper die nog maar net de finish gaat halen, klinkt het ook niet goed.

Articulatie

Het is al vermeld. Ja, dat is heel belangrijk, maar ga zeker niet overdrijven. Dat mag in het begin om te oefenen, maar als je gaat over articuleren, klinkt het ook gek en geforceerd.

Professionele hulp

Indien je echt een zwaar spraakgebrek hebt, is het misschien handig om professioneel advies te vragen bij een logopedist om je uitspraak te verbeteren. Dat is niet alleen handig voor een spreekbeurt, maar ook om verstaanbaar te zijn voor de rest van je leven.
© 2012 - 2024 Martine77, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
Mijn spreekbeurt in 5 stappenHoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Een spreekbeurt houdenEen spreekbeurt houdenWanneer je een spreekbeurt moet houden is er een goede voorbereiding nodig om goed voor de dag te komen. Wanneer je je g…

Tips bij het geven van een Powerpoint presentatieTips bij het geven van een Powerpoint presentatieSpreekbeurten, boekbesprekingen, betogen en lezingen. Iedereen komt er wel eens mee in aanraking en slechts weinigen gaa…
De ondergang van de TitanicOngeveer 100 jaar geleden is het dat het toen grootste schip ter wereld op haar eerste reis gezonken is. De ondergang va…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Demosthenes_(redenaar)
Reactie

Rani, 27-11-2014
Ik lispel zelf en ik vind niet dat het een spraakgebrek genoemd kan worden. Ook vind ik het niet te vergelijken met stotteren. Als kind heb ik de s-klank gewoonweg verkeerd aangeleerd gekregen, dat is geen gebrek of afwijking, gewoon een foutje. De titel en intro lezen deed me dan ook een beetje pijn. Reactie infoteur, 10-10-2015
Beste Rani, ik heb hetzelfde probleem als jij. Het is niet met stotteren te vergelijken, alhoewel ik merk dat ik meer lispel als ik emotioneel geladen ben. Mijn lispelen heeft me al een baan en dergelijke gekost en ik ervaar het persoonlijk wel als een zware handicap. Ik merk dat ik er dikwijls op afgerekend wordt en je hebt gelijk dat het ten onrechte is, maar mensen die lispelen worden helaas regelmatig ten onrechte door anderen als mensen met een verstandelijke beperking aanzien. Dat heb ik ervaren. Ik volg momenteel een intensieve training met een logopediste om dat lispelen af te leren, gezien ik graag met mensen werk en ik het beu ben om op stages en dergelijke ervoor afgedankt te worden. Dus ik schreef dat artikel vanuit mijn standpunt. Ik heb heel negatieve ervaringen door mijn lispelen en beschouw het niet als een foutje, maar als een handicap.

Martine77 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.