In Buitenland studeren: Gratis studeren in het Buitenland

In Buitenland studeren: Gratis studeren in het Buitenland Gratis studeren in het Buitenland. Ondanks dat het Nuffic meldt dat er in 2011 meer Nederlanders in het buitenland studeren, zijn er nog steeds veel meer buitenlandse studenten in Nederland dan Nederlanders die een Bachelor of Master in het buitenland doen. Nu er voor een tweede studie wettelijk collegegeld moet worden betaald, is studeren in het buitenland een goedkoop alternatief. Hier een overzicht van de landen waar EU-burgers gratis in buitenland studeren en praktische informatie.

Gratis studeren binnen Europa

Eurocommissaris Androulla Vassiliou van Onderwijs kondigde dinsdag aan het Erasmus budget te willen verdubbelen en een sociaal leenstelsel voor buitenlandse studenten in te voeren in 2014-2020. De Europese Commissie voorziet in een stijgende vraag naar hoger opgeleiden in Europa, met een percentage van 35% HBO/WO banen in Europa in 2020. Toch is het ook nu al mogelijk om gratis in het buitenland te studeren. Studeren in het buitenland is een avontuur dat voor veel mensen erg aanlokkelijk klinkt. Het is een kans om je zelf te ontplooien, om meer van de wereld te zien en andere culturen te leren kennen. Studenten die een semester op Erasmus uitwisseling zijn geweest, weten al hoe ontzettend leuk en leerzaam het kan zijn. Hier hoef je het niet bij te laten, want het is binnen de EU mogelijk om zelfs een volledige Bachelor- of Master opleiding in het buitenland te doen. En dat volledig gratis. Vanwege EU-wetgeving mag een lidstaat niet discrimineren op nationaliteit en is verplicht om EU-burgers hetzelfde te behandelen als de eigen onderdanen. En dit is, gelukkig voor ons, ook het geval voor onderwijs. Als de bevolking van een EU-land gratis mag studeren, mogen andere EU-burgers dat ook. Dit heeft al gevolg dat binnen de EU veel studenten hun koffers pakken en hun universiteit of hoge school verruilen voor een andere gratis universiteit of hoge school. Nu ook in Nederland er steeds meer bezuinigd wordt op onderwijs en er bijvoorbeeld voor een tweede studie wettelijke collegegeld moet worden betaald, klinkt gratis studeren in het buitenland als muziek in de oren.

In welke Europese landen kan ik gratis in het buitenland studeren?

In mijn special Buitenland studeren: gratis studie overzicht kunt u precies vinden in welke landen u gratis kunt studeren en er wordt ook voorzien in praktische informatie per land.

Landen waar je geheel gratis kunt studeren zijn:

  • Zweden
  • Denemarken
  • Noorwegen
  • Finland
  • Schotland

Landen waar je aan sommige universiteiten gratis mag studeren:

  • Oostenrijk
  • Duitsland

Waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat studeren in het buitenland

Studiefinanciering en studenten OV vergoeding in het buitenland

Binnen Europa is het bijna honderd procent zeker dat je de Nederlandse studiefinanciering mee mag nemen over de grens. Dit is wel onder de voorwaarde dat het een volledige opleiding is. Op de duo site vallen alle voorwaarden te lezen en kun je het aanvraag formulier vinden. Daarnaast kun je ook een maandelijkse vergoeding krijgen voor het niet gebruiken van je Student OV in Nederland.

Duurdere levensstandaard in het buitenland

In bijna alle gevallen is het collegegeld weliswaar gratis, maar is de gemiddelde levensstandaard iets hoger dan in Nederland.
Met Noorwegen als verreweg de duurste bestemming. Vandaar dat het soms nog best duur uit kan pakken. Zorg er daarom voor dat je een goede afweging maakt en als je gaat een goed budget opstelt.

Verschillende onderwijssystemen in het buitenland

Elk land heeft een eigen onderwijs cultuur en dat is ook merkbaar op de universiteiten en hoge scholen. Per land verschilt niet alleen de manier van lesgeven, maar ook het cijfersysteem en het onderwijssysteem. Zo duren de Masters in Scandinavie bijna zonder uitzondering twee jaar en kunnen Bachelors in Schotland ook vier jaar duren. Hier moet je rekening mee houden aangezien er in Nederland maar vier jaar studiefinanciering wordt uitgekeerd.

Engelse taaltoets bij studeren in het buitenland

Aangezien je een Engelstalige opleiding gaat doen, moet je ook kunnen aantonen dat je Engels van een dusdanig goed niveau is dat je zonder problemen deel kunt nemen aan de colleges. Deze toetsen zijn helaas vrij duur om te laten afnemen. De meeste voorkomende toetsen zijn de TOEFL en de IELTS test. Denk eraan dat de toetsen vaak maar 2 jaar geldig zijn, dus zorg er voordat je wordt toegelaten binnen die 2 jaar.

Studeren in het buitenland en een bijbaan

Wanneer je binnen de EU studeert, heb je als student geen werkvergunning nodig om te mogen werken. Jouw verblijfsvergunning is op basis van EU- student zijn en dat betekent dat je er naast mag werken en zit er geen limiet op het aantal uren. Wel zul je jezelf bij de gemeente moeten registeren omdat je een je werkgever een persoonsnummer van je nodig heeft. Ook zul je jezelf aanmoeten melden bij de belastingdienst. Daarnaast is het ook verstandig om een bankrekening te openen in het land van bestemming.

Verschil tussen studiepunten systemen in het buitenland

In bijna heel Europa wordt het ECTS systeem gehanteerd. ECTS staan voor het aantal studieuren die voor het behalen van een studiepunt nodig zijn. Bij de meeste Europese universiteiten moet je 60 ECTS halen per jaar. In enkele landen verschilt dit echter. Zo ook in Schotland waar gebruik wordt gemaakt van het SCQF credit systeem. In mijn andere artikel is te lezen hoe je ECTS om moet zetten naar Credits in andere landen: Studiepunten (ECTS) omzetten in het buitenland

Verschil in cijfer systemen in het buitenland

Ook worden er verschillende beoordeling systemen of cijfers systemen gehanteerd in het Buitenland. Wees er van bewust dat niet alle landen het 1-10 systeem kennen en er vanuit kunnen gaan dat een 10 gelijk aan een A staat. Dit is niet het geval aangezien er in Nederland praktisch nooit een 10 wordt gehaald. Dit kan dus nadelig voor de Nederlandse student uitpakken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
Goedkope alternatieven studie in het buitenlandEr zijn bezuinigingen op het onderwijs in aantocht. Langstudeerders moeten op termijn waarschijnlijk 3000 euro extra col…
Studeren in EstlandDe kwaliteit van het onderwijs in Estland is erg hoog en de levensonderhoudskosten zijn er erg laag. Maar wat houdt stud…
Studeren in het buitenland - Waar moet je aan denken?Veel studenten willen tegenwoordig hun studie een extra dimensie geven door te kiezen voor een tijdelijke studie of stag…

Volken en beschavingen van de MesoVolken en beschavingen van de MesoDe Meso is een tijdperk van 1000 voor christus en 1500 na christus. Hieronder vindt u een overzicht van deze volkeren. I…
Cijfers omzetten naar Amerikaanse en Canadese cijfersCijfers omzetten naar Amerikaanse en Canadese cijfersNederlandse Cijfers Omzetten in Amerika en Canada. Wanneer je in Canada of de Verenigde Staten gaat studeren zul je de N…
Bronnen en referenties
  • www.nuffic.nl
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 06-11-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.