Studeren in het buitenland
Studeren in het buitenland was vroeger alleen voorbehouden aan de "happy few", de student met vermogende ouders en een meer dan gemiddeld prestatieniveau. Vandaag de dag is de student een wereldburger en is de kans om te studeren in het buitenland een stuk makkelijker geworden. Natuurlijk zijn er niet alleen extra kosten aan verbonden maar er is ook veel doorzettingsvermogen vereist en daarom is het dan ook nodig jezelf goed voor te bereiden, we zetten hier de aandachtspunten op een rij.
Studierichting
Eerst en vooral is het natuurlijk van belang welke studierichting je hebt gekozen en hoeveel jaar je inmiddels gevorderd bent met je studie. Het mag duidelijk zijn dat je met je studie "Chinese filosofie in het jaar 5000 voor Christus" niet ver komt in een land als Venezuela. Er moet dan ook serieus gekeken worden of een studiejaar in het buitenland een meerwaarde heeft ten opzichte van datzelfde jaar studie in eigen land. Een medisch student heeft wellicht veel aan een studieperiode gevolgd door een stage in een universitair ziekenhuis met een goede reputatie op het gebied van de richting waarin de student zich wil specialiseren en voor de talenstudent is het zeer zeker nuttig om een jaar studie te volgen in het land waar de taal van zijn of haar keuze wordt gesproken, een betere plek om de opgedane kennis in de praktijk te toetsen is er niet. Denk bijvoorbeeld aan China, de nieuwe grootmacht in opkomst, als je studierichting de Chinese taal is en je krijgt de kans om een jaar in China te studeren dan is dat natuurlijk super!
Voorbereiding
We kunnen echt niet niet zomaar op de bonnefooi naar het buitenland vertrekken, de periode van voorbereiding is buitengewoon belangrijk. Hoeveel tijd je daarvoor uit moet trekken verschilt natuurlijk per situatie en studierichting. Wil je slechts voor een korte stageperiode in een land als Duitsland aan de slag dan heb je wellicht voldoende aan een paar voorlichtings bijeenkomsten terwijl een jaar studie in China wel een jaar voorbereidingstijd in beslag kan nemen. Er moet van alles bijtijds geregeld worden zoals het aanvragen van een visum en een studiebeurs of het zoeken naar woonruimte. Ook moet er op tijd gedacht worden aan de eventuele vaccinaties die nodig zijn en het allerbelangrijkste: spreek je de taal wel goed genoeg om de toch vaak ingewikkelde studie materie te begrijpen en jezelf in woord en geschrift te kunnen uitdrukken. Onderschat dit punt niet, het al of niet slagen van het studiejaar staat of valt hiermee, het heeft geen enkele zin om te gaan als je de taal niet méér dan voldoende beheerst.
Financiën
Ook de financiën zijn natuurlijk van belang, je moet studiefondsen aanschrijven om een beurs te verkrijgen en dat betekent dat je motivatie brieven moet schrijven, formulieren moet invullen en een duidelijke begroting moet maken. Ga je langer dan drie maanden naar het buitenland dan kun je misschien in aanmerking komen voor een studiebeurs en studenten die binnen Europa blijven hebben recht op een Erasmusbeurs. Deze beurs is vergelijkbaar met een studiefinanciering. Eventueel kun je je huidige studiefinanciering meenemen naar het buitenland en een ov-vergoeding vragen voor je niet gebruikte ov-kaart. In de meest gunstige gevallen is er ook een geldbedrag beschikbaar vanuit de faculteit, dit kun je navragen bij de desbetreffende coördinator. Mocht het je bovendien lukken om een bijbaantje te vinden bij een internationaal bedrijf dan is dat natuurlijk helemaal mooi! Als je er je neus niet voor ophaalt om bijvoorbeeld bij fastfood keten Mc Donalds te werken kun je dat prima vanuit Nederland al regelen.
Verzekering en Visum
Ga niet zonder goede verzekering op reis voor zo'n lange tijd! Weliswaar biedt je basisverzekering in principe werelddekking maar er zijn uitzonderingen bijvoorbeeld wanneer je inderdaad een bijbaantje of een betaalde stage doet, in dat geval geldt je basis zorgverzekering niet en moet je je op een andere manier verzekeren. Vergeet ook niet dat er verschillende soorten visa bestaan, indien je in landen buiten de Europese Unie wilt werken of reizen heb je een toeristenvisum nodig of een werkvergunning met een daarbij behorend visum. Houd er rekening mee dat werkvergunning en visum moeilijker te verlengen zijn dan een toeristenvisum.
Ervaringen van anderen
Wissel ervaringen uit met andere studenten om onaangename verrassingen te voorkomen zodat je niet onverwachts in een conflictsituatie beland waardoor je je studie moet afbreken. Het is bij ziekenhuizen in den vreemde bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat er een "fee" wordt gevraagd indien je bij hen stage loopt, noem het maar een soort collegegeld. Het is natuurlijk wel prettig wanneer je hier duidelijkheid over hebt en dit in je begroting op kunt nemen. Kan de faculteit dit voor een deel vergoeden? Vraag het na bij je coördinator! Meer informatie over studeren in het buitenland vind je bij
WilWeg en kijk bij
Kilroyworld wanneer je een studie in Amerika, Azië, Oceanië of het Midden-Oosten wilt volgen. Amerikaans onderzoek heeft overigens uitgewezen dat men creatiever wordt in het bedenken van oplossingen voor allerlei problemen indien men een tijdje in het buitenland heeft gewerkt of gestudeerd. Dit is natuurlijk ook iets wat toekomstige werkgevers zeer waarderen, het staat beslist goed op je CV. Je kunt ook denken aan een
uitwisselingsprogramma, veel zaken zoals huisvesting en stageplaats kun je dan van hier uit al op een goede manier regelen via de uitwisselingsorganisatie. Zij hebben de broodnodige ervaring en expertise in huis en dan hoef je niet zelf opnieuw het wiel uit te vinden, dat kan een hele geruststelling zijn, ook voor je ouders! Succes met je studie in het buitenland!