Hoe moet de leraar omgaan met hoogbegaafde kinderen?

Hoe moet de leraar omgaan met hoogbegaafde kinderen? Een hoogbegaafde leerling kan het erg zwaar hebben op school. Hij of zij voelt zich misschien niet bij de rest passen of vindt de schoolopdrachten erg makkelijk. Hoe kun je hier als leraar mee omgaan?

Hoogbegaafde leerling

Hoogbegaafde leerlingen kunnen problemen op school hebben. Bijvoorbeeld in de omgang met klasgenoten, met het schoolwerk of met zichzelf. Er komt veel op hen af en ze voelen zich vaak niet begrepen en als leraar zul je hier dus ook rekening mee moeten houden. Hoe ga je als leraar om met hoogbegaafde leerlingen? Het belangrijkste is om het kind niet meteen in een hokje te stoppen. Hij of zij is misschien hoogbegaafd, maar dit betekent niet direct dat er behoefte is aan meer schoolwerk. Probeer dus sowieso met het kind te praten. Neem hem serieus en luister naar dat wat er wordt gezegd. Neem het kind serieus en probeer een oplossing te vinden naar zijn behoeftes. Let ook altijd goed op de houding op school. Is hij geïnteresseerd tijdens de lessen, of totaal niet? Heeft hij vrienden of zondert hij zich af?

Leerprojecten

Veel hoogbegaafde leerlingen zien geen of weinig uitdaging in het schoolwerk. Ze zijn vaak veel eerder klaar dan de rest. Er zijn leerlingen die het fijn vinden om wat extra werk te krijgen. Moeilijkere sommen of andere oefeningen. Op sommige scholen zijn er ook speciale projecten voor hoogbegaafde leerlingen. Ze leren dan bijvoorbeeld een hele nieuwe taal. Als leraar kun je het beste informeren bij je leerling om te kijken of er interesse is in extra schoolwerk of een leerproject. Onthoud echter ook dat het altijd de keuze van het kind moet zijn. Het moet dus zeker geen verplichting worden.

Faalangst

Veel leraren vergeten dat kinderen die hoogbegaafd zijn, ook last kunnen hebben van faalangst. Als ze regelmatig hoge cijfers halen, kan het zijn dat ze een behoorlijke druk voelen om dit altijd te bereiken. Wees als leraar alert en probeer op te merken of het kind faalangst heeft. Wanneer dit het geval is, kun je aanraden om een faalangst-training te volgen.

Klassikale uitleg over hoogbegaafdheid

Veel kinderen die hoogbegaafd zijn, voelen zich onbegrepen. Het kan daarom soms best verstandig zijn om klassikale lessen te geven, waarin de kinderen uitleg krijgen over hoogbegaafdheid. Zo begrijpen ze beter wat het is en wat het inhoudt. Probeer deze lessen zo in te delen dat je niet telkens de hoogbegaafde leerling erbij betrekt als voorbeeld. Houd het dus algemeen. Het is soms ook verstandig om eens te overleggen met het kind zelf, voordat je dit soort lessen in de klas hebt. Sommige kinderen willen dit liever niet en ook hier zul je respect voor moeten hebben.

Houd contact met de ouders

Is het moeilijk om het hoogbegaafde kind te peilen of weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan in de klas? Dan kan het ook wel eens helpen om met de ouders te praten. Stel hen vragen en probeer samen tot een oplossing te komen.
© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogbegaafdheid bij basisschoolkinderenHoogbegaafdheid bij basisschoolkinderenHoogbegaafd zijn is 'in'. Steeds meer kinderen en ouders krijgen met hoogbegaafdheid te maken; er zijn speciale scholen…
Hoogbegaafd, wanneer ben je dat?Hoogbegaafd, wanneer ben je dat?Veel ouders scheppen graag op over hun kinderen en dan is hoogbegaafdheid al snel iets om te gebruiken. Het zegt immers…
HoogbegaafdheidHoogbegaafdheidIn het onderwijs is er de laatste tijd veel aandacht gekomen voor hoogbegaafde kinderen. Er is zelfs al een middelbare s…

Gewaarmerkte kopie diploma en cijferlijst: de eisenGewaarmerkte kopie diploma en cijferlijst: de eisenWanneer je je gaat aanmelden voor een bachelor of master in Nederland of in het buitenland dan wordt er vaak gevraagd om…
7's model van McKinseyHet 7's model van McKinsey is een model dat helpt om een organisatie te analyseren. Het model bestaat uit zeven factoren…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.