De nieuwe methode nieuwskring opdracht basisschool

In het basisonderwijs krijgen de leerlingen van groep zes voor het eerst te maken met de nieuwskring opdracht. Behalve de goede uitleg van de leraar hoe je zo een nieuwskring opdracht moet maken, kunnen de leerlingen bestaande informatie hierover, zelf op het internet zoeken. Thuis kunnen, indien mogelijk, de ouders, broers of zusters ook meehelpen om de nieuwskring opdracht voor te bereiden. Van de leerlingen wordt verwacht dat ze zelf de krant lezen, via de media de actualiteit bijhouden door naar nieuwsontwikkelingen te kijken en te luisteren om zodoende hun zelfwerkzaamheid te bevorderen.

Nieuwe manier voor het maken van de nieuwskring opdracht in het basisonderwijs

De meeste leerlingen vinden het nog steeds moeilijk om een nieuwskring opdracht voor de eerste keer te maken. Ondanks dat dit goed uitgelegd wordt door de leraar haalt de helft van de klas een negen of een tien en de rest een minder cijfer. De doelstelling van deze nieuwe methode is om de leerlingen van groep zes in het basisonderwijs, een uitstekend doel-middel te bieden voor het maken van opdrachten over wereldnieuws, landelijk nieuws en regionaal nieuws.

Om de groep die een minder cijfer behaald een betere kans te bieden gaan we een nieuw hulp-middel ontwikkelen dat bestaat uit nieuwskring opdrachten die al zijn behandeld in de klas. De nieuwskring opdrachten zijn gecontroleerd door de leraar en hij heeft er het hoogste cijfer aan toegekend. Door de voorbeelden van nieuwskring opdrachten van anderen die een tien hebben behaald, aandachtig te bestuderen, ontstaat er een duidelijke beeld van hoe zo een opdracht er uit hoort te zien. De meerwaarde ligt in het feit dat er inzicht verkregen kan worden vanuit een gekwalificeerd nieuwskringvoorbeeld, een werkstuk dat af is, waar een structuur in is vastgelegd en die toepasbaar is op elk thema van de nieuwskring opdracht.

Toepassing van het doel-middel

Er moet een website ontwikkeld worden waar leerlingen die een tien hebben gehaald voor een van de nieuwskring opdrachten, als beloning voor de uitstekende geleverde prestatie, hun opdracht, na twee weken zelf op de site mogen plaatsen. De functionaliteit van de website heeft een hoge prioriteit i.v.m. de doelgroep, kinderen tot en met 12 jaar. Als iedere basisschool in Nederland deze reeds gekwalificeerde nieuwskring opdrachten digitaal beschikbaar stelt, bewerkstelligen ze een enorme database van gecategoriseerd lesmateriaal over nieuwskring opdrachten op het internet. De voorbeelden nieuwskring opdrachten kunnen “gegoogeld” worden.

Voorwaarde voor plaatsing van de nieuwskring op de website

Een voorwaarde voor het maken van een nieuwskring opdracht is dat het daarin besproken nieuws niet ouder mag zijn dan vijf dagen geleden. Plaatsing op de website kan alleen door de gegadigden geschieden onder vermelding van de datum, de naam van de auteur, de naam van de school, de naam van de leraar, het onderwerp van de nieuwskring alsmede de categorie waartoe deze behoort en de waardering die aan de opdracht is toegekend. Namen van personen onder voorbehoud.

Database van diverse onderwerpen verdeeld in categorieën

Het is bijzonder interessant om in te zien dat er een breed aanbod van gecategoriseerd en gekwalificeerd lesmateriaal wordt gevormd over diverse onderwerpen en waar een ieder gratis gebruik van kan maken. De doelgroep zal de grote verscheidenheid van methoden om een nieuwskring opdracht te maken zonder enige twijfel waarderen, omdat deze sublieme voorbeelden van nieuwskring opdrachten het toonbeeld van de best geleverde prestaties zijn. Er zal altijd een keuze gemaakt kunnen worden uit het aangebodene vanwege de verschillende onderwerpen.

Het resultaat van de nieuwe werkwijze

Leerlingen hebben na verloop van tijd de beschikking tot een database met een schat aan nieuwe informatie die ze ten alle tijden kunnen raadplegen. Als zij deze nieuwe informatie in combinatie met hun eigen ideeën gebruiken en een tien voor hun nieuwskring opdracht halen, dan hebben wij hun “een reikende hand” aangeboden.
© 2012 - 2024 Aucan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingHuiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingOnenigheid over het maken van huiswerk, het onderwerp staat in de top vijf van zaken waarover ouders en kinderen ruzie m…
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
De CITO-EindtoetsIn groep 8 van het basisonderwijs maken de meeste kinderen de CITO-Eindtoets. Deze toets wordt gebruikt om inzicht te kr…
Slagen voor je eindexamenSlagen voor je eindexamenSlagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet…

Kruidenboeken en monografieen: voorbeeld AlchemillaEr zijn al vele honderden boeken over de geneeskracht van kruiden verschenen. De meeste daarvan zijn echter beperkt van…
De ABC sleutel; een manier om effectief te lerenDe ABC sleutel; een manier om effectief te lerenEen van de bekendere methodes om aangeboden lesstof beter te kunnen verwerken en beter te kunnen leren, is de ABC-sleute…
Aucan (7 artikelen)
Laatste update: 16-07-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.