InfoNu.nl > Educatie en School > Examen > Cum laude vanaf 2016

Cum laude vanaf 2016

Cum laude vanaf 2016 Wie afstudeert 'cum laude' heeft het goed gedaan. Cum laude is Latijn voor 'met lof'. Sinds 2016 is dat een officieel predicaat in Nederland. Universiteiten, Hogescholen en sommige middelbare scholen hanteren het cum laude. Ieder bepaalt echter zelf wanneer dit compliment wordt uitgedeeld. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat middelbareschoolleerlingen met ingang van 2016 de toevoeging cum laude op hun diploma kunnen krijgen.

Tot 2016 geen landelijke regel

De aanduiding cum laude werd tot voor kort in Nederland vooral gehanteerd door universiteiten en hogescholen. Ook een enkele middelbare school gebruikte hem. Voor Nederlandse studenten geldt geen algemene regel voor het behalen van het predicaat cum laude. Studenten moeten over het algemeen gemiddeld een 8 halen. Bij de ene instelling geldt dat men alle vakken dan wel in een keer moet halen. Bij de andere mag er herkanst worden. Per instelling zijn er ook verschillen voor wat betreft de laagst toegestane score. Bij de ene instelling of faculteit geldt een 7 als minimumcijfer, elders geldt dat er ook een 6 gescoord mag worden.

Summa cum laude

Er is altijd baas boven baas. Behalve cum laude kan men ook Summa cum laude, 'met de hoogste lof', afstuderen. Ook hiervoor gelden per instelling en/of faculteit verschillende eisen. Doorgaans moet er gemiddeld een 9 worden behaald. Aanvullende eisen worden regelmatig gesteld.

Met genoegen of met tevredenheid

Nog minder duidelijk is wanneer iemand 'met genoegen' is afgestudeerd. Het zal hier in ieder geval gaan om een gemiddeld eindcijfer dat onder de 8 ligt. Sommige instellingen hanteren nog het predicaat 'met tevredenheid'. Het moge duidelijk zijn dat aan dergelijke predicaten weinig belang wordt gehecht.

Middelbare scholen

Met ingang van 2016 is in de Regeling examenreglement en PTA staatsexamens VO 2016 voor het eerst vastgelegd dat op middelbare scholen ook het 'cum laude' wordt gehanteerd. Voorheen was het op middelbare scholen in Nederland niet gebruikelijk om het judicium (speciale aantekening op een diploma) cum laude toe te kennen. Het zijn meestal gymnasia die deze toevoeging deden.

Staatssecretaris Dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ervoor gezorgd dat vanaf 2016 het cum laude voor middelbare is ingevoerd. Hij schreef daarover in een brief aan de Tweede Kamer van 9 april 2015: 'Met ingang van schooljaar 2015/2016 kunnen scholen bijzondere prestaties van leerlingen in vmbo, havo of vwo zichtbaar maken met een judicium cum laude op hun diploma. Hiervoor bereid ik een aanpassing van het Eindexamenbesluit voor. Het judicium geeft erkenning voor hoge prestaties van leerlingen, zoals dat in het wetenschappelijk onderwijs gebruikelijk is.'

Achtergrond

De bedoeling van het kabinet is dat toptalenten worden gestimuleerd beter te presteren. De zesjescultuur moet tot het verleden gaan behoren. Voor het judicium cum laude moet een leerling gemiddeld minstens een 8 halen. Het kabinet heeft hiermee ingestemd. Van de ongeveer 200.000 leerlingen die jaarlijks eindexamen doen, zullen enkele duizenden aan de eisen van het cum laude voldoen. Behalve de cum-laude-maatregel wil de staatssecretaris nog een aantal andere maatregelen invoeren om toptalent de ruimte te geven. Zo wordt gestimuleerd dat bijzondere prestaties op diploma's worden vermeld, wordt versneld volgen van het lesprogramma mogelijk gemaakt en wordt het mogelijk dat leerlingen vakken op een hoger niveau volgen.

Bekende Nederlanders die cum laude zijn afgestudeerd

 • Ruud Lubbers, voormalig premier van CDA-huize, studeerde cum laude af in de economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam.
 • Minister Ronald Plassterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet Rutte-II, studeerde cum laude af in de biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden.
 • Burgemeester Eberhard van der Laan studeerde cum laude af in de rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
 • Maarten van Rossum, historicus en Amerikadeskundige, studeerde cum laude af in de geschiedenis.
 • Ionica Smeets, wiskundige, wetenschapsjournaliste en columniste, studeerde cum laude af in de technische wiskunde aan de TU Delft.
 • Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Rutte-II, studeerde cum laude af in de politieke theorie en moderne staat aan de Universiteit van Amsterdam.

Bron: Rijksoverheid, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Rijksoverheid, Wikimedia Commons (CC0)
Bron: Vera de Kok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Vera de Kok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Rijksoverheid, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Rijksoverheid, Wikimedia Commons (CC0)

Lees verder

© 2015 - 2019 Catrien, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent cum laude, magna cum laude & summa cum laude?Wat betekent cum laude, magna cum laude & summa cum laude?Cum laude, magna cum laude en summa cum laude zijn aanduidingen die worden gebruikt wanneer leerlingen of studenten met…
Het Grade Point Average (GPA)Het Grade Point Average (GPA)Vanaf september 2007 is het Grade Point Average (GPA) een begrip in Nederland en geleidelijk aan ingevoerd op de meeste…
Burgemeester Van der Laan van AmsterdamBurgemeester Eberhard Van der Laan (Leiden, 28 juni 1955) is sinds 7 juli 2010 burgemeester van Amsterdam. Hij volgde Jo…
Het leven van de negende baas van de VN: António GuterresAntónio Guterres (voluit António Manuel de Oliveira Guterres) is een Portugese politicus die is gekozen tot de negende s…
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude
 • http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/04/09/kamerbrief-over-voortgang-plan-van-aanpak-toptalenten-2014-2018.html
 • http://www.dub.uu.nl/artikel/elke-universiteit-zijn-eigen-cum-laude.html
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/03/10/cum-laude-diploma-voor-scholieren-en-andere-maatregelen-om-talent-uit-te-dagen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruud_Lubbers
 • Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronald_Plasterk
 • Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eberhard_van_der_Laan
 • Website: http://www.maartenonline.nl/maarten-van-rossem/index.html
 • Website: http://www.ionica.nl/bio/
 • Website: http://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/jet-bussemaker
 • Website: http://wetten.overheid.nl/BWBR0037299/2015-12-09
 • Afbeelding bron 1: Rijksoverheid, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Vera de Kok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Rijksoverheid, Wikimedia Commons (CC0)

Reageer op het artikel "Cum laude vanaf 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Catrien
Laatste update: 01-07-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!