Eindexamentraining volgen voor leerlingen vmbo, havo en vwo
De laatste jaren worden er steeds meer trainingen aangeboden voor leerlingen die eindexamen doen voor het vmbo, de havo of het vwo. Niet alleen leerlingen die zwak staan nemen hieraan deel. Met het stijgende aantal universitaire studies waarvoor moet worden geloot, bestaat bij veel leerlingen en hun ouders de wens het gemiddelde eindexamencijfer zodanig 'op te krikken' dat men in een lotingscategorie belandt waarmee de leerling een grotere kans maakt op inloting of zelfs op directe plaatsing voor de studie of universiteit van eerste keuze.
Wat is een goede voorbereiding op het eindexamen?
Allereerst is het natuurlijk van belang om goed mee te doen in de les. Juist bij vakken die je niet zo liggen, heb je misschien de neiging om af te dwalen of andere dingen te gaan doen in de les. Voor een goede examenvoorbereiding is het echter noodzakelijk je zoveel mogelijk te concentreren op de stof. In dat kader is het ook belangrijk om het huiswerk goed bij te houden.
Overleggen met docent
Verder is het verstandig om met de docent te overleggen als je moeite hebt met bepaalde onderdelen van de lesstof. De docent is ervoor om je op het goede spoor te zetten en adequaat te begeleiden.
Planning en discipline van groot belang bij voorbereiding eindexamen
Een behoorlijke planning is daarnaast zeer belangrijk. In de laatste weken voor het eindexamen worden er nog maar weinig lesuren gegeven. Het vergt echter discipline om de tijd die je niet op school doorbrengt te gebruiken te voorbereiding op het eindexamen. Het is daarom verstandig om een leeg schrift te nemen en daarin per dag een schema te maken van de stof die je op die dag wilt doornemen. Bij het maken van een dergelijk schema is variatie van belang. Ga niet de hele dag wiskunde doen, maar doe bijvoorbeeld een blok van 1,5 uur wiskunde en doe daarna 1,5 uur Engels. Zorg voor voldoende pauzes en ontspanning tussendoor en vergeet niet te eten en te drinken. Goed slapen is ook belangrijk. Misschien ben je een avondmens. Benut de avonduren dan voor het leren en slaap 's ochtends uit of doe iets anders. Wie een ochtendmens is doet het andersom.
Eindexamenbundels
Verder is het zeer nuttig om eindexamenbundels aan te schaffen. Deze bevatten voorbeeldvragen uit eerdere eindexamens met antwoorden achterin het boekje. Zo kun je je oriënteren op wat je te wachten staat en zelf oefenen met de stof. Als je op deze manier bezig bent, ben je al een heel eind.
Meer ondersteuning nodig: eindexamentraining
Toch kan het zo zijn dat je behoefte hebt aan ondersteuning. Je cijfers staan er bijvoorbeeld niet zo goed voor. Je hebt er niet veel vertrouwen in dat je op het eindexamen goed zult presteren omdat je bijvoorbeeld erg zenuwachtig bent of je wilt een zo hoog mogelijk eindexamencijfer omdat je dan niet hoeft te loten voor je vervolgstudie. In dergelijke gevallen kun je overwegen een eindexamentraining te volgen.
Is het mogelijk het eindexamencijfer te verhogen door middel van examentraining?
De laatste jaren is er een wildgroei ontstaan in allerlei examentrainingen die eindexamenleerlingen kunnen volgen om beter te presteren op het eindexamen. De vraag is of dergelijke trainingen effectief zijn en brengen wat zij beloven. Er is enig onderzoek gedaan naar het effect van eindexamentraining (zie hiervoor onder andere
onderzoek eindexamentraining). Hieruit is gebleken dat deelnemers aan eindexamentrainingen vooral leren hoe ze moeten leren. Ze gaan systematischer te werk en krijgen daardoor meer inzicht in de eindexamenstof. Gemiddeld scoren ze zeker 1 punt hoger dan bij de schoolexamens. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van de eindexamentraining.
Eindexamentraining bij herexamen
Na het eindexamen is er altijd een percentage leerlingen dat net niet geslaagd is en herexamen moet doen. Ook voor die leerlingen is er de mogelijkheid om (alsnog) deel te nemen aan een examentraining. Zo lukt het vaak alsnog het felbegeerde papiertje te behalen.
Waar worden examentrainingen gegeven?
Eindexamentrainingen zijn er in allerlei soorten en maten. Het is mogelijk om via een bijles- of huiswerkinstituut begeleiding te krijgen richting eindexamen. Er zijn kerstvakantiecursussen zodat leerlingen op tijd met het leren van de stof beginnen. Vooral in de laatste weken voor het eindexamen vinden en masse twee- of driedaagse examentrainingen plaats. Zo zijn er de eindexamenkampen waar kandidaten een aantal dagen intern verblijven om te worden ondergedompeld in de stof.
Eindexamentraining in Leiden
De eerste organisatie die met eindexamentraining begon was een samenwerkingsverband van de Universiteit Leiden en de Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL). Andere universiteiten bieden een dergelijke training nu ook aan. Zij werken vaak samen met een instituut voor leerlingenbegeleiding. De kosten voor een driedaagse examentraining bedragen ongeveer 350 tot 400 euro. Daar komen dan nog kosten voor examenbundels, reizen, lunch en diner bij.
Hoe ziet een examentraining eruit?
Een eindexamentraining duurt doorgaans drie dagen. Zo'n dag ziet er bijvoorbeeld uit als volgt:
08.00 - 08.15: Inchecken
08.30 - 10.30: Les
10.30 - 11.00: Pauze
11.00 - 13.15: Les
13.15 - 14.00: Lunch
14.00 - 16.00: Les
16.00 - 16.30: Pauze
16.30 - 18.30: Les
18.30 - 19.30: Avondmaaltijd
19.30 - 21.30: Extra (individuele) avondles
Speciaal geselecteerde docenten
Er is intensieve begeleiding van streng geselecteerde docenten. Op vijf kandidaten is sprake van een docent. Dit zijn meestal ver gevorderde studenten of promovendi in het betreffende lesvak. De veelal jonge docenten hebben veel ervaring met het geven van bijles aan scholieren. Zij zijn vaak erg enthousiast en weten de leerlingen ook te enthousiasmeren. Dat is ook een beetje 'het geheim' van dit soort trainingen. De docenten begeleiden de leerlingen individueel. Daarnaast presenteren ze de eindexamenstof op een duidelijke en overzichtelijke manier. Ze helpen de leerling om boven de stof te gaan staan. Ze scheppen er plezier in om zoveel mogelijk leerlingen voor hun eindexamen te laten slagen en dat lukt ook meestal.
Analyseren oude eindexamens
De eindexamenvragen van voorgaande jaren worden uitvoerig geanalyseerd om goed te kunnen inzoomen op de stof waarover de meeste vragen worden gesteld. Er wordt gewerkt met een stappenplan dat van 'gemakkelijk' (kent de leerling de basisstof?) via 'vragen of sommen op examenniveau zonder verhaal' en 'vragen of sommen op examenniveau met verhaaltjes' tot 'lastige examensommen met verhaal' loopt. De avonden worden besteed om nog eens individueel in te gaan op specifieke vragen per leerling. Een pittig programma dat zijn vruchten lijkt af te werpen.
Het geheim: leren hoe te leren
Intussen vragen middelbare scholen zich af waarom hen niet lukt wat dit soort trainingsinstituten blijkbaar wel lukt. Dat zit hem vooral in het leren aanpakken van een grote hoeveelheid studiestof: het leren te leren.
Lees verder