Gratis studeren in Schotland

Gratis studeren in Schotland Gratis studeren in Schotland. In Schotland hoef je geen collegegeld te betalen voor universiteiten en hoge scholen. Als EU-burger mag je daar, net zoals de Schotse bevolking, gratis van het onderwijs genieten. Dus waar je in Engeland en Ierland een erg hoog bedrag aan collegegeld moet betalen, is dat in Schotland niet het geval. Voor veel studenten is het een uitkomst om de bachelor in Schotland te doen. Hier staan de voordelen en nadelen van studeren in Schotland op een rij. Master niet gratis.

Gratis studeren in Schotland

Schotland, een land dat erg tot de verbeelding spreekt. Een land met prachtige landschappen en ontzettend vriendelijke mensen. Een land waar net zoals in Engeland, mensen nog in de kroeg leven en altijd in zijn voor gezelligheid. Daarnaast moet natuurlijk nog wel gestudeerd worden en de overheid heeft besloten dat universiteit gratis moeten zijn. En wij als EU-burgers mogen daar ook gebruik van maken. Volgens Europese wetgeving mag er op grond van nationaliteit niet gediscrimineerd worden en de EU-lidstaten zijn verplicht EU-burgers hetzelfde te behandelen als eigen nationale burgers. De enige uitzondering is gemaakt voor de Engelsen, omdat zij onderdeel maken van hetzelfde ‘land’. Over dit besluit is nogal wat commotie ontstaan, aangezien een heel groot aandeel van de studenten in Schotland Engels is. De schotten zijn zelf ook een beetje bang dat ze overspoeld worden met buitenlandse studenten, maar zolang het kan mogen we er gebruik van maken. Dus waarom niet? In het buitenland studeren is een geweldige ervaring en al helemaal wanneer het gratis kan. Laten we nu de voordelen en de nadelen van studeren in Schotland op een rijtje zetten.

Update: aangezien een Master voor de Schotten zelf ook niet meer gratis is, moeten wij ook voor een Master opleiding betalen.

Overzicht van landen waar je gratis kunt studeren

In mijn special Buitenland studeren: gratis studie overzicht kunt u precies vinden in welke landen u gratis kunt studeren en er wordt ook voorzien in praktische informatie per land.

Voordelen van Studeren in Schotland

Gratis studeren in Schotland, geen collegeld

Naast het betalen voor je boeken en in sommige gevallen betalen voor inschrijving geld (geen college geld, klein bedrag voor administratieve kosten), dient er geen collegegeld te worden over gemaakt.

Redelijke standaard van onderwijs

Er is een aantal universiteiten dat heel erg goed aangeschreven staat. St Andrews en Edinburgh komen nu al jaren als de beste uit de bus. St Andrews wordt gezien als een van de beste universiteiten in Groot-Brittannië. De andere universiteiten zijn niet van een zelfde kaliber maar zijn ook redelijk goed. Wel is de kans groot dat het in Nederland een klein beetje moeilijker is. Toch wordt een diploma van deze universiteiten overal geaccepteerd. Alleen binnen Groot-Brittannië zullen ze wel een student van een vooraanstaande universiteit sneller aannemen. Let er wel op dat je daadwerkelijk naar een universiteit gaat, zo zijn er een aantal onderwijsinstellingen die zichzelf university noemen maar eigenlijk soort hbo scholen zijn. Op de websites van de universiteiten naar jouw keuze kun je de aangeboden programma’s vinden. Ook via bachelorsportal.eu en mastersportal.eu kun je er een aantal bekijken.

Wees er ook van bewust dat ze een andere studiepunt systeem hanteren in Schotland. In mijn andere artikel kun je lezen hoe je de studiepunten om moet zetten naar ECTS: Studiepunten (ECTS) omzetten in het Buitenland

Schotse universiteiten en hoge scholen:
 • University of St Andrews - St Andrews
 • University of Glasgow - Glasgow
 • University of Aberdeen - Aberdeen
 • University of Edinburgh - Edinburgh
 • University of Strathclyde - Glagow
 • Herriot-Watt University - Edinburgh
 • University of Dundee- Dundee
 • University of Stirling- Stirling
 • Edingburgh Napier University - Edinburgh
 • Robert Gordon University - Aberdeen
 • University of the West of Scotland - Paisley
 • Glasgow Caledonian University - Glasgow
 • University of Abertay Dundee- Dundee
 • Queen Margaret University - Musselburgh
 • University of the Highlands and Islands - (several colleges) in the Highlands and Islands

Het is een Engelstalig land

Doordat het een Engelstalig land is, zul je je erg goed kunnen redden. Je zult je niet zo verloren voelen als soms het geval kan zijn in anderstalige landen. Toch zul je in het beginnen erg moeten wennen aan de Schotse accenten, maar ook dat leer je vanzelf.

Geweldige in het buitenland studeer ervaring

Schotland heeft alles te bieden voor een prachtige buitenland ervaring. Naast de prachtige natuur en de leuke steden is ook op de universiteiten erg veel te doen. Zo kun je bij de universiteit lid worden van veel verschillende verenigingen, of eigenlijk student organisaties. Lidmaatschap is laagdrempelig en vrijblijvend. Ook zijn er natuurlijk tal van kroegen en discotheken waar je 's nachts de bloemetjes buiten kunt zetten. Er zijn veel internationale studenten, maar ook de lokale bevolking is erg gemakkelijk te benaderen.

Je kunt je studiefinanciering meenemen en student OV vergoeding

In het geval van Schotland is het bijna honderd procent zeker dat je de Nederlandse studiefinanciering mee mag nemen over de grens. Dit is wel onder de voorwaarde dat het een volledige opleiding is. Op de vallen alle voorwaarden te lezen en kun je het aanvraag formulier vinden. Daarnaast kun je ook een maandelijkse vergoeding krijgen voor het niet gebruiken van je Student OV in Nederland.

Studeren in Schotland en een bijbaan

Het is wel makkelijker om een baantje te vinden doordat Schotland een Engelstalig land is. Wanneer je binnen de EU studeert, heb je als student geen werkvergunning nodig om te mogen werken. Jouw verblijfsvergunning is op basis van EU- student zijn en dat betekent dat je er naast mag werken en zit er geen limiet op het aantal uren. Wel zul je jezelf bij de gemeente moeten registeren omdat je een je werkgever een persoonsnummer van je nodig heeft. Ook zul je jezelf aanmoeten melden bij de belastingdienst. Daarnaast is het ook verstandig om een bankrekening te openen in het land van bestemming.

Nadelen van studeren in Schotland

Vrij dure levensstandaard

In Schotland is het leven, vooral dat van een student, wellicht een beetje duurder dan in Nederland. Maar als je goed met je geld om kunt gaan, kun je dit verschil aardig minimaliseren. Eten is vaak iets duurder, maar vooral het uitgaan ga je in de portemonnee voelen. Zo is een biertje toch al snel rond de 3 tot 4 euro. Kamers hoeven niet per se duur uit te vallen, maar je hoeft er niet op te rekenen dat je voor weinig geld veel krijgt. Universiteit accommodatie, de campus, is meestal vrij prijzig. Je moet hier denken aan een goede 400 euro of meer in de maand. Het is vaak goedkoper om zelf een woning te zoeken, maar vooral in je eerste jaar kan dit moeilijk zijn. Ze hebben namelijk niet het systeem van studentenkamers zoals wij in Nederland. Schotse eerstejaars beginnen vaak hun eerste jaar met wonen op campus, waarna ze dan met de vrienden die ze maken een appartement of huis huren. Over het algemeen zal je maandelijks budget tussen de 650 – 800 euro liggen.

Engelse taaltoets

Aangezien je in Schotland een Engelstalige opleiding gaat doen, moet je ook kunnen aantonen dat je Engels van een dusdanig goed niveau is dat je zonder problemen deel kunt nemen aan de colleges. Deze toetsen zijn helaas vrij duur om te laten afnemen. De meeste voorkomende toetsen zijn de TOEFL en de IELTS test. Denk eraan dat de toetsen vaak maar 2 jaar geldig zijn, dus zorg er voordat je wordt toegelaten binnen die 2 jaar.

Het schotse klimaat en gebrek aan daglicht

Schotland staat niet bekend in Europa om een prettig klimaat. Nee, grote delen van Schotland worden getroffen door erg veel regen. Daarnaast zijn de winters vrij streng, met erg veel sneeuw in de laatste jaren. In deze tijden kun je er ook niet van op aan dat de treinen en bussen rijden. Vorig jaar lag alles een hele poos stil. En ander nadeel, althans voor veel mensen, is het feit dat er weinig daglicht/zonlicht is en indien je daar gevoel voor bent, kan dit je gemoedstoestand behoorlijk beïnvloeden. In de winter hoef je op niet meer dan 3 tot 4 uur daglicht te reken, afhankelijk van je locatie. Hoe noordelijker, hoe donkerder.

Van huis

Naast dat naar het buitenland gaan erg avontuurlijk en spannend is, kun je natuurlijk ook een beetje heimwee krijgen. Dat is heel normaal en ook niet erg. Vanuit Schotland kun je gelukkig heel erg goed goedkoop naar Nederland reizen. Zo kun je met Ryanair vanaf Edinburgh op Bremen en Dusseldorf vliegen. Voor duurdere vluchten kun je ook bij de andere vlieghavens van Nederland te recht. Denk er wel aan dat je de bussen en treinen op tijd moet boeken, hoe later je boekt hoe duurder het wordt en dan kan het behoorlijk in de papieren lopen. Daarnaast is het aan te raden om een creditcard aan te vragen voordat je vertrekt, zo maak je het boeken van reizen een stuk gemakkelijker.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in EngelandStuderen in EngelandEngeland is een erg populair land bij Nederlandse studenten. Maar wat houdt studeren in Engeland eigenlijk in?
Studeren in EstlandDe kwaliteit van het onderwijs in Estland is erg hoog en de levensonderhoudskosten zijn er erg laag. Maar wat houdt stud…
Goedkope alternatieven studie in het buitenlandEr zijn bezuinigingen op het onderwijs in aantocht. Langstudeerders moeten op termijn waarschijnlijk 3000 euro extra col…
Studeren in CanadaStuderen in CanadaVeel Nederlanders emigreren naar Canada omdat het een erg mooi land is. In Canada kun je ook erg goed studeren. Maar wat…

Nederlandse Cijfers omzetten naar Engelse en Schotse CijfersNederlandse Cijfers omzetten naar Engelse en Schotse CijfersNederlandse Cijfers omzetten in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer je gaat studeren in Engeland, Wales, Noord-Ierland of S…
Een semester of jaar studeren in AustraliëEen semester of jaar studeren in AustraliëJe studententijd is een tijd van genieten en nieuwe ervaringen opdoen. Een geweldige verrijking is het studeren in het b…
Reactie

Elisabeth vd Sluys, 05-03-2012
Is de inhoud van dit artikel achterhaald? Lees op verscheidene sites dat juist studeren in Schotland heel duur is, je betaalt daar "de hoofdprijs"! Reactie infoteur, 07-03-2012
Studeren in schotland is wel degelijk gratis voor bachelor studenten. Ook voor EU Studenten. Voor een Master opleiding moet je wel collegegeld betalen. Ik weet niet welke websites jij hebt geraadpleegd, maar wellicht waren dat britse websites. Voor britten is het namelijk inderdaad niet gratis.

Hier een artikel waarin het ook genoemd wordt:
http://www.guardian.co.uk/education/2011/jan/13/european-student-numbers-soar-scotland

Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 07-03-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.