Afstandonderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenland

Afstandonderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenland Wonen in het buitenland kan voor Nederlandse kinderen een achterstand betekenen met de Nederlandse taal en met de Nederlandse cultuur. Niet overal zijn er Nederlandse basisscholen beschikbaar of zijn de lokale scholen aangesloten bij het NTC onderwijs (Nederlandse taal en cultuur). Een manier om de Nederlandse kinderen in het buitenland de Nederlandse taal bij te houden is het volgen van afstandonderwijs. Hoe werkt afstandonderwijs?

Buitenland

Verhuizen met een gezin met kinderen naar het buitenland is niet altijd makkelijk. Hoe moet het met het onderwijs van de kinderen? Voor een tijdelijk verblijf in het buitenlang kan gekozen worden voor een internationale of engelse school. Voor permanente emigratie is het voor het kind het beste om naar een lokale school te gaan. Enkele lokale scholen zijn aangesloten op het NTC onderwijs, waar na schooltijd enkele uren per week extra Nederlandse lessen in taal en cultuur gegeven worden.

Geen Nederlandse school

Heel goed mogelijk dat het verblijf in het buitenland met de kinderen op plekken gebeurd waar geen toegang is voor de kinderen om op een Nederlandse school te komen, of op ene lokale school dat is aangesloten op het NTC onderwijs (onderwijs in de Nederlandse taal en cultuur). Wat als de ouders toch graag willen dat de kinderen Nederlands onderwijs krijgen zodat de kinderen bij terugkeer een goede aansluiting hebben op het Nederlands onderwijs en op de Nederlandse scholen? Er kan dan gekozen worden voor afstandonderwijs.

Leraar op afstand

Hoe werkt afstandonderwijs? U, als ouders van Nederlandse kinderen in het buitenland, gaat thuis lesgeven. U ontvangt thuis lespakketten met een uitgebreide handleiding, zodat iedere ouder, ongeacht of ze bevoegd zijn om les te geven of niet, thuis les kan geven aan uw kind. Dit is een vorm van huisonderwijs, waarbij u zelf les geeft aan uw kind. Hierbij wordt u begeleidt door een leraar, die wel bevoegd is, op afstand. Deze Nederlandse leerkracht:
  • Kijkt de gemaakte toetsen na die uw kind thuis gemaakt heeft,
  • Geeft adviezen aan u en aan uw kind,
  • Stuurt extra materiaal als dat nodig mocht zijn.

Wereldschool en Edufax

De twee organisaties die deze lespakketten voor afstandonderwijs aan Nederlandse kinderen in het buitenland uitgeven zijn:

Deze twee uitgevers van afstandonderwijs aan Nederlandse kinderen en voor Nederlandstalige kinderen in het buitenland geven zowel volledig onderwijs thuis, maar u kunt ook kiezen dat uw kind enkel de Nederlandse taal gaat leren aangezien het kind op een lokale school zit. Op deze wijze zal het kind een goede ontwikkeling kunnen doormaken op het gebied van Nederlandse taalvaardigheden en geen achterstand ondervinden als het kind weer terug keert in Nederland.

Online

Is er in de nieuwe huisvesting in het buitenland internet beschikbaar? Dan kunt u er ook voor kiezen om afstandonderwijs voor Nederlandse of Nederlandstalige kinderen in het buitenland via de uitgever Edufax, online te volgen. Dit gebeurd via een web-based leermethode: NTC online, dus Nederlandse taal en cultuur online. Deze online afstandonderwijs dienst is er voor kinderen vanaf groep 3 in het basisonderwijs tot en met klas 6 in het voortgezet onderwijs. Het online afstandonderwijs is ook beschikbaar gesteld voor de peuters en de kleuters.

Goed aansluiten

De methoden en lesmethoden die gebruikt worden in het afstandonderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenland, uitgegeven door de Wereldschool en door Edufax, zorgen dat deze vorm van onderwijs een goede aansluiting hebben op het onderwijs in Nederland.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Wereldschool is vernieuwd!De Wereldschool is vernieuwd!Voor elk Nederlands kind dat in het buitenland woont en Nederlandse taal en cultuur lessen moet volgen, is de wereldscho…
Buitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurBuitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurWonen in het buitenland met jonge kinderen betekend een hoop geregel. Ook het onderwijs voor deze Nederlandse kinderen i…
Stichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandStichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandWonen in het buitenland is het voor Nederlandse kinderen niet gemakkelijk om de Nederlandse taal bij te houden. In het b…
Emigreren met kinderen: Nederlandse taal bijhoudenEmigreren met kinderen: Nederlandse taal bijhoudenEmigreren of tijdelijk verhuizen naar het buitenland met kinderen, vergt een hoop geregel. Onderwijs in het buitenland m…

Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Het Spaanse alfabetHet Spaanse alfabetGaat u ook weleens heerlijk naar het zonnige Spanje, bent u van plan aanstaande zomer eventueel naar Spanje te gaan of w…
Bronnen en referenties
  • http://www.wereldschool.nl/
  • http://www.edufax.nl/index_nl.php
  • http://educatie-en-school.infonu.nl/buitenlands/63954-buitenland-onderwijs-in-de-nederlandse-taal-en-cultuur.html
  • http://educatie-en-school.infonu.nl/buitenlands/63882-stichting-nederlands-onderwijs-in-het-buitenland.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-01-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.