Gratis leren programmeren met Codecademy

Gratis leren programmeren met Codecademy Codecademy is een online platform waar iedereen gratis kan leren programmeren. Het is een zeer populaire website met in 2018 al meer dan 25 miljoen actieve gebruikers. Leergierige mensen kunnen hier een goede basiskennis opdoen door de theorie te leren en de oefeningen te maken. Je wordt gemotiveerd door het verdienen van medailles wanneer je opdrachten voltooit. Codecademy een groot deel van zijn populariteit te danken aan het feit dat het overal en door iedereen gebruikt kan worden.

Inhoud


Wat is programmeren?

Computers werken door reeksen instructies uit te voeren. Deze instructies worden gemaakt door programmeurs of softwareontwikkelaars. Omdat er dagelijks vele nieuwe websites, apps, games, computerprogramma's etc. worden ontwikkeld, zijn er wereldwijd veel programmeurs en softwareontwikkelaars nodig. Deze personen schrijven de instructies in verschillende 'talen', zoals Java, HTML, C++ en andere. Deze talen kun je leren door een opleiding te volgen, maar je kunt het jezelf ook aanleren. Veel personen die programmeren als hobby, hebben het geleerd via websites zoals Codecademy. Naast Codecademy kun je het ook leren op Khan Academy, door boeken over programmeren te lezen, YouTube-video's te bekijken, artikelen op het internet te lezen, etc.

Om goed te kunnen programmeren heb je baat bij een aantal belangrijke competenties. Zo heb je veel technisch inzicht nodig, moet je goed op details kunnen letten, ben je in staat zelfstandig te werken, én is een redelijke hoeveelheid creativiteit daarnaast ook van belang. Volgens mijnzzp.nl verdient een hbo-opgeleide programmeur in loondienst in 2018 zo'n 3000 tot 4500 euro bruto per maand. Ook werken programmeurs vaak ook als freelancers, hoewel dat minder zekerheid biedt dan een vaste baan. Er zijn verschillende opleidingen voor programmeurs en softwareontwikkelaars, zoals onder andere:
 • Universitaire Bacheloropleiding Informatica
 • HBO Bacheloropleiding Technische Informatica
 • HBO Bacheloropleiding Software Engineering
 • HBO Bacheloropleiding Game Development
 • MBO opleiding Game Development
 • MBO opleiding Applicatieontwikkelaar

Wat is Codecademy?

Dit platform heeft in 2018 meer dan 25 miljoen actieve leden over de hele wereld. Codecademy is een online onderwijsplatform met als doel het gratis verspreiden van informatie op het gebied van programmeren. Het bedrijf is in augustus 2011 opgericht door Zach Sims en Ryan Bubinski, in de Verenigde Staten. Begin 2018 werkten er zo'n zestig personen bij het bedrijf. De oprichters van Codecademy waren niet tevreden met het normale onderwijs, en bedachten zelf een 'school'. Ze proberen de theorie en opdrachten op een vernieuwde manier te verspreiden. Gratis, online, duidelijk en voor iedereen. Met het voltooien van opdrachten en het leren van theorie kun je bijvoorbeeld medailles verdienen, die op je profiel zichtbaar worden. Dit hebben ze als extra bron van motivatie toegepast. Naast de website is Codecademy ook beschikbaar als app.

Voor- en nadelen van Codecademy

Het belangrijkste voordeel, in ieder geval voor veel mensen, is het feit dat Codecademy gratis beschikbaar is voor iedereen. Daarnaast zijn de theorie en oefeningen duidelijk, zodat de meeste mensen het kunnen begrijpen. Er is een overvloed aan materiaal, je kunt overal leren op de tijd die je zelf het beste uitkomt. Een groot nadeel is echter dat je bij Codecademy geen officiële diploma's of certificaten kunt behalen, en dus geen echt bewijs van je vaardigheden hebt. Het is dan ook vrijwel onmogelijk werk te vinden met alleen de kennis van dit platform (sommige freelancers doen dit wel). Ook klagen de meer ervaren programmeurs dat Codecademy niet uitgebreid genoeg is, vergeleken met echte opleidingen.

Www.pcmag.com, een website voor informatie over alles wat met technologie te maken heeft, geeft Codecademy in 2017 een positieve beoordeling van 4/5. Deze beoordeling heeft Codecademy vooral te danken aan het feit dat het onderwijs gratis is en aan de kwaliteit van het onderwijs. De informatie klopt en wordt goed uitgelegd.

Www.commonsensemedia.org, een soortgelijke website aan www.pcmag.com, geeft Codecademy dezelfde score van 4/5 om ongeveer dezelfde redenen. Het is volgens deze beoordeling gemakkelijk, gratis en zelfs voor jongeren goed te begrijpen.

Andere leerzame en interessante websites

Er zijn enkele alternatieven voor Codecademy en daarnaast nog honderden andere websites waar je van alles kunt leren. Sommige hiervan zijn gratis, de meeste niet. Over vrijwel ieder te bedenken onderwerp is wel iets te vinden, van wiskunde tot het spelen van instrumenten. Hier zijn enkele voorbeelden:
 • Khan Academy
 • TED
 • BBC Languages
 • WikiHow
 • Howcast
 • Udemy
 • UdaCity
 • Yousician
 • Coursera
© 2017 - 2024 Muhren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opdrachten voor hoogbegaafde kinderen: InformaticaOpdrachten voor hoogbegaafde kinderen: InformaticaWerken met de computer kan voor slimme en hoogbegaafde kinderen erg leerzaam en uitdagend zijn. De mogelijkheden op het…
Kinderen leren programmeren met ScratchKinderen leren programmeren met ScratchICT wordt steeds belangrijker in onze maatschappij en ook kinderen komen hier steeds meer mee in aanraking. Het is geen…
Gratis online cursus volgen? De beste sites op een rijGratis online cursus volgen? De beste sites op een rijVerveel je je en wil je graag iets nieuws leren? Wil je graag een cursus volgen maar heb je weinig geld? Wil je je kenni…
De scripttaal PHPDe scripttaal PHPPHP staat voor Hypertext Preprocessor. PHP is een programmeertaal en is bedoeld om dynamische websites mee te maken. In…

Goede boekjes kiezen voor beginnende lezersGoede boekjes kiezen voor beginnende lezersKinderen die op de basisschool gaan leren lezen hebben baat bij kilometers maken. Dat geldt voor kinderen waarbij het le…
Het schooladvies voor voortgezet onderwijs in groep 8Het schooladvies voor voortgezet onderwijs in groep 8De leerkracht geeft aan het einde van groep 8 een schooladvies voor het vervolgonderwijs. Afhankelijk van dit advies kan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • https://www.mijnzzp.nl/Beroep/203-Programmeur/Informatie
 • http://universitairebachelors.nl/universiteiten/Universiteit-Leiden/bachelor/Informatica/
 • http://www.hva.nl/onderwijs/opleidingen/content/fdmci/hbo-ict-technische-informatica/technische-informatica.html
 • http://www.hva.nl/onderwijs/opleidingen/content/fdmci/game-development/game-development.html
 • https://www.mboutrecht.nl/opleiding/media-developergame-developerapplicatieontwikkelaar
 • https://www.codecademy.com/about
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Codecademy#cite_note-1
 • http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2484745,00.asp
 • https://www.commonsensemedia.org/website-reviews/codecademy
 • http://www.bbc.co.uk/languages/
Muhren (24 artikelen)
Laatste update: 08-03-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.