Boekverslag: Vals Licht van Joost Zwagerman

Boekverslag: Vals Licht van Joost Zwagerman Simon is een doodnormale jongen (op zijn obsessie voor prostituees na) die tijdens een hoerenbezoekje Lizzie ontmoet. Simon wordt stapelverliefd op Lizzie en ze krijgen een relatie. Maar met de tijd ontdekt Simon dat Lizzie niet altijd even eerlijk tegen hem is.

Algemene informatie:

  • Titel: Vals licht
  • Auteur: Joost Zwagerman
  • Verschenen in: 1997
  • Uitgeverij: Wolters-Noordhoff
  • Aantal blz.: 268

Korte samenvatting van de inhoud:

Het verhaal gaat over Simon Prins. Simon is vanaf zijn vijftiende jaar al geobsedeerd door prostituees en alles wat daar mee te maken heeft. Als hij naar Amsterdam gaat voor zijn studie Nederlands gaat hij voor de eerste keer ook echt een hoer bezoeken. Vanaf dan gaat bijna al zijn geld op aan hoerenbezoekjes. Maar op een gegeven moment neemt Simons interesse voor de daad op zich af. Hij raakt meer geïnteresseerd in de werkwijze van de prostituees. Op een gegeven moment heeft hij genoeg van het hoerenlopen. Maar dan valt zijn blik op het hoertje Lizzie Rosenfeld. Haar bleke gezicht trekt zijn aandacht.

Later als hij weer langs de Ruysdaelkade loopt informeert hij naar haar prijs. Simon gaat eerst naar huis om te douchen en komt later bij haar terug. Na afloop vraagt Simon of hij haar naar huis mag brengen. Lizzie vindt dat goed, als hij verder geen bijbedoelingen heeft.

De kamer waar Lizzie woont is omgebouwd tot een soort onderwaterkamer. Alle meubels zijn groen en ze houdt de gordijnen gesloten. Bij thuiskomst gaat ze in een gloeiend heet bad zitten en ze hebben een gesprek met elkaar. Ze vertelt Simon dat ze over twee ‘artiesten’ namen beschikt: Sylvia en Janice.

Als ze afscheid nemen vraagt Simon, ondanks hun afspraak, om een zoen. Lizzie voldoet aan dit verzoek. Als Simon na een tijdje weer bij Lizzie komt neemt ze hem mee naar het kamertje achter de peeskamer. Normaal gesproken mogen hier geen mannen komen.

Langzamerhand wordt Simon verliefd op Lizzie. Hij begint veel vragen te stellen over haar leven, die zij op haar beurt weer beantwoordt. Ook Lizzie wordt verliefd en vanaf dat moment hebben ze een relatie. Ze vertelt dat ze sinds twee dagen op de Ruysdaelkade werkt en dat niemand mag weten dat ze een hoertje is. Dus spreken ze af dat ze elkaar in de bibliotheek, bij het kopieerapparaat, hebben ontmoet.

Naarmate hun relatie langer duurt, vallen er steeds meer gaten in de verhalen van Lizzie. Simon gaat steeds meer vragen stellen en gaat haar op een gegeven moment zelfs schaduwen. Op een dag volgt hij haar tot het drugscentrum, waar later blijkt dat ze een afspraak had met de psychiater Martin van Doorn. Op een gegeven moment besluiten ze te gaan samenwonen, maar Simon twijfelt steeds vaker of ze eigenlijk wel bij elkaar passen.

Ondertussen sleurt Lizzie Simon steeds verder mee in de wereld van drugs en afpersing. Als hij op straat onder bedreiging moet vertellen waar Lizzie is, vlucht hij terug naar Alkmaar. Thuis houdt hij het echter ook niet lang uit. Wanneer hij terugkeert in Amsterdam besluit hij een bezoek te brengen aan Lizzie’s psychiater. Deze vertelt hem dat Lizzie bang is voor zijn liefde en aan pseudo-logica fantastica lijdt, een ziekelijke liegzucht. Met deze bekendmaking vallen heel wat stukjes op hun plaats. Zo blijkt ook dat Lizzie nooit verslaafd is geweest, maar alleen gedeald heeft. Uit onmacht probeert Simon vanaf dat moment Lizzie te ontlopen. Hij neemt zelfs de telefoon niet meer op als hij thuis is. Lizzie besluit daarop om bij hem langs te gaan. Simon confronteert haar met de woorden van de psychiater.

Uiteindelijk geeft Lizzie haar leugens toe en vertelt ze de waarheid. Daarmee komt er een einde aan hun relatie. Lizzie gaat Nederlands studeren in Nijmegen en trekt bij een vriendin in. Simon blijft in Amsterdam achter

De verdieping:

Tijd en ruimte:

Het verhaal speelt zich denk zo’n jaar of 15 geleden af, dus rond 1990. Men betaalt in het verhaal de prostituees met ‘slechts’ 50 gulden, wat denk ik zo was rond 1990. Het speelt zich in elk geval ná 1966 af, omdat in dat jaar het boek “Nooit meer slapen” van W.F. Hermans uitkwam, waar in het begin van het boek naar verwezen wordt.

De wijze van vertellen:

Het verhaal wordt vertelt door de schrijver, vanuit het oogpunt van Simon, de hoofdpersoon.

Spanning:

Het thema en onderwerp van het boek doen je een spannend verhaal verwachten. Dat krijg je echter niet. De gebeurtenissen worden heel saai beschreven, terwijl je met de onderwerpen (drugs, prostitutie) toch een heel spannend boek zou moeten kunnen maken.

Thema en motieven:

Het thema is de moeilijke liefde tussen een prostituee en een doodnormale jongen.

Personages:

  • Simon: Simon is de hoofdpersoon. Hij bezoekt regelmatig hoeren, maar op een dag wordt hij verliefd op een van de hoeren (Lizzie). Hij is een kalme, rustige jongeman, die Nederlands studeert in Amsterdam, hoewel daar hoe verder het verhaal vordert, des te minder hij lijkt te gaan studeren.
  • Lizzie: Lizzie is een ex-heroïneveslaafde hoer. Ze komt oorspronkelijk uit Nijmegen, en beweerde tegenover Simon dat ze daar nog steeds studeert. In de tijd dat ze zegt te studeren werkt ze echter als hoer, in plaats van alleen de weekenden wat ze beweert. Ze moet dagelijks haar urine afleveren in een potje bij een afkickcentrum voor drugs.
  • Jasper: Jasper is het exvriendje van Lizzie, hij stalkt haar nog steeds, omdat ze hem gedumpt heeft. Lizzie is ooit door Jasper gedwongen de prostitutie in te gaan.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: Gimmick; Joost ZwagermanDe titel Gimmick! verwijst naar discotheek Gimmick, de centrale ontmoetingsplaats van de jonge kunstenaars. Het woord ‘g…
Joost mag het wetenJoost mag het wetenIemand vraagt je wat. En je weet daar het antwoord niet op. Dan is een veel gezegde uitspraak: "Joost mag het weten". Oo…
Waarom mannen betalen voor seksVoor de meeste mannen betekent het niks om een prostituee op te zoeken. En moeten vrouwen zich pas zorgen maken als de m…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…

Boekverslag: Het rookoffer door Tessa de LooBoekverslag: Het rookoffer door Tessa de LooEen roman over de liefde tussen een leerling en een lerares Frans. Wat begint als een felle romance gaat letterlijk en f…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 10-03-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.