Lichamelijk en geestelijk fit in examentijd

Lichamelijk en geestelijk fit in examentijd De examentijd is een geestelijk en lichamelijk zware periode voor een student. Het lichaam moet in deze periode optimaal functioneren. Het is belangrijk om te streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezonde omgeving. Tijdens de examens dient immers heel wat leerstof verwerkt te worden waardoor een topconditie vereist is. Voldoende nachtrust, een gezonde voeding, ontspanning en een rustige omgeving zijn de bouwstenen van een lichamelijke en geestelijke fitte examenperiode. Stimulerende middelen zoals pepmiddelen laat je best achterwege.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Voor een gezond psychisch evenwicht is het noodzakelijk dat men goed is uitgerust. Voldoende rust is een eerste vereiste om goede intellectuele prestaties te kunnen leveren. Indien je geest niet in rust is, dan wordt de kans op succesvolle examens moeilijker. Bij psychische problemen zoek je best op voorhand hulp om je begeleid door de examens te loodsen. Door de grotere hoeveelheid studiemateriaal en de hogere studiedruk hebben veel studenten tijdelijk last van psychische problemen. Daarnaast moet ook het lichaam in topconditie zijn. Het wordt immers een lange, veeleisende periode waarbij je tot de laatste dag uitstekend moet presteren. Het uithoudingsvermogen van je lichaam wordt dus danig op de proef gesteld.

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay
De elementen die belangrijk zijn voor een goede examentijd zijn voldoende nachtrust, gezonde voeding, regelmatig ontspannen en een zorgeloze omgeving.

Voldoende nachtrust tijdens examentijd

Een regelmatige nachtrust is heel erg belangrijk. Tracht elke dag op hetzelfde uur op te staan en op hetzelfde uur te gaan slapen. Zeven tot negen uur nachtrust is een must. Het is beter om genoeg nachtrust te hebben dan snel ’s avonds nog een laatste hoofdstuk te willen studeren. Slaapachterstand moet je proberen in te halen. Indien je dit niet doet, dan loop je het risico om oververmoeid te geraken. Dit zal zich op het einde van de examentijd wreken. Bij slaapstoornissen raadpleeg je best zo snel mogelijk je arts. Natuurlijke middeltjes kunnen de slaap bevorderen. Tracht echter slaapmiddelen, indien het niet echt hoeft, te vermijden.

Gezonde voeding

Drie tot vier maaltijden per dag zijn ideaal. Probeer zo veel mogelijk op vaste tijdstippen te eten. Gezonde voeding tijdens de examens zijn melkproducten, fruit en groenten. Suikers en vetten dienen vermeden te worden. De beste drank tijdens de examens is water. Cafeïne beperk je zoveel mogelijk, zeker alvorens je gaat slapen. Indien je in de mogelijkheid bent om samen met je familie te eten, dan moet je dat zeker doen. Het is de perfecte manier om van je maaltijd te genieten en even te ontspannen.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Na inspanning volgt ontspanning

Ontspanning is even belangrijk als inspanning. Je gedachten eventjes verzetten is een absolute must. Op deze manier kan je de gestudeerde leerstof optimaal verwerken. Te lang studeren in één keer doet de concentratie geleidelijk verminderen. Sport is een ideale manier om te ontspannen en bovendien houdt het je lichaam in conditie. Ga uiteraard niet tot het uiterste maar geniet van je sportmoment. Je conditie grondig aanscherpen kan je dan na de examens doen. Een half uurtje tot een uurtje sporten per dag moet volstaan.

Zorg voor een conflictvrije omgeving

Conflicten met vrienden of familie klaar je best voor de examens uit. Conflicten laten aanslepen zorgt voor meer stress en dit is absoluut niet de bedoeling. Tijdens de lange dagen voor de studieboeken is het logisch dat je gedachten automatisch afdwalen naar de zorgen. Wie ervoor zorgt dat er geen zorgen zijn, hoeft er dan ook niet van wakker te liggen. Bij eventuele problemen of een conflict doe je er goed aan om iemand te zoeken met wie je er over kan praten, moest dat nodig zijn.

Onderneem actie bij problemen. Indien je merkt dat het studeren toch niet zo bijzonder goed lukt door slaapproblemen of andere problemen, dan zoek je best hulp bij je arts. Een goed gesprek met je arts kan al opluchtend werken. Grijp niet te snel naar medicijnen om je er terug bovenop te helpen.

Advies over supplementen en middeltjes

  • Vitaminen: er zijn heel wat vitaminen op de markt die worden aangeprezen om het geestelijk vermogen te vergroten. In sommige gevallen kan een multivitamine supplement helpen te ontspannen. Toch moet je ervan uit gaan dat een gezonde en gevarieerde voeding alle noodzakelijke vitaminen en mineralen bevat om optimaal te kunnen studeren. Vitaminen kan je zonder voorschrift verkrijgen bij de apotheek of drogist.
  • Vaatverwijders: vaatverwijders zorgen voor een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen en zouden de geestelijke prestatie verbeteren. Wetenschappelijk is dit echter nog niet bewezen. Deze medicijnen krijg je nooit zonder voorschrift.
  • Slaapmiddelen: slaapmiddelen kunnen de juiste keuze zijn als je echt door het bos de bomen niet meer ziet. Een slaapmiddel kan ervoor zorgen dat je eens een nacht heel goed doorslaapt, om vervolgens terug fit aan de volgende studievakken te beginnen. Een beter advies is om, alvorens je gaat slapen, werk te maken van relaxatieoefeningen.
  • Pepmiddelen: pepmiddelen of amfetamines zijn niet zonder voorschrift te verkrijgen. Pepmiddelen geven een enorme opkikker en zijn enkel aan te raden als je echt voor het laatste examen volledig bent uitgeput. Pepmiddelen zijn er voor eenmalig gebruik en mogen zeker geen lange periode worden gebruikt. Ze kunnen ernstige bijwerkingen geven (psychose). In sommige gevallen kunnen ze zelf een omgekeerd effect teweegbrengen.
© 2015 - 2025 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustig het examen inRustig het examen inMei is de examentijd en dat kent iedereen vanuit het nu, het recente verleden of een minder recent verleden als zijnde e…
Eten, drinken en slapen tijdens je examensEten, drinken en slapen tijdens je examensEr wordt vaak niet aan gedacht, maar gezond eten en drinken is extra belangrijk tijdens een examenperiode. Daarnaast is…
Zes gevolgen van een slaaptekortZes gevolgen van een slaaptekortSlapen is even belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Zes uur per nacht slapen is onvoldoende. Toch slapen vel…
Negen goede slaaptips voor jong en oudNegen goede slaaptips voor jong en oudEen goede nachtrust is onontbeerlijk om goed te kunnen functioneren. Als je goed geslapen hebt, dan heb je het gevoel da…
Wat is cum laude en wanneer slaag je cum laude?Wat is cum laude en wanneer slaag je cum laude?Wie 'cum laude' afstudeert heeft het goed gedaan. Cum laude is Latijn voor 'met lof'. Sinds 2016 is dat een officieel pr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ecoyou, Pixabay
  • Apotheehauspie.be, http://apotheekhauspie.be/informatie-en-advies/gezondheidsadvies/item/90-examenstress-een-probleem-van-elke-student, 11 augustus 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapmiddel, 11 augustus 2015
  • Studieinfo.nl, http://www.studieinfo.nl/examen/, 11 augustus 2015
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=16341, 11 augustus 2015
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 30-04-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.