Gratis leren programmeren met Codecademy
Codecademy is een online platform waar iedereen gratis kan leren programmeren. Het is een zeer populaire website met in 2018 al meer dan 25 miljoen actieve gebruikers. Leergierige mensen kunnen hier een goede basiskennis opdoen door de theorie te leren en de oefeningen te maken. Je wordt gemotiveerd door het verdienen van medailles wanneer je opdrachten voltooit. Codecademy een groot deel van zijn populariteit te danken aan het feit dat het overal en door iedereen gebruikt kan worden.
Inhoud
Wat is programmeren?
Computers werken door reeksen instructies uit te voeren. Deze instructies worden gemaakt door programmeurs of softwareontwikkelaars. Omdat er dagelijks vele nieuwe websites, apps, games, computerprogramma's etc. worden ontwikkeld, zijn er wereldwijd veel programmeurs en softwareontwikkelaars nodig. Deze personen schrijven de instructies in verschillende 'talen', zoals Java, HTML, C++ en andere. Deze talen kun je leren door een opleiding te volgen, maar je kunt het jezelf ook aanleren. Veel personen die programmeren als hobby, hebben het geleerd via websites zoals Codecademy. Naast Codecademy kun je het ook leren op Khan Academy, door boeken over programmeren te lezen, YouTube-video's te bekijken, artikelen op het internet te lezen, etc.
Om goed te kunnen programmeren heb je baat bij een aantal belangrijke competenties. Zo heb je veel technisch inzicht nodig, moet je goed op details kunnen letten, ben je in staat zelfstandig te werken, én is een redelijke hoeveelheid creativiteit daarnaast ook van belang. Volgens
mijnzzp.nl verdient een hbo-opgeleide programmeur in loondienst in 2018 zo'n 3000 tot 4500 euro bruto per maand. Ook werken programmeurs vaak ook als freelancers, hoewel dat minder zekerheid biedt dan een vaste baan. Er zijn verschillende opleidingen voor programmeurs en softwareontwikkelaars, zoals onder andere:
- Universitaire Bacheloropleiding Informatica
- HBO Bacheloropleiding Technische Informatica
- HBO Bacheloropleiding Software Engineering
- HBO Bacheloropleiding Game Development
- MBO opleiding Game Development
- MBO opleiding Applicatieontwikkelaar
Wat is Codecademy?
Dit platform heeft in 2018 meer dan 25 miljoen actieve leden over de hele wereld. Codecademy is een online onderwijsplatform met als doel het gratis verspreiden van informatie op het gebied van programmeren. Het bedrijf is in augustus 2011 opgericht door
Zach Sims en
Ryan Bubinski, in de Verenigde Staten. Begin 2018 werkten er zo'n zestig personen bij het bedrijf. De oprichters van Codecademy waren niet tevreden met het normale onderwijs, en bedachten zelf een 'school'. Ze proberen de theorie en opdrachten op een vernieuwde manier te verspreiden. Gratis, online, duidelijk en voor iedereen. Met het voltooien van opdrachten en het leren van theorie kun je bijvoorbeeld medailles verdienen, die op je profiel zichtbaar worden. Dit hebben ze als extra bron van motivatie toegepast. Naast de website is Codecademy ook beschikbaar als app.
Voor- en nadelen van Codecademy
Het belangrijkste voordeel, in ieder geval voor veel mensen, is het feit dat Codecademy gratis beschikbaar is voor iedereen. Daarnaast zijn de theorie en oefeningen duidelijk, zodat de meeste mensen het kunnen begrijpen. Er is een overvloed aan materiaal, je kunt overal leren op de tijd die je zelf het beste uitkomt. Een groot nadeel is echter dat je bij Codecademy geen officiële diploma's of certificaten kunt behalen, en dus geen echt bewijs van je vaardigheden hebt. Het is dan ook vrijwel onmogelijk werk te vinden met alleen de kennis van dit platform (sommige freelancers doen dit wel). Ook klagen de meer ervaren programmeurs dat Codecademy niet uitgebreid genoeg is, vergeleken met echte opleidingen.
Www.pcmag.com, een website voor informatie over alles wat met technologie te maken heeft, geeft Codecademy in 2017 een positieve beoordeling van 4/5. Deze beoordeling heeft Codecademy vooral te danken aan het feit dat het onderwijs gratis is en aan de kwaliteit van het onderwijs. De informatie klopt en wordt goed uitgelegd.
Www.commonsensemedia.org, een soortgelijke website aan www.pcmag.com, geeft Codecademy dezelfde score van 4/5 om ongeveer dezelfde redenen. Het is volgens deze beoordeling gemakkelijk, gratis en zelfs voor jongeren goed te begrijpen.
Andere leerzame en interessante websites
Er zijn enkele alternatieven voor Codecademy en daarnaast nog honderden andere websites waar je van alles kunt leren. Sommige hiervan zijn gratis, de meeste niet. Over vrijwel ieder te bedenken onderwerp is wel iets te vinden, van wiskunde tot het spelen van instrumenten. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Khan Academy
- TED
- BBC Languages
- WikiHow
- Howcast
- Udemy
- UdaCity
- Yousician
- Coursera