Boekverslag: Het rookoffer door Tessa de Loo

Boekverslag: Het rookoffer door Tessa de Loo Een roman over de liefde tussen een leerling en een lerares Frans. Wat begint als een felle romance gaat letterlijk en figuurlijk in rook op omdat de relatie uiteindelijk verbroken wordt naar aanleiding van het stiekem roken van de leerling.

Algemene informatie:

  • Auteur: Tessa de Loo
  • Titel: Het rookoffer
  • Verschenen in: 1987
  • Aantal blz: 92

Korte samenvatting van de inhoud:

Barbara is de lerares Frans van Guido. Barbara vind hem het einde, maar juist omdat hij te perfect en te mooi is om waar te zijn, mag ze hem eerst niet. Toch raken ze op een gegeven moment aan de praat over het boek “Cheri”. In dit boek wordt het verhaal verteld van een jongeman, die een verhouding heeft me een oudere vrouw. Hij verlaat haar voor een leeftijdsgenoot, maar kan zijn ex niet vergeten, en wordt daarom doodongelukkig.

Barbara en Guido ontdekken dat ze nog veel meer gedeelde interesses hebben, en raken zo steeds beter bevriend. Met kerst spelen ze een spelletje, en degene die verliest moet iets uittrekken. Zo belanden ze uiteindelijk samen in bed, en dit was het begin van de liefdesrelatie.

Guido heeft ondertussen al verscheidene waarschuwingen gehad van de directie van school, omdat hij steeds rookt op school, wat verboden was. Er komt een lerarenvergadering, waarin de leraren mogen stemmen of Guido weer op school mag komen of niet. De beslissende stem komt van Barbara, dit wekt wantrouwen op, Barbara was voorheen namelijk een felle actievoerster tegen roken.

Het voorval wekt vooral argwaan op bij Beverman, een collega van Barbara. Hij heeft stiekem een oogje op haar, en loopt de hele tijd achter haar aan. Op een schoolfeest wijst ze hem af, en uit woede vertelt Beverman op de volgende lerarenvergadering dat Barbara en Guido een verhouding hebben. Dit weet hij omdat hij na het schoolfeest Barbara op wilde halen voor een fietstocht, en hierbij Guido op het balkon van Barbara’s huis aantrof.

Guido komt op een avond langs om te vertellen dat hij niet meer langs zal komen, omdat hij moet leren voor zijn eindexamen. Ook op school negeert hij haar. Barbara wordt gedwongen ontslag te nemen.

Een paar maanden later komt Guido toch langs, om nog wat geleende boeken terug te brengen. Hij voert een toneelspel op uit Cheri, waar Cheri zijn oudere minnares verlaat. Guido blijft die nacht nog slapen, maar de volgende ochtend sluipt hij weg als hij denkt dat Barbara nog slaapt. Hierbij is de relatie ten einde.

De verdieping:

Tijd en ruimte:

Het boek speelt zich waarschijnlijk af in de jaren '80, want toen werd in veel steden het roken op grote scholengemeenschappen afgeschaft. Het speelt zich af op een school, en in totaal worden de gebeurtenissen van 1 schooljaar beschreven.

Wijze van vertellen:

Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Barbara. Je komt te weten hoe ze zich voelt enzo, en dat zorgt ervoor dat je je nog beter kan inleven in het verhaal.

Personages:

  • Barbara Rozenmeyer: Zij is lerares Frans en krijgt een verhouding met een leerling, Guido. Zij is de hoofdpersoon omdat het verhaal vanuit haar standpunt verteld wordt. Aan haar gevoel en aan haar karakter wordt het meeste aandacht besteed.
  • Guido Maenhout: Hij is een geniale leerling. Barbara krijgt een relatie met hem. Je zou hem ook als hoofdpersoon kunnen zien, maar het verhaal wordt echt vanuit Barbara verteld en Guido heeft hierin een hele andere rol. Daarom noem ik hem een bijpersoon.
  • Beverman: Hij is leraar aardrijkskunde en een collega van Barbara. Hij is verliefd op Barbara. Hij is een bijpersoon omdat hij niet het hele verhaal meespeelt. Hij doet er alles voor om Barbara te krijgen hij verraadt ook de relatie tussen Barbara en Guido. Dit doet hij allemaal uit jaloezie voor Guido.

Titelverklaring:

'Het rookoffer' heeft te maken met het feit dat Guido geschorst werd op school omdat hij onder schooltijd rookte. Op een vergadering moeten alle leraren stemmen voor of tegen de schorsing van Guido, en Barbara stemt tegen zijn schorsing, ondank dat ze fel tegen roken is. Ze offert als het ware haar principes voor hem op, uit liefde.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BNN-serie TessaOp 26 november 2015 start de nieuwe BNN-serie Tessa. Tessa is een kopie van het Deense televisieprogramma Rita. De serie…
Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'Lisa Gardner is de New York Times-bestsellerauteur van thrillers als Aangeraakt, Tot op de bodem, Zonder angst en Doodve…
Boekverslag Die zomer door Wanda ReiselBoekverslag Die zomer door Wanda ReiselHet boek Die zomer is een mooi boek geschreven door Wanda Reisel. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb j…
Hoe moet de leraar omgaan met hoogbegaafde kinderen?Hoe moet de leraar omgaan met hoogbegaafde kinderen?Een hoogbegaafde leerling kan het erg zwaar hebben op school. Hij of zij voelt zich misschien niet bij de rest passen of…

Multatuli - Max HavelaarMultatuli - Max HavelaarMax Havelaar is een veelgeplaatst boek op de literatuurlijst van 5e/6e klassers van het HAVO/VWO. Het is een moeilijk bo…
Boekverslag: Vals Licht van Joost ZwagermanBoekverslag: Vals Licht van Joost ZwagermanSimon is een doodnormale jongen (op zijn obsessie voor prostituees na) die tijdens een hoerenbezoekje Lizzie ontmoet. Si…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 10-03-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.