Rustig het examen in

Rustig het examen in Mei is de examentijd en dat kent iedereen vanuit het nu, het recente verleden of een minder recent verleden als zijnde een enorm enerverende tijd. Sommige mensen nemen druppeltjes, tabletjes of wat ook maar kan helpen tegen die nervositeit. Toch zijn er nog een aantal andere zaken waar je op kunt letten en welke de ergste zenuwen weghalen… en je haalt het gewoon uit je eigen lichaam.

Zet je lichaam en geest optimaal in

Gebruik je lichaam op de juiste manier en dat wil ook zeggen dat een beetje zenuwachtig zijn, je scherp kan houden en dat is alleen maar goed tijdens het examen. Maar een grote groep is niet een beetje zenuwachtig, maar slaat bijna door en dat kan ook betekenen dat je een black out krijgt of het je zo uit je concentratie haalt dat het niet goed gaat. Dan zijn er enkele zaken die kunnen helpen het binnen de perken te houden, zoals:

Slapen

Het klinkt wellicht vreemd, maar goede nachtrust is essentieel om scherp de examendagen in te gaan. Je lichaam en geest herstellen tijdens de nachtelijke uren en zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid is van groot belang gedurende deze dagen. Je moet uitgerust aan deze stressvolle dagen beginnen, want wat je ook doet je lichaam is hoe dan ook gespannen. Ga niet te laat naar bed, drink geen alcohol voordat je gaat slapen en probeer in de ochtend in alle rust wakker te worden. Dat wil zeggen, niet op het laatste moment uit je bed springen dus, maar je lichaam de kans geven te ontwaken.

Organiseren

Wat al voor de examentijd begint, maar wat ook tijdens het examen kan helpen is je werk te organiseren. Als het goed is heb je het meeste studiewerk al verricht voordat je aan je examens begint, maar dat neemt niet weg dat je jezelf een geestelijke last ontneemt als je alles qua planning goed hebt lopen. Dat wil zeggen:
  • Je werkgebied (bureau, tafel, gehele slaapkamer etc.) moet overzichtelijk zijn. Met andere woorden, stapels is oké, zolang je maar weet waar wat ligt.
  • Wat moet je nog doorlezen en wanneer, plan daar voldoende tijd voor en reken je qua tijd niet rijk. Ben realistisch.
  • Twijfel je nog over bepaalde onderdelen van een examen, ruim daar wat extra tijd voor in en ga afgezonderd zitten om het goed door te kunnen nemen.
  • Zorg dat je geen van de examendagen in de stress komt voor onnozele dingen zoals niet de juiste kleding kunnen vinden.
  • Neem voldoende tijd om goed te ontbijten en te lunchen.
  • Plan op dagen dat je geen examen hebt afwisselend nog door te nemen examenstof versus wat ontspanning. Alleen maar blokken werkt toch niet, je neemt op een gegeven moment niet meer op.

Eten en drinken

Behalve gezonde voeding is tijd belangrijk. Gehaast eten geeft oprispingen en kan je een onbehaaglijk gevoel geven. Iets wat je niet kunt gebruiken tijdens je examen (blok alle zaken die af kunnen leiden uit, dus ook borrelende darmen of een knorrende maag). Bovendien levert voeding ook stof om je hersens te laten werken. Gezonde voeding lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Fruit, voldoende koolhydraten in de vorm van brood (de belegde boterham) of muesli in de yoghurt/kwark en neem iets extra’s mee voor onderweg. Dit voor het geval je even wat extra energie nodig hebt. Neem dan een gezonde reep die je een flinke energieboost geeft en welke ook nog even doorwerkt in plaats van de chocolade/noot-repen. Dit geeft je meestal wel wat extra energie, maar minder dan de gezonde repen en bovendien is het een caloriebom. Drinken is altijd belangrijk, maar drink niet te veel. Op dagbasis is zo’n 1,5 liter prima en neem een flesje water in je tas mee voor het geval je dorst krijgt.

Bewegen

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is, maar als je net enkele enerverende examens achter de rug hebt, is even wat anders doen goed. Het rustgevende groen in de natuur doet iets met de geest, iets waar menigeen zich niet eens bewust van is. Ga even een stukje lopen of pak de fiets en bij voorkeur alleen. Even je gedachten je gedachten laten, ontspannen en daarna kan je je weer opladen voor de volgende test.

Tot slot

Er zijn natuurlijk ook allerlei drastische middelen, maar niet zelden word je daar enig moment wazig van en dat wil je niet. Natuurlijk begint het bij goed studeren gedurende de schooltijd, dat is logisch. Daar kan je op het laatste moment niets meer aan veranderen. Wat je wel kunt veranderen is de periode tijdens het examen. Soms zijn enkele kleine wijzigingen al voldoende, maar zet je lichaam en geest optimaal in door het de kans te geven dit zelf te doen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…

Eindexamen 2018: Rooster voor vmbo, havo en vwoEindexamen 2018: Rooster voor vmbo, havo en vwoIn mei 2018 vinden weer de eindexamens voor middelbare scholieren van het vmbo, de havo en het vwo plaats; zoals elk jaa…
Examenstress of examenvreesExamenstress of examenvreesMet een examen in het vooruitzicht kun je last krijgen van examenstress. Dat mensen gespannen zijn voor een examen is he…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.