Hoe schrijf ik een paper of essay

Hoe schrijf ik een paper of essay Moeite met het schrijven van een paper? Dat is normaal als je geen gebruik maakt van een weldoordacht stappenplan. Een paper antwoordt altijd op een probleemstelling, uitgebreid en goed onderbouwd. Het enige verschil tussen een paper en een essay, is de vrijheid die je krijgt. Tegenwoordig worden beide termen zo goed als door elkaar gebruikt. Met deze handleiding en tips wordt het schrijven van een paper kinderspel. Een paper schrijven is een werk van lange adem, maar ook hier geldt: Goed begonnen is half gewonnen! Daarom is het belangrijk dat er in stappen gewerkt wordt. Blijf je houden aan het werkschema om het beste resultaat te krijgen.

Voorbereidend werk

Stap één: De probleemstelling

Begin met het zoeken van een concrete probleemstelling. Het thema dat je geserveerd wordt kan soms heel vaag en onduidelijk zijn. Eerst moet je het thema analyseren, het ruim gaan verkennen. Kies dan een meer toegespitst aspect van het thema, je kan immers niet over alles schrijven. Sommige zaken zijn nu eenmaal interessanter en belangrijker dan andere.
Let er wel op dat je de uiteindelijk probleemstelling niet té eng formuleert. Er moet nog voldoende informatie over te vinden zijn.

Stap twee: Verzamelen van informatie

In deze stap moet je zoveel mogelijk informatie zoeken. Het internet is de voornaamste bron hiervan, maar beperk je zeker niet. Ook kranten, boeken en artikels worden het best geraadpleegd. Op dit moment is het niet de bedoeling kritisch naar de inhoud te kijken. In de volgende stap scheiden we het kaf van het koren. Vergeet wel niet alle bronnen te noteren. Scholen en universiteiten worden steeds strenger op het correct vermelding van bronnen. Iets vergeten kan catastrofaal zijn.
Bekijk nu alle verzamelde stukken op een kritische wijze. Stel betrouwbaarheid en belangrijkheid in twijfel.

Stap drie: Verwerken van informatie

Een efficiënte methode is het samenvatten van je bronnen in enkele kernwoorden. Plaats deze kernwoorden op volgorde van belangrijkheid in een lijst. Het spreekt voor zich dat sommige bronnen slechts ondersteuning zijn, anderen cruciaal.
Je kan ook werken via het principe van mindmapping, hierbij schrijf je woorden op die in je opkomen. Rond elk woord wordt dan schematisch andere begrippen geplaatst. Het verwerken van informatie is essentieel, omdat zo de structuur van je paper stilaan vorm krijgt.

Het schrijven

Stap één: Het middenstuk

Begin met de kern te schrijven, de inleiding en het slot komen later aan bod.
 • Schrijf bewust, elk woord moet weldoordacht zijn. Schrap overbodige informatie, kort en bondig is altijd beter.
 • Het gebruik van hier en daar een citaat geeft een meerwaarde, meer overdrijf zeker niet.
 • Maak handig gebruik van alinea's.
 • Gebruik geen ingewikkelde zinsconstructies om indruk te maken, zoiets werkt toch niet. Schrijf een heldere, vlotte tekst.
 • Kies eerder een goed passend werkwoord, dan een simpel werkwoord met een bijwoord of adjectief er bij. Hier mee bezig zijn is echt de moeite waard.
 • Zorg voor een degelijke interpunctie.
 • Laat iemand anders je werk nalezen. Een ander zal gemakkelijker onduidelijkheden en schrijffouten uit de tekst kunnen halen. Wees kritisch voor jezelf.
 • Let op voor plagiaat!

Stap twee: De inleiding*

 • Vertel de lezer wat hij kan verwachten. Prikkel zijn nieuwsgierigheid en betrek hem bij het onderwerp.
 • Leg uit tot waar je het thema ingeperkt hebt, zo zal hij niet teleurgesteld zijn met de inhoud van het midden.
 • Formuleer je onderzoeksvraag of probleemstelling.
 • Een goede inleiding is enorm belangrijk.

Stap drie: Het besluit*

 • Vat je bevindingen kort samen.
 • Vermeld zeker geen nieuwe informatie.
 • Formuleer je eigen mening over de bevindingen.
 • Een goed besluit is ook enorm belangrijk.

* Uiteraard gelden voor de inleiding en het besluiten ook de tips en regels voor het schrijven van het middenstuk.

Controleer ten slotte zeker dat alle spelling fouten aangepast zijn. Zorg voor een nette opmaak met overal hetzelfde lettertype. Ga zeker niet gek doen met overdreven felle kleuren en speeltjes, een paper hoort sober en overzichtelijk te zijn.
© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het schrijven van een plan van aanpakAls je een project gaat doen of een verslag gaat schrijven, doe je er goed aan eerst een plan van aanpak te schrijven. H…
Hoe bronnen vermelden?Bronnen vermelden is niet enkel, zoals velen denken, nodig om de schrijver van je bronnen eer aan te doen of op gerechte…
Inleiding schrijvenInleiding schrijvenOf je nu een boek, werkstuk, paper, scriptie of rapport schrijft: kennis over het schrijven van een inleiding is van bel…
Teksten schrijven: essayTeksten schrijven: essayEen goede tekst schrijven is vaak een lastige klus. Niet alleen het inhoudelijke gedeelte vergt veel tijd en onderzoek,…

Maaltafels: tips om te oefenenMaaltafels: tips om te oefenenIn België beginnen ze er in het tweede leerjaar mee. De ene is er direct mee weg, de andere blijft er moeite mee hebben:…
Een filosofisch gesprek met kinderen voorbereidenEen filosofisch gesprek met kinderen voorbereidenEen gesprek verloopt altijd anders dan je van te voren had kunnen bedenken. Dat kan verrassend zijn, maar ook vervelend.…
Bronnen en referenties
 • Aangeleerd door de leerkrachten op het Don Bosco College Zwijnaarde
Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 31-05-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.