De juiste schoolkeuze (basisschool)

Het kiezen van de juiste school voor je kinderen is een lastige opgave. Hoe zullen ze zich ontwikkelen, maar ook hoe zal de school zich ontwikkelen? Laat de school wel zien hoe ze werkelijk zijn? Of blijkt dat je eigen idee van wat je van een school verlangt toch anders is dan wat je in eerste instantie verwacht had? Helaas kan je dat allemaal van tevoren niet voorspellen en is de schoolkeuze een lastige beslissing waarvan je nooit zal weten of het de juiste is.

Aanmelden school

Wanneer je je kind moet aanmelden voor de basisschool verschilt per school. Op sommige scholen is een enorme wachtlijst terwijl op andere scholen eigenlijk altijd plek is. Als meest normaal wordt gezien om je kind aan te melden in het jaar dat je kind 3 jaar zal worden. Op zeer populaire scholen echter al als je zwanger bent. Hoe populair een school is moet echter niet de doorslag in je beslissing zijn. Elk kind en elk gezin heeft namelijk een ander idee over hoe een school moet zijn. Die ene populaire school hoeft dus voor jullie niet persé de juiste te zijn!

Welke school?

Wat is de beste school voor je kind en past deze later ook bij eventueel jongere kinderen? Helaas is dat niet altijd te voorspellen. Elk kind, ook in je eigen gezin, is anders.
Er bestaan scholen op basis van religie en scholen op basis van onderwijskundige ideeën. Scholen op basis van religie spreken wel voor zich. Voorbeelden op basis van onderwijskundige ideeën zijn jenaplan, dalton, vrije school, montessori.
Elke school, ongeacht welke achtergrond ze hebben, heeft zijn eigen ideeën en zijn eigen gewoontes. Het is dus altijd goed om te gaan kijken en goed te bedenken wat je belangrijk vindt voor de toekomst van je kinderen.
Op een open dag zullen ze allemaal de leukste dingen van de school laten zien. Je zal dan niet achter de meeste gewoontes komen. Het is dus wellicht ook goed om ouders te spreken van kinderen die al naar deze school gaan.
Probeer er voor jezelf zoveel mogelijk achter te komen wat je belangrijk vindt in een school en welke zaken je voor lief kan nemen.

Vragen die je zou kunnen hebben

Een grote of een kleine school?

Wat lijkt je fijner voor je kinderen? Een grote of een kleine school? Voor beide kanten valt iets te zeggen. Een grote school schrikt misschien in eerste instantie iets af. Echter krijgen zij wel de gelden om meer personeel te kunnen bekostigen waardoor er in de school vaak meer zaken mogelijk zijn. Combinatieklassen komen zelden of niet voor. Een klas heeft veel leerlingen voor een kind om vriendjes te maken. Op een grote school kent wellicht niet iedereen elkaar. Zullen goede, strenge regels gelden om alles soepel te laten lopen. Kan niet alles zo makkelijk als op een kleine school.
Op een kleine school (minder dan 100 leerlingen) is alles heel gemoedelijk. Als ouder loop je makkelijk de school in. Leerkrachten kennen ouders, leerlingen, broertjes en zusjes. Klassen zijn klein, dus voor kinderen is er weinig keuze in spelen. Het moet maar net klikken! Combinatieklassen komen steeds meer voor. Soms wel 3 klassen bijelkaar. Doordat de school klein is bestaat de kans dat steeds minder kinderen aangemeld worden. Ouders kiezen graag voor meer zekerheid.
Schoolbijeenkomsten zijn wel supergezellig. Alle klassen vieren het samen en voor iedereen is alle tijd. Groep 1 t/m 8 kent elkaar. Wil een kleine school goed blijven functioneren dan zal er veel energie moeten zitten in de paar leerkrachten die er zijn! Hebben deze het te druk met hun dagelijkse schooltaken (wat logisch is) dan zal snel de energie wegvloeien uit de school.

Verdiepen of verder werken

Wanneer je kind verder is dan de rest van de klas is het fijn als deze niet hoeft te wachten tot hij verder kan met de volgende les, maar op zijn eigen niveau kan werken. Voor een klas overslaan wordt niet snel gekozen. Maar kiest een school voor verdiepen of verder werken? Is het zinvol als kinderen in groep 2 al aan de slag gaan met de lesstof uit groep 3? Voor deze kinderen is het waarschijnlijk een uitdaging, maar wat moeten zij straks als hun klasgenootjes beginnen met kern 1 van het leesonderwijs? Zij hebben deze (en al meerdere kernen) tenslotte al volledig doorgewerkt. Zij blijven hierdoor dus voorlopen. Verdiepen in een onderwerp en hier de kinderen mee aan de slag laten gaan is ook een manier om leerlingen uit te dagen die meer willen, maar je zorgt wel dat alle leerlingen gelijk blijven lopen.

Extra activiteiten

Ondanks dat het belangrijkste van een school natuurlijk het onderwijs is valt of staat een school ook met de extra activiteiten. Het kan net even zorgen voor de extra sfeer op school. Voor de betere contacten in de klas en de ontspanning tussen de lessen door. Maar het moet natuurlijk ook niet de lessen overnemen. Zijn deze activiteiten er niet dan zullen deze toch echt gemist worden.

Energie in de school

Zit er genoeg energie in de school? Dat is iets wat je niet op een open dag zal merken. Op een open dag hangt er altijd een goede energie. Waarschijnlijk is het beter om, wanneer mogelijk, op een gewone schooldag eens de school in te stappen. Hoe is dan de sfeer in de school?

Hoe scoort de school

Hoe doet de school het volgens de onderwijsinspectie? Behalve gevoel over de school is het rapport van de onderwijsinspectie ook wel belangrijk om in te kijken. Kijk ook wel naar het jaartal hiervan. Soms is het rapport al ouder en kan de school dus echt wel verbeteringen aan hebben gebracht.
De Cito-score wordt (nog) niet openbaar gemaakt. Toch zegt deze ook niet alles over de school. Een slechter leerjaar is nu eenmaal gewoon mogelijk en daar kan je niet de complete school op afrekenen.

Eindconclusie

Al met al blijft de schoolkeuze een lastige beslissing. Het blijft een kwestie van goed alle informatie bekijken en gevoel. En dan nog kan deze beslissing helaas fout uitpakken. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed en anders is helaas de enige mogelijkheid om over te stappen naar een andere school. Maar alleen na goed nadenken, want je wilt natuurlijk niet blijven shoppen met je kind.
© 2013 - 2025 Avdoren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middelbare school uitkiezen - waarop moet men letten?Het is weer zover. De open dagen van de middelbare scholen komen er weer aan. Je zit in groep acht en je moet dit jaar e…
De overgang van de basisschool naar de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare schoolUw puber gaat naar de middelbare school. Nadat de schoolkeuze is gemaakt en de laatste dag in groep acht is afgerond, ko…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (opvolger van de Cito-toets) is een toets die door de meeste basisscholen gekozen wordt als eindto…

GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…
Vermoedens en Bewijzen - WiskundeVermoedens en Bewijzen - WiskundeBij het vak wiskunde op het VWO, en dan met name Wiskunde B, is het onderdeel vermoedens en bewijzen belangrijke stof vo…
Avdoren (15 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.