Volken en beschavingen van de Meso

Volken en beschavingen van de Meso De Meso is een tijdperk van 1000 voor christus en 1500 na christus. Hieronder vindt u een overzicht van deze volkeren. In dit artikel behandelen we de belangrijkste volkeren. Sommige volkeren bestaan nog, andere zijn al duizenden jaren verdwenen. Ook zien we dat sommige volkeren uit andere volkeren bestaan.

Olmeken

Rond ongeveer 1500 voor christus ontstond de Olmeekse beschaving. Dit volk leefde in de oerwouden langs de oostkust van Mexico. In de loop der jaren trokken ze steeds meer naar het zuiden en vestigden zich daar. Zij bouwden daar grote tempels en piramidevormige bouwwerken. In de laatste eeuwen van hun bestaan viel het rijk uit elkaar en werd overgenomen door de Maya’s en de Zapoteken.

De Olmeken werden bekend door hun grote stenen hoofden die zij maakten.

Mixteken

De Mixteken is een Indiaans volk dat leeft in Mexico. Er leven nog ongeveer 800.000 Mixteken in Mexico die hun eigen taal spreken. De Mixteken zijn rond de 7e eeuw ontstaan. Vanaf het begin dat de Mixteken land gingen veroveren, hebben zij al ruzie met de Zapoteken. De Mixteken zijn vooral bekend door hun goudsmeedkunst, aardewerk en hun codices (handschrift).

Het gebied wat de Mixteken bezitten heet De Mixteca. De Mixteca wordt ingedeeld in de Mixteca Alta (Hoge Mixteca), Mixteca Baja (Lage Mixteca) en de Mixteca de la Costa (Kust-Mixteca). Ook de verschillen binnen Mixteekse taal en cultuur volgen deze indeling.

Een deel van de Mixteekse beschaving is naar de Verenigde Staten getrokken waarmee het een van de talrijkste indianengroepen in de VS is geworden. `

Tolteken

De tolteken waren een beschaving die van de tiende tot de twaalfde eeuw een groot deel van Mexico domineerde. Het volk ontstond door een samensmelting van nomadische Chichimeken uit het noorden en de Nonoalken, uit het dal van Mexico. De hoofdstad van de tolteken was Tollan. Tollan was een belangrijke stad in Mexico. In de twaalfde eeuw, toen de Tolteken wegtrokken, werd de stad geplunderd. Het kenmerk van de tolteken zijn de grote stenen beelden. Ze bouwden die beelden in de vorm van vechters die uitbeelden dat de tolteken een machtig volk zijn.

Tlapaneken

De Tlapaneken is een bestaande indianenstam in Mexico. Er leven nu nog zo’n 140.000 Tlapaneken in Mexico. Ze zijn bondgenoten met de Chinateken. De Chinanteken zijn vooral een landbouwvolk. Zij verbouwen maïs, bonen, pompoenen, roselle, chilipepers, bananen en koffie. Er bestond veel handel tussen die twee volkeren.

Cuicateken

Ook de Cuicateken is een bestaand volk in Mexico. Er leven nog ongeveer 23.000 Cuicateken in Mexico. De Triqui zijn handelspartners met de Mixteken. Zij staan in Mexico bekend om hun geweven huipiles. De Triqui verbouwen onder anderen maïs, bonen en kalebassen en voor de export ook suiker, bananen en koffie.

Azteken

De Azteken is, na de Maya’s, het bekendste volk van Mexico. De Azteken waren een Meso-Amerikaanse beschaving die bestond tussen circa 1200 en 1520 in Mexico. Het centrum van hun beschaving, de hoofdstad, was Tenochtitlán, wat nu Mexico-Stad is. Ze stammen vermoedelijk af van de Tolteken.

De Azteken waren zeer oorlogszuchtig en staan bekend om hun mensenoffers, die ze uitvoerden in de overtuiging dat anders de zon niet meer zou opkomen.

De Azteken hadden veel verschillende namen voor zichzelf, namelijk: Culhuah, Mexicah en Tenochcah. De Spaanse volkeren noemden de Azteken Mexicas, een term die in Mexico nog steeds veel gebruikt wordt. Het woord Azteken betekend letterlijk ‘mensen ui Aztlan’. Aztlan was een mythische plaats ergens ten noorden waar de Azteken vandaan zouden komen. Voor de Azteken was het niet gebruikelijk zich zo aan te duiden.

In het begin van het bestaan van de Azteken waren ze huursoldaten van het Tolteekse rijk. Toen de huidige leider, een man die het bijzijn van de Azteken op prijs stelden, overleed kwam er een wrede lijder die de Azteekse leider vermoorde. Toen de volgende leider van de Azteken zich meldde belegerden ze de hoofdstad van Tezcoco belegeren. De leider van de Tolteken gaf zich over en werd gearresteerd.

Zapoteken

De Zapoteken bestaat ook nog steeds, in het midden van Mexico. Er leven nog zo’n 777.000 Zapoteken in de wereld. Ze hadden voor de inval van de Spanjaarden een hoogontwikkelde cultuur. Met hun hoofdstad Monte Albán hebben ze een belangrijke handelspost in handen.

In ongeveer 750 na Christus verdween de cultuur door nog onbekende oorzaken verdwenen. Het vermoeden is dat het rijk gewelddadig tot zijn eind gekomen is, waarschijnlijk door een opstand tegen de heersende macht. Hoewel de Zapoteken de politieke onafhankelijkheid verloren aan de Tolteken en aan de verschillende Mixteekse volkeren.

Uit opgravingen bleek hun cultuur tot 2500 jaar oud terug gegaan. Ook waren de Zapoteken handig in het maken van trappiramiden, tempels en graftomben.
Ook hadden de Zapoteken, als ieder ´fatsoenlijk´ volk hun eigen hiërogliefenschrift, waarmee zij het oudste Mexicaanse volk zijn die schreven.

Chinanteken

De Chinanteken zijn een indiaans volk woonachtig in de staten Oaxaca, Puebla en Veracruz in Mexico. Er zijn nog ongeveer 201.000 Chinanteken in de wereld. Ook de Chinanteken danken hun naam aan de Azteken, die hen in het Nahuatl Chinantecah noemden, wat ‘mensen van de plaats van het riet betekend. Ook de Chinanteken hanteren een eigen taal, het zogenoemde OtoManguetalen. Volgens deskundigen kennen de Chinanteken 14 verschillende soorten ‘Chinateeks’.
De Chinanteken zijn vooral een landbouw volk, ze verbouwen onder andere tarwe en koffie.

Yucateken

De Yucateken, beter bekend als de Maya’s is een van de grootste hedendaagse volkeren in mexico. Met zo’n anderhalf miljoen ‘leden’ bezetten zij een flnk deel van Yucatan.

De Yucataanse cultuur heeft in de loop der jaren flink aangehouden. De maya volkeren bestaan uit verschillende volkeren. De Yucateken zijn daar een voorbeeld van. Samen met de K'iche', Kaqchikel , Q'eqchi' en Mam zijn zij de talrijkste van de Mayavolkeren. De Yucateken hebben een andere taal dan de Maya’s.

De laatste jaren zijn er veel verschillende godsdiensten die populairder zijn geworden bij de Maya’s. Bij de Yucateken is het protestantisme het populairste. Meer dan de helft steunt die manier van leven.
© 2011 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
Eetcultuur: MexicoEetcultuur: MexicoDe eetcultuur in Mexico is zeer oud en van oorsprong Indiaans. Later zijn er Europese ingrediënten aan de keuken toegevo…
De beschavingen van de Olmeken en de ChávinDe beschavingen van de Olmeken en de ChávinRond 1200 voor Christus ontwikkelden zich tegelijkertijd twee grote beschavingen. Dit waren die van de Olmeken en van de…
Werkstuk MexicoMexico is een land in Noord Amerika. Mexico staat vooral bekend om zijn wilde natuur. In dit werkstuk over Mexico worden…
In Buitenland studeren: Gratis studeren in het BuitenlandIn Buitenland studeren: Gratis studeren in het BuitenlandGratis studeren in het Buitenland. Ondanks dat het Nuffic meldt dat er in 2011 meer Nederlanders in het buitenland stude…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.landenweb.nl
  • De Mexicaanse ambassade.
Sjoerdvo (57 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.