De Wereldschool is vernieuwd!

De Wereldschool is vernieuwd! Voor elk Nederlands kind dat in het buitenland woont en Nederlandse taal en cultuur lessen moet volgen, is de wereldschool een uitkomst! Ook mijn zoontje krijgt via de Wereldschool Nederlandse taal en cultuurlessen. De wereldschool heeft enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd en is vernieuwd. Hoe gaat de vernieuwde Wereldschool om met Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen en een taalachterstand hebben?

Nederlandse school

Wat is de wereldschool? De wereldschool in het kort is een Nederlandse school die volgens het Nederlands onderwijssysteem, kleuterlessen, basisschoollessen en voortgezet onderwijs verzorgt aan Nederlandse kinderen die voor kortere of juist langere tijd in het buitenland wonen. Deze kinderen krijgen een Nederlandse docent op afstand toegewezen en de ouders van deze kinderen hebben een coachende taak.

Communicatie

De afgelopen jaren stonden in het teken van enkele belangrijke veranderingen van de Wereldschool. Zo is een van de belangrijkste verandering de communicatie tussen de Nederlandse docent in Nederland en de Nederlandse leerling en hun ouders in het buitenland: deze communicatie kan nu via het internet verlopen. Op de website van de wereldschool kunnen de Nederlandse docenten en de Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen communiceren met elkaar via het Leerlingvolgsysteem via het internet.

Digitalisering van het afstandonderwijs

Stapje voor stapje zal de volgende belangrijke verandering spoedig worden ingevoerd: de digitalisering van het afstandonderwijs via de Wereldschool. De belangrijkste reden voor deze noodzakelijke digitalisering is dat de leerstof van zowel de basisschool als van het voortgezet onderwijs zich razendsnel ontwikkeld en up to date moet zijn: uitgevers voorzien deze nieuwe methodes van de leerstof op educatieve software. De Wereldschool gaat er echter van uit dat het minimaal 3 jaar gaat duren eer de daadwerkelijke overstap naar de digitalisering van het afstandonderwijs wordt doorgevoerd.

Beginniveau vaststellen

Een andere verandering is het vaststellen van het beginniveau van het Nederlandse kind in het buitenland, dat gaat beginnen met rekenen en met de Nederlandse taal en cultuur lessen via de Wereldschool op het niveau van de basisschool. Vooral voor Nederlandse kinderen die al enige tijd in het buitenland wonen, of zoals in mijn geval waar mijn zoontje geboren en getogen is in het buitenland, zeer handig: door het beginniveau te testen van de kinderen kan worden vastgesteld in welk schooljaar het kind het beste past.

Specifieke leerproblemen

Extra aandacht besteedt de Wereldschool aan bijzondere en speciale kinderen met specifieke leerproblemen. Deze verandering is ook terug te vinden bij de docenten van de Wereldschool, velen hebben een extra opleiding of cursus gevolgd om kinderen met leerproblemen of bijzondere kinderen deskundig te kunnen begeleiden. Gedacht moet worden aan kinderen met:
  • Faalangst,
  • Taalachterstand,
  • Dyslexie,
  • Hooggevoeligheid,
  • Leerproblemen,
  • Motivatieproblemen.

Kort verblijf in het buitenland

Sinds kort heeft de Wereldschool nog een verandering doorgevoerd: voor Nederlandse kinderen die slechts zeer kort in het buitenland verblijven, is het Nederlands van het basisonderwijs verdeeld in twee halfjaarpakketten.

Eigen ervaring

Ook mijn zoontje, met een Nederlandse moeder, Spaanse vader en geboren in het buitenland, krijgt met 4 jaar sinds kort Nederlandse taal en cultuurlessen via de wereldschool. Onze ervaring is tot nu toe buitengewoon goed en indrukwekkend. De begeleiding vanuit de Wereldschool en de Nederlandse docent op afstand zijn uitstekend. De extra aandacht die geschonken wordt aan onze hooggevoelig zoontje is indrukwekkend. De taalachterstand is vermoedelijk redelijk makkelijk weg te werken en de adviezen zijn allen van professionele kwaliteit. De veranderingen die de Wereldschool sinds kort heeft doorgevoerd komen op ons als positief over.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afstandonderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenlandAfstandonderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenlandWonen in het buitenland kan voor Nederlandse kinderen een achterstand betekenen met de Nederlandse taal en met de Nederl…
Buitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurBuitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurWonen in het buitenland met jonge kinderen betekend een hoop geregel. Ook het onderwijs voor deze Nederlandse kinderen i…
Stichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandStichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandWonen in het buitenland is het voor Nederlandse kinderen niet gemakkelijk om de Nederlandse taal bij te houden. In het b…
Emigreren met kinderen: Nederlandse taal bijhoudenEmigreren met kinderen: Nederlandse taal bijhoudenEmigreren of tijdelijk verhuizen naar het buitenland met kinderen, vergt een hoop geregel. Onderwijs in het buitenland m…

Creatieve processen en ideeënoverdrachtCreatieve processen en ideeënoverdrachtVeel mensen denken dat ze niet creatief zijn. Of het nou het maken van een tekening is, het ontwerpen van een product of…
Effectief leren, beter onthoudenEffectief leren, beter onthoudenDoor op een speciale manier te gaan leren, kunt u dingen beter onthouden. De tips uit dit artikel zijn uit onderzoek van…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • www.wereldschool.nl
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.