Werkstuk Mexico

Mexico is een land in Noord Amerika. Mexico staat vooral bekend om zijn wilde natuur. In dit werkstuk over Mexico worden alle belangrijke fronten besproken.

Algemeen

Het land

De hoofdstad van Mexico is Mexico – City. Mexico heet officieël Estados Unidos Mexicanos. Mexico heeft een oppervlakte van 1.958.201 km² en is 48 keer zo groot als Nederland en 63 keer zo groot als België. Mexico heeft in totaal 10.413 km. kust aan de Stille Oceaan, de zee van Cortés, de Golf van Mexico en de Caribische zee.

De bevolking

De Mexicaanse bevolking is een van de snelst groeiende van de wereld.

Overzicht van het aantal inwoners:
JaarAantal inwoners
190014 Miljoen
194019 Miljoen
196038 Miljoen
197048 Miljoen
198067 Miljoen
199694 Miljoen

Een kwart van de bevolking woont in Mexico City. Er komen er nog steeds veel Mexicanen bij. Ze voorspellen dat in het jaar 2023 er 188 miljoen inwoners in Mexico zullen zijn. Er wonen 49 inwoners per km². De levensverwachting is 70 jaar, 95 % van de bevolking heeft het Christelijke geloof.

De taal

De officiële taal is Spaans en 500.000 Maya inwoners spreekt de Maya taal.

De munteenheid

Mexicanen betalen met de peso. 1 Mexicaanse peso is gelijk aan 9 eurocent.

Landgebruik

Ongeveer 40 % van de Mexicaanse bodem is onvruchtbaar, daar wonen dus ook weinig mensen. Op de grens van Mexico met de Verenigde Staten ligt de Sonora woestijn met de oppervlakte van 310.000 km². Dat is een van de grootste woestijnen ter wereld. Ten westen van Nogales ligt een woestijn vol begroeid met de grootste cactussen ter wereld. Deze cactussen kunnen 18 meter hoog worden.

Landschap & Klimaat

Landschap

Mexico is met 80 % bedekt met bergen. Mexico heeft 36 bergtoppen en vulkanen die hoger zijn dan 3000 meter.

De belangrijkste zijn:
 • de Popocatepetl, die is 5.452 meter hoog.
 • de Iztaccuhuatal, die is 5.216 meter hoog.
 • de Orizaba, die is 5.700 meter hoog.

In totaal zijn er 3000 vulkanen waarvan er 14 actief zijn. Door het verschuiven van de oceaanbodem komen er veel aardbevingen voor. In de staat Tabasco liggen veel tropische regenwouden. Vanaf het eiland Contoy, voor de kust van Yucatan, tot de havenstad Chetumal, aan de grens met Belize, ligt het op een na grootste barriërerif ter wereld: 700 kilometer lang!

Klimaat

Het noorden van Mexico is dor. In de bergen kan het erg koud zijn. Het zuiden en de kustgebieden zijn heet en vochtig en krijgen de meeste neerslag.

Temperatuur in Mexico:
StadLaagste Hoogste
Acapulco26.429.1
Cancún2529.4
Mazatlan20.128.4
Mérida22.928
Puerto Valdarta2130
Veracruz21.828.2

Planten en Dieren

Planten

Mexico heeft een zeer uitgebreide flora met meer dan 20.000 plantensoorten. De kleurrijkste zijn de 700 soorten orchideeën. Mexico heeft de meeste cactussoorten ter wereld, van de 6.000 bekende soorten is tweederde in Mexico te vinden. Bijzondere soorten zijn de 20 meter hoog en 300 jaar oude Saguar cactus. De schijfcactus wordt geteeld om zijn bladeren en vruchten die eetbaar zijn. In de vochtige gebieden van de Tierra Templada groeit de nationale boom van Mexico, de Ahuehuete, een reuzeciprus. In 1998 woedden er in Mexico duizenden bosbranden waarbij ongeveer 500.000 hectare weideland en bosgrond in vlammen opging. De meeste branden waren aangestoken door boeren die dit doen om grond vruchtbaar te maken voor de volgende oogst.

Dieren

Er leven meer dan 1000 soorten vogels in Mexico waarvan 750 in het regenwoud. Het eiland Contoy is een van de belangrijkste vogelreservaat ter wereld. Op Cotoy komt de witte flamingo voor en een andere bijzondere vogel is de Mexicaanse gaai. Er leven ongeveer 60 verschillende kolibries in Mexico. In de tropische regenwouden komen de ara`s en de toekans voor. In de noordelijke woestijn komen veel wolven voor. Andere dieren in de woestijn zijn: hazen, konijnen, dassen, slangen, insecten en hagedissen. In de regenwouden komt de jaguar nog voor. Een belangrijk roofdier is daar de zilvergrijze poema.

Bij de rivieren en meren komt de reuzenschildpad Caguama voor. Ook alligators en krokodillen leven daar. Het grootste Mexicaanse zoogdier is de tapir. Miereneters, gordeldieren en neusberen komen veel voor in Mexico. In bomen leven boomstekelvarkens, en verschillende soorten apen, waaronder de brulaap.

In de zeeën komen dolfijnen, roodvissen, goudmakrelen, barracuda’s, roggen, zwaardvissen, marlijnen, inktvissen, tonijnen en haaien voor.

Een hectare regenwoud is goed voor ongeveer:
 • vijftien boomsoorten
 • vijfentwintig orchideeënsoorten
 • twintig vogelsoorten
 • tien zoogdiersoorten
 • honderdvijftig vlindersoorten
 • vijfentwintighonderd insectensoorten.

Rivieren en Meren

Door het droge klimaat komen er in het noorden bijna geen rivieren voor. In het zuiden wel. Er zijn drie soorten rivierenstelsels:
 • Balas: Balas heeft diepe dalen gemaakt en komt uit in de Grote Oceaan.
 • Pánuco: Pánuco gaat dwars door een rotsgebied heen en komt uit in de Golf van Mexico.
 • Santiago: Santiago komt in de Grote Oceaan uit.
De grote meren zijn: het Chapala meer ( 1.690 km²) en het Falcon Reservoir.

Geschiedenis

De eerste bewoners

De eerste bewoners van Mexico zijn waarschijnlijk 20.000 jaar voor Christus Mexico binnen getrokken. Ze kwamen oorspronkelijk uit Siberië. Het waren nomaden, deze nomadenstammen leefden van de jacht, de visvangst en het verzamelen van eten. 6.000 Jaar voor Christus begonnen ze met het verbouwen van de grond.

Overzicht van de belangrijkste historische data:
 • 10.000 tot 6.000 v.Chr.: zwervende indianenstammen trekken vanuit het noorden Mexico binnen.
 • 1.500 tot 1.000 v. Chr.: ontwikkeling van de Olmeekse cultuur.
 • 300 v. Chr.: ontwikkeling van Monte Albán ( een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de pre-Columbiaanse culturen).

Er zijn een heleboel stammen geweest, zoals de Maya’s, de Azteken, de Tolteken en de Mixteken.

De oorlog

De Spaanse veroveraar Hernán Cortés was de eerste die Mexico aanviel. Het was een bloederige strijd. Het inwonersaantal was van de 25 miljoen naar de 2 miljoen teruggebracht. Hernán Cortés was een Spaanse ontdekkingsreiziger uit de 16de eeuw die in 1521 het grote Azteekse Rijk veroverde. Door zijn blanke huid en baard dachten Montezuma II, de heerser over het Azteekse Rijk, en de Azteken dat Cortés de god Quetzalcoatl was, die volgens de voorspellingen zou terugkeren. Nadat hij de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán had veroverd en verwoest, bouwde Cortés Mexico-Stad. Tegenwoordig zijn ruïnes van de Templo Mayor, ofwel de belangrijkste tempel, van de Azteekse hoofdstad de enige overblijfselen van Tenochtitlán.

De politiek

Volgens de huidige grondwet uit 1917 is Mexico een federale democratische republiek. De uitvoerende macht is in handen van een president (direct gekozen voor een periode van zes jaar, niet herkiesbaar) en een door de president benoemd kabinet van vijftien ministers, drie staatssecretarissen en een procureur-generaal.

De wetgevende macht berust bij het parlement (Congreso de la Unión), bestaande uit een Senaat (Cámara de Senadores) met 128 leden, gekozen voor zes jaar, en een Kamer van Afgevaardigden (Cámara de Diputados) met 500 leden. Er is kiesrecht voor alle burgers van achttien jaar en ouder, voor gehuwden vanaf 16 jaar; vrouwen hebben kiesrecht sinds 1953. De huidige president, gekozen in 2000, is Vicente Vox.

Stammen

De Maya’s

De maya`s woonden in een groot deel van Mexico, in Guatemala, Belize en Honduras. In dit gebied heeft zich de beschaving van de Maya ontwikkeld. Tegenwoordig wonen er nog zo`n 2 miljoen maya`s. De oudste gebouwen van de maya`s komen uit de vierde tot de negende eeuw.

De Tolteken

In de periode 900-1521 kregen in plaats van de koningen, de militairen het voor het voor het zeggen. Ommuurde steden zijn typisch voor deze periode en Tolteken en met name Azteken waren belangrijke culturen. De Tolteken van Tollan waren rond 900 eigenlijk de opvolgers van de stadstaat Teotihuacán. Tollan lag ca. 80 kilometer ten noorden van het huidige Mexico-Stad. Om goden tevreden te stellen was het offeren van mensen een belangrijke gebeurtenis in de godsdienst van de Tolteken. Ze gebruikten daar vaak krijgsgevangenen voor en om die te krijgen werd er vaak oorlog gevoerd. Ze breidden hun macht uit naar het schiereiland Yucatán en zuidelijk Mexico en rond het jaar 1000 werden de Maya's onderworpen en de stad Chichén Itzá bezet. Deze stad groeide uit tot de belangrijkste stad op het schiereiland Yucatán. De vroegere hoofdstad van de Tolteken, Tolla, werd in 1156 verwoest door de Chichimeken, waarna het rijk van de Tolteken uit elkaar viel.

De Azteken In 1325 bouwden de Azteken drijvende tuinen in het meer van Texcoco. In deze tuinen werd voornamelijk maïs verbouwd. En later ontstond er midden in het meer een voor die tijd enorme stad, genaamd Tenochtitlan met kanalen,bruggen en paleizen. Daar woonden destijds ongeveer 300.000 mensen.
© 2008 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Volken en beschavingen van de MesoVolken en beschavingen van de MesoDe Meso is een tijdperk van 1000 voor christus en 1500 na christus. Hieronder vindt u een overzicht van deze volkeren. I…
Eetcultuur: MexicoEetcultuur: MexicoDe eetcultuur in Mexico is zeer oud en van oorsprong Indiaans. Later zijn er Europese ingrediënten aan de keuken toegevo…
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
Eigenschappen van chocoladeEigenschappen van chocoladeBehalve dat chocolade heerlijk van smaak is, heeft het product ook zijn unieke eigenschappen. De Maya's en Azteken waren…

Energie uit waterEnergie kun je uit verschillende dingen halen. Veel energie wordt tegenwoordig nog steeds uit fossiele brandstoffen geha…
Werkstuk GriekenlandWerkstuk GriekenlandGriekenland is een warm land waar veel over te vertellen is. In dit artikel bevindt zich een compleet werkstuk over Grie…
Sjoerdvo (57 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.