Middelbare school uitkiezen - waarop moet men letten?

Het is weer zover. De open dagen van de middelbare scholen komen er weer aan. Je zit in groep acht en je moet dit jaar een schoolkeuze gaan maken. Waarop moeten jij en je ouders dan letten? Ook zijn er veel toekomstige brugklassers en ouders van brugklassers die vaak een hoop vragen hebben omtrent de schoolkeuze van hun zoon of dochter. Ook deze vragen worden beantwoord in dit artikel. Veel leesplezier en succes bij een schoolkeuze!

Waarop moet je letten bij het maken van een schoolkeuze?

Je zit in groep acht en je moet een school gaan uitkiezen. Waar moeten jij en je ouders dan op letten? Het is natuurlijk belangrijk dat je een goede school uitkiest, je moet er namelijk flink wat jaren zitten.

Tips bij het uitkiezen van een middelbare school

  • Ga naar open dagen
  • Ga niet per definitie naar dezelfde school als je klasgenoten
  • Loop een dag mee met een leerling

Tips voor open dagen

  • Proef de sfeer
  • Praat met de leerlingen
  • Praat met de docenten
  • Ga op je gevoel af
  • Vraag naar het slagingspercentage (ouders)

De keuze van wie?

Een veel voorkomend probleem bij het kiezen van een middelbare school zijn de verschillende meningen van ouders en kind. Een ouder wil bijvoorbeeld dat het jongere kind naar dezelfde school gaat als haar oudere broer of zus. Leraren en andere specialisten denken hier allemaal hetzelfde over. Laat het kind zelf kiezen! Het kan natuurlijk een fijn en veilig gevoel geven als er een grote broer of zus in de school aanwezig is, zeker als je net als brugklasser binnen komt lopen. Toch moet dit niet de reden zijn waarom je naar dezelfde school wilt. Je moet zelf een prettig gevoel hebben bij de school waar je heen gaat. Je moet er tenslotte flink wat jaar zitten. Als je ouders het niet eens zijn met jouw schoolkeuze, vraag ze dan waarom. Probeer samen tot een overeenstemming te komen.

Veel voorkomende vragen van toekomstige brugklassers

Brugklassers en ouders van brugklassers hebben vaak een aantal vragen omtrent de schoolkeuze. Hier een aantal veel voorkomende vragen.

Q: Waarom moet ik niet per definitie naar dezelfde school als mijn klasgenoten?
A: Op de middelbare school maak je heel snel nieuwe vrienden.

Q: Zijn de leraren streng?
A: Nauwelijks, de leraren zijn er om jou te helpen, niet om streng te zijn.

Q: Waarom moet ik naar het slagingspercentage vragen? (ouders)
A: Sommige scholen zien er goed uit, maar om de schoolresultaten te zien is het verstandig naar het slagingspercentage te vragen.

Q: Waar kan ik de open dagen vinden?
A: Op deze website.
© 2010 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…
Fluitend door de brugklasFluitend door de brugklasJe gaat je basisschool verlaten en naar de brugklas. Spannend! In de brugklas krijg je boeken mee naar huis. Ook heb je…
De overgang van de basisschool naar de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare schoolUw puber gaat naar de middelbare school. Nadat de schoolkeuze is gemaakt en de laatste dag in groep acht is afgerond, ko…

Voordelen praktijk opleiding MBOAls je een studie wilt gaan doen heb je vaak de keuze uit een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en een Beroepsopleidende…
Wiskunde functieonderzoekWiskunde functieonderzoekFunctieonderzoek is een onderdeel van wiskunde dat beheerst moet worden in de bovenbouw. In dit artikel bekijken we acht…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.