Voordelen praktijk opleiding MBO

Als je een studie wilt gaan doen heb je vaak de keuze uit een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en een Beroepsopleidende leerweg (BOL). Welke manier van leren beter is laat ik in het midden, dit artikel zal gaan over enkele voordelen die de BBL takt biedt.

Situatieschets

Je bent klaar met je VMBO opleiding en je kunt nu doorstromen naar het MBO. Welke opleiding je wilt gaan doen is erg persoonlijk, de een vind het leuk om een technische opleiding te gaan doen en de ander vind het leuk om de zorg in te gaan. Je gaat een aantal opendagen langs om wat meer inhoudelijke informatie over de desbetreffende opleidingen te vergaren. Uiteindelijk kom je uit bij de BBL versie van een opleiding. Maar je weet niet of het wel verstandig is om op een dergelijke jonge leeftijd al aan de bak te gaan. Hieronder zal ik een aantal voordelen van deze keuze toelichten.

Financieel

Omdat je in principe fulltime werkt zal je hier ook naar betaald worden. Dit zal in het begin echter niet zo veel zijn aangezien je niet –of nauwelijks- ervaring hebt in de branche en met de werkzaamheden. Omdat je op het moment van starten nog jong hebt zul je in een lage leeftijdsschaal geplaatst worden en zul je aan de hand van het minimum loon betaald worden. Dit komt dan vaak neer op een bedrag van tussen de 450 en de 550 euro per maand. Naast het maandelijkse salaris is het ook een veelvoorkomend feit dat de werkgever de opleidingskosten betaalt. Hierdoor hoef jij (of jouw ouders) dit niet te doen en ook dit scheelt weer aanzienlijk. Als het bedrijf met bonussen werkt zul ook jij hiervan profiteren. Daarnaast heb je kans dat het bedrijf jou gewoon tijdens jou schooldagen doorbetaald, waardoor je een ‘extra’ dag betaald krijgt.

Kennis

Je zit met een BBL opleiding midden in het bedrijfsleven en je krijgt hier dus ook veel informatie van mee. Vaak werk je in het begin vlak naast (of samen met) een praktijkbegeleider die jou wegwijs maakt in de branche en het beroep. Hij is een soort van persoonlijke mentor waarbij jij vragen kunt stellen en die jou begeleidt tijdens de diverse werkzaamheden die jij moet uitvoeren. Vaak is dit een ervaren kracht waar je zeer veel van kunt leren. Daarnaast zul je één dag in de week naar school gaan waar je theorie lessen krijgt van een leraar. Hier leer je vaak een verdiepende stof waar je de praktijk al van kent. Tijdens vakanties werk je door of heb je vrij, dit wordt in overleg met de werkgever geregeld.

Werkervaring & CV

Tijdens je opleiding doe je ook meteen werkervaring op. Zorg ervoor dat je een goede keuze maakt wat betreft het leerbedrijf. Ga eens langs en praat met de manager en loop eens langs bij het personeel, en zorg ervoor dat je een indruk hebt van de sfeer en jouw mogelijke werkzaamheden binnen het bedrijf. In principe zul je hier je hele opleiding werken en misschien na je opleiding vast in dienst streden. Ook als je al zeker weet niet verder te willen bij dit bedrijf zul je een goede keuze moeten maken. Het bedrijf komt op je CV te staan en bij goed functioneren zul je het in de toekomst kunnen gebruiken als referentie.

Vakkundigheid

Je zit tijdens je BBL opleiding midden in de praktijk waardoor je snel een beeld zult vormen van hoe het er aan toe gaat binnen het bedrijfsleven. Je leert veel praktijk gerichte werkzaamheden en hebt na het afronden vaak kans om jezelf te specialiseren doormiddel van een HBO op Niveau 4 MBO opleiding. Ook is het mogelijk om na het behalen van een BBL opleiding een eigen bedrijf te starten, uiteraard is dit afhankelijk van een groot aantal factoren.

Enkele opleidingen die in BBL vorm gegeven worden zijn:
  • Schildersopleiding
  • Opleiding Lasser
  • Kappersopleiding
  • Autotechniek
  • Diverse opleidingen binnen de ICT
  • Diverse opleidingen binnen de zorg
  • Diverse opleidingen binnen de bouw
  • Diverse opleidingen binnen de sector economie & detailhandel
  • Etc.

Voor meer informatie neem contact op met het ROC bij u in de buurt.
© 2010 - 2024 Brtc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cv zonder werkervaringCv zonder werkervaringAls starter op de arbeidsmarkt is het niet eenvoudig om op te vallen tussen de grote hoeveelheid sollicitanten. Bedrijve…
Standaard cv makenStandaard cv makenHet chronologisch of standaard cv wordt het meest gebruikt. Hoe kun je een standaard cv maken? In dit artikel: de opbouw…
Wat doet een gynaecoloog?Wat doet een gynaecoloog?Als gynaecoloog houd je je meestal bezig met vrouwenziekten en zwangerschappen. Je helpt bijvoorbeeld vrouwen die zwange…
Intercedent: salaris, werkzaamheden & opleiding intercedentHet beroep “intercedent” is afwisselend en de intercedent verdient een redelijk salaris. Wat zijn de werkzaamheden van e…

Het zoeken naar de juiste opleidingEen gepaste opleiding zoeken valt voor vele niet mee. Vooral de laatste tijd lijken mensen steeds meer te twijfelen. Hoe…
Middelbare school uitkiezen - waarop moet men letten?Het is weer zover. De open dagen van de middelbare scholen komen er weer aan. Je zit in groep acht en je moet dit jaar e…
Brtc (3 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.