TED, dé community voor het verspreiden van ideeën en kennis

TED, dé community voor het verspreiden van ideeën en kennis Amerikaanse non-profitorganisatie TED probeert interessante kennis en ervaringen met zoveel mogelijk mensen te delen. Ze hebben als doel ideeën te verspreiden en de wereld te inspireren en informeren. Jaarlijks bereiken ze miljoenen mensen met hun video's, artikelen en bijeenkomsten over de hele wereld. Zo ongeveer ieder te bedenken onderwerp wordt bij TED besproken, van sport tot DNA-onderzoek. Verschillende bekende en invloedrijke personen, waaronder Microsoft medeoprichter Bill Gates, hebben op TED-bijeenkomsten een presentatie gegeven.

Inhoud


Wat is TED?

TED staat voor: Technology, Entertainment, Design. Dit is een in 1984 opgerichte non-profitorganisatie die sinds 2001 beheerd wordt door The Sapling Foundation in New York. In 2017 waren er meer dan 200.000 actieve leden die regelmatig bijeenkomsten bezochten. Chris Anderson is de voorzitter van TED, en was ook een van de eerste bezoekers. Dit snel groeiende bedrijf heeft in 2018 meer dan 100 werknemers en een groot aantal interessante presentaties van verschillende succesvolle personen zoals Bill Gates en Jamie Oliver.

TED is gebaseerd op een observatie van Richard Saul Wurman, een Amerikaanse grafisch ontwerper en architect. Deze observatie was dat technologie, entertainment en design steeds dichter naar elkaar toe groeiden. TED geeft mensen de kans om hun ideeën te verspreiden door middel van korte presentaties. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd waarom een goede nachtrust belangrijk is, hoe je het snelst een instrument kunt leren bespelen, wat gamen met je doet en nog veel meer.

Er zijn verschillende manieren waarop TED al deze informatie verspreidt. Met in 2018 al meer dan 2700 video's in meer dan 100 verschillende talen is er altijd iets te bekijken. Wiskunde, economie, DNA, sport en nog veel meer. Dan zijn er nog de blogs, artikelen, interviews en forums die gratis te vinden zijn op de site van TED. Tenslotte zijn er nog verschillende andere evenementen. Dit zijn de presentaties, conferenties en andere TED-bijeenkomsten. Hiervoor kun je in de meeste gevallen kaarten kopen. Sommige zijn niet openbaar en kunnen alleen op uitnodiging betreden worden. Wel komen veel van de presentaties en evenementen als video's op de site te staan, zodat ze alsnog door iedereen gevolgd kunnen worden. Volgens Chris Anderson waren er tot 2016 al meer dan 15.000 evenementen georganiseerd in 170 landen.

Top 3 onderwerpen

'Do schools kill creativity?' - Ken Robinson

Dit is in 2018 de meest bekeken video op TED.com met meer dan 50 miljoen views. Hierin legt Ken Robinson uit wat het onderwijs doet met de creativiteit van jongeren. Hij probeert door middel van grappen en feiten mensen uit te dagen anders te gaan denken over onderwijs.

'Your body language shapes who you are' - Amy Cuddy

Met meer dan 46 miljoen views staat deze TED talk in 2018 op nummer 2 meest bekeken TED talks. In deze inspirerende presentatie legt Amy Cuddy uit hoe belangrijk lichaamstaal is. Hoe lichaamstaal je zelfvertrouwen kan verhogen, wat voor invloed het heeft op je testosteron en cortisol en je succesvoller kan maken.

'How great leaders inspire action' - Simon Sinek

Tenslotte de nummer 3 TED talk van 2018 met meer dan 37 miljoen views. In deze overtuigende TED talk praat Simon Sinek over het belang van goede communicatie en wat hij noemt de 'gouden cirkel'. Met verschillende voorbeelden van onder ander Martin Luther King en Apple laat hij zien wat er allemaal mogelijk is wanneer er goed gecommuniceerd wordt.

Prijzen

Jaarlijks wordt er door TED een prijs uitgedeeld aan een persoon met het meest creatieve en gedurfde idee. Deze TEDprize bestond in 2005 uit drie prijzen van 100.000 dollar en een wens om de wereld te veranderen. De winnaar kreeg ook de kans om zijn idee voor te stellen aan verschillende investeerders. Vanaf 2012 werd de prijs aan één persoon toegekend in plaats van drie en vanaf 2013 is de prijs verhoogd naar 1 miljoen dollar. Enkele winnaars van de TEDprize zijn onder andere Bono, Bill Clinton en Jamie Oliver in 2005, 2007 en 2010.
© 2016 - 2024 Muhren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open coffee een nieuw fenomeenOpen coffee een nieuw fenomeenOpen coffee is een manier van netwerken. Het zijn bijeenkomsten georganiseerd door ondernemers en voor ondernemers. Het…
Prezi  een goede vervanger van Microsoft PowerpointPrezi een goede vervanger van Microsoft PowerpointPrezi wordt gebruikt om presentaties mee te maken. Het is een online software die een prima alternatief is voor Microsof…
Kosten van afvallen met Weight WatchersKosten van afvallen met Weight WatchersDe kosten van Weight Watchers kunnen verschillen, doordat je op verschillende manieren kunt deelnemen aan Weight Watcher…

Hoe ontwikkelen kinderen het natuurkundig denken?Hoe ontwikkelen kinderen het natuurkundig denken?In onze moderne maatschappij worden kinderen al van jongs af aan geconfronteerd met technische hulpmiddelen en gebeurten…
Decentrale selectie - Wat is het en hoe werkt het?Decentrale selectie - Wat is het en hoe werkt het?Met ingang van het schooljaar 2017-2018 is de centrale selectie afgeschaft in Nederland. Hierop volgt een landelijke imp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TEDxColombo, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/TED_(conferentie)#Geschiedenis
  • http://www.ted.com/about/our-organization
  • https://www.entrepreneur.com/article/239672
  • https://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity
  • https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are
  • https://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action
  • http://www.ranker.com/list/celebrities-who-have-done-ted-talks/celebrity-lists
  • https://www.ted.com/participate/ted-prize
Muhren (24 artikelen)
Laatste update: 09-03-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.