Herexamen, leer van je fouten

Herexamen, leer van je fouten Heb je na je examens van de middelbare school te horen gekregen dat je niet in één keer geslaagd bent maar een herexamen moet doen? Dit is niet het einde van de wereld. Je hebt nog steeds kans om dit jaar af te studeren zodat je niet je examenjaar over hoeft te doen en na de zomer gewoon kunt beginnen met je vervolgopleiding. Het is dan echter wel belangrijk dat je leert van je fouten en hier iets mee doet.

Wanneer heb je een herexamen?

Voor verschillende onderwijsinstellingen gelden hiervoor verschillende regels. Op de middelbare school kun je een herkansing doen voor een vak als het halen van een onvoldoende voor dat vak betekent dat je uiteindelijk alsnog geslaagd bent. Als je bijvoorbeeld al drie onvoldoendes hebt kan dit dus niet meer, omdat het behalen van een voldoende resultaat toch nog te veel onvoldoende open laat. Je kan ook herkansen als je als al geslaagd bent. Een reden hiervoor kan zijn dat er bij je vervolgopleiding een loting is, zoals bij Geneeskunde en je nog net even een puntje hoger wilt scoren om je kansen voor een lotingsstudie te vergroten. Zelfs al denk je dat je 8 voor natuurkunde niet hoog genoeg is en je wel een 9 kan halen, dan mag dit. Voor sommige mensen bij wie het echt puur om de leukigheid gaat, is wel een nadeel dat je vaak niet tegelijk met je klasgenoten je diploma krijgt, omdat jouw cijferlijst dan nog niet volledig is. Dit is natuurlijk een stuk minder leuk. Maar het is maar net wat je belangrijker vindt.

Als je wilt weten voor welke herkansing jij in aanmerking komt, kijk dan het van programma Toetsing en Afsluiting (PTA) van je school er op na. De examencoördinator van je school moet het je ook zo kunnen vertellen. Soms is het namelijk zo dat je echt alleen bij een onvoldoende op het Centraal Examen of het gemiddelde kunt herkansen.

Zet je over de onvoldoende heen

De spanning is hoog als de definitieve cijferlijst bekend wordt, en de teleurstelling is groot als blijkt dat je dan nog niet niet meteen geslaagd bent. Zo'n her is ook heel vervelend, misschien moet je zelfs je vakantie er wel voor verzetten of annuleren. Veel mensen zullen dan de neiging hebben te denken dat als ze het de eerste keer niet gehaald hebben, ze het de tweede keer ook wel niet zullen halen. Toegegeven, de druk is hoger, maar aan de andere kant heb je wel minder om je druk over te maken.

Tijdens het Centraal Examen zat je met meerdere examens waar je voor moest leren en nu kan je volledig voor de je hertentamen gaan. Je weet het ook ruim van tevoren dus je kunt je er al een tijd 100% op focussen. Als je docent weet dat het zo belangrijk voor je is, is hij of zij vast ook wel bereidt om je nog even wat bijles te geven of van tips te voorzien. Als je geluk hebt kunnen ze je ook nog wat vertellen over de fouten die je de eerste keer hebt gemaakt.

Leer van je fouten

Als je van jezelf weet dat je de eerste keer slecht geleerd hebt is dat eigenlijk heel mooi. Je weet dan dat als je dat de tweede keer gewoon wel doet, je een veel grotere kans van slagen hebt. Als je dacht het goed geleerd en goed gemaakt te hebben, dan zal het aan je manier van formuleren van antwoorden gelegen hebben. Mogelijk was het de bedoeling dat je bij Aardrijkskunde heel puntsgewijs te werk moest gaan, terwijl jij lange stukken tekst hebt geschreven. Of je hebt bij Geschiedenis kort de kern aangegeven, terwijl eigenlijk een tekstje van 100 woorden vereist was. Bij de talen moet je ook altijd rustig de tijd nemen. Duits en Frans lijkt zo makkelijk als je een leestekst voor je hebt, maar let ook goed op de details.

Een vak als Nederlands, waarbij je vaak een brief moet schrijven of een samenvatting moet maken is natuurlijk een stuk lastiger te leren. Maar aan de andere kant, het kan ook aan het onderwerp gelegen hebben, en wellicht ligt het je bij het her beter. Het kan ook zijn dat de norm bij het eerste examen hoger lag en je op je herexamen met evenveel punten toch nog een voldoende haalt. Er zijn ontelbare factoren van invloed. Je docent zal je specifieke tips kunnen geven op dat gebied, dus schroom niet om hen om wat extra advies te vragen, daar zijn ze voor!
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nieuwe eindexamenregeling: wanneer ben ik geslaagd?De nieuwe eindexamenregeling: wanneer ben ik geslaagd?In het schooljaar 2012 en 2013 is er een nieuwe slagingsregeling voor het voorgezet onderwijs. De regels zijn strikter e…
Bijles geven als bijbaanBijles of huiswerkbegeleiding geven is een populaire bijbaan onder studenten. Het betaalt goed, bovendien is het een man…
Colloquium DoctumWil je graag naar de universiteit, maar heb je geen vwo-diploma? Veel mensen weten niet dat het alsnog mogelijk is om to…
Slagingseisen voortgezet onderwijs vwoSlagingseisen voortgezet onderwijs vwoNa zes jaar onderwijs moeten de leerlingen van het vwo in het examenjaar nog één laatste test doorstaan, het eindexamen.…

De kunst van het leren en maken van proefwerkenLeren en de manier waarop je je proefwerken maakt is heel belangrijk, misschien wel het belangrijkste voor je prestaties…
Tips om stressvrij je examens door te komenHieronder tips om je examen door te komen. De tips gaan om oefenexamens, ontspanningsoefeningen, planningen maken, enz.…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.