Studeren in Curaçao: welke opleidingen zijn er?

Studeren in Curaçao: welke opleidingen zijn er? Studeren in Curaçao is een mogelijkheid waar niet iedereen direct aan denkt. Maar waarom zou je het niet overwegen? Het is een mooi tropisch eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden en hoger onderwijs wordt bijna altijd in het Nederlands gegeven. Wanneer je een opleiding volgt aan de University of Curaçao of de University of the Dutch Caribbean wordt je diploma automatisch erkend in Nederland en bestaat er de mogelijkheid om studiefinanciering (DUO) te krijgen. Wanneer je wilt gaan studeren in Curaçao zijn er verschillende mogelijkheden voor hoger onderwijs. De kwaliteit en het niveau van de opleidingen zijn vergelijkbaar met Nederland. Je kunt ervoor kiezen om een onderdeel van je studie in het buitenland te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om je gehele studie in het buitenland te doen. Belangrijk is om je van tevoren goed te laten informeren. Zoek bijvoorbeeld goed uit of de studiepunten, die je in het buitenland haalt, ook erkend worden door je opleidingsinstelling in Nederland en of je recht hebt op studiefinanciering in het buitenland.

Curaçao heeft twee, door Nederland, erkende onderwijsinstellingen: University of Curaçao (UoC) en University of the Dutch Caribbean (UDC)

University of Curaçao (voorheen UNA)

In 1979 is de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) opgericht. Vanwege de nieuwe staatkundige verhoudingen is de naam in 2011 veranderd in University of Curaçao. Op de UoC kun je zowel hoger beroepsonderwijs (hbo) als wetenschappelijk onderwijs (wo) volgen. De UoC wordt gefinancierd door de overheid. De meeste opleidingen worden in het Nederlands gegeven. Daarnaast zijn er een aantal Engelstalige opleidingen. De opleidingen van de UoC zijn tot ‘positief beoordeelde opleiding’ verkozen door de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) in Nederland. Het kwaliteitsstempel van de NVAO komt op het diploma te staan. De UoC heeft vijf faculteiten (september 2016):
 • Algemene Faculteit
 • Faculteit der Rechtsgeleerdheid
 • Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen
 • Faculteit der Technische Wetenschappen
 • Faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen

University of the Dutch Caribbean

Op de UDC kun je al 21 jaar (t.o.v. 2017) bacheloropleidingen volgen op hbo-niveau. Ook is er één post bacheloropleiding Human Resource Management (mei 2017). De meeste opleidingen zijn in het Nederlands, daarnaast zijn er een aantal internationale opleidingen in het Engels. Het onderwijs kan gevolgd worden in zowel voltijd als deeltijd. De UDC is een onbekostigde stichting. Het UDC biedt de volgende opleidingen aan (mei 2017):
 • Accountancy (AC)
 • Bank- en Verzekeringswezen (HBV)
 • Bedrijfseconomie (BE)
 • Commerciële Economie (CE)
 • Fiscale Economie (FE)
 • Management, Economie en Recht (MER)
 • Sport, Management & Ondernemen (SM&O)
 • Small Business & Retailmanagement (SBR)
 • HBO Recht (HR)
 • Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
 • International Communication (IC)

De opleidingen van de UDC zijn tot ‘positief beoordeelde opleiding’ verkozen door de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) in Nederland en zijn erkend door de minister van Onderwijs van Curaçao. De UDC heeft samenwerkingsverbanden met diverse scholen en universiteiten in Nederland en Amerika.

Studeren in het buitenland en studiefinanciering

Wanneer je je volledige studie in Curaçao wilt volgen, is het mogelijk om studiefinanciering (DUO) te ontvangen. Er gelden dan de normale eisen voor het aanvragen van studiefinanciering en drie extra voorwaarden:
 • De buitenlandse opleiding is van voldoende kwaliteit
 • Je ontvangt geen studiefinanciering in het buitenland
 • Je kunt aantonen dat je een band hebt met Nederland

Je toont automatisch aan dat je een band hebt met Nederland, wanneer je de afgelopen zes jaren drie jaar legaal in Nederland hebt gewoond. Alleen de opleidingen van de University of Curaçao en de University of the Dutch Caribbean zijn erkend en voldoen daarmee aan de criteria dat de opleiding van voldoende kwaliteit is. Als je tijdelijk in Curaçao wilt studeren en je studiefinanciering wilt behouden, moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan bij een universiteit of hogeschool in Nederland. Daarnaast moet de studie in Curaçao deel uitmaken van je opleiding in Nederland.

Aanmelden

Met een sbo/-mbo-diploma niveau 4, een havo-diploma of een vwo-diploma kun je toegelaten worden tot een hbo-bacheloropleiding. Een vwo-diploma of een hbo-diploma geeft toegang tot een wo-bacheloropleiding. Vanuit Nederland kun je je aanmelden bij de UoC door contact op te nemen met de International Office van de UoC, via e-mailadres internationaloffice@uoc.cw. Aanmelden op de UDC kan via hun website www.udc.cw.

Collegegeld

Wanneer je wilt gaan studeren aan de UoC, betaal je ANG 5.045,- aan collegegeld per jaar voor een bacheloropleiding en ANG 7.045,- per jaar voor een masteropleiding (schooljaar 2015-2016). Voor de UDC betaal je ANG 9.169,- collegegeld per jaar (inclusief collegemateriaal) (schooljaar 2016-2017). Als je bij een Nederlandse instelling ingeschreven blijft staan, betaal je het Nederlandse collegegeld.

Diploma

Een diploma uit Curaçao wordt in Nederland als een buitenlands getuigschrift gezien. De diploma's worden over het algemeen in Nederland naar hetzelfde niveau gewaardeerd.

Huisvesting

De UoC heeft haar eigen campus waar je voor ANG 7350,- (september 2016) het gehele academische jaar kunt wonen. Dit bedrag is inclusief water en energie, drie maaltijden per dag in het studenten restaurant, internet, een vaste telefoonaansluiting (Telefasil) en het gebruik van een wasmachine. Elke kamer heeft een bed, bureau en een kast. Het bedrag kan ook in 10 maandelijkse termijnen betaald worden.

Daarnaast zijn er in Curaçao verschillende huisvestingsmogelijkheden voor studenten. Je kunt bijvoorbeeld samen met andere studenten wonen in een studentenhuis. De prijzen variëren van ANG 550,- tot ANG 1000,- per maand per kamer (september 2016).

Houd er rekening mee dat de kosten voor het levensonderhoud in Curaçao vaak duurder zijn dan in Nederland.

Visum

Je mag 6 maanden op Curaçao studeren zonder visum. Wanneer je langer wilt studeren op Curaçao, heb je een Verklaring van Rechtswege nodig. Hiervoor moet je onder andere een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen voorleggen. Wil je naast je studie ook nog gaan werken op Curaçao, dan heb je altijd een Verklaring van Rechtswege nodig, ook wanneer je korter dan 6 maanden op Curaçao verblijft. Een Verklaring van Rechtswege kun je aanvragen bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag. Ook is het mogelijk om een Verklaring van Rechtswege online aan te vragen via de website www.immigrationcur.org.
© 2016 - 2024 Viss9300, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Studeren in DuitslandDuitsland is een land waar je goed kan studeren. Het land ligt naast Nederland, wat dus erg handig is. Duitsland heeft e…
Studeren in OostenrijkStuderen in OostenrijkOostenrijk is een land waar je goed kunt studeren. Dit komt doordat je hier gemakkelijk wordt toegelaten tot een hogesch…

Studeren in het buitenland: motieven om wel of niet te gaanStuderen in het buitenland: motieven om wel of niet te gaanStuderen in het buitenland is sinds de 21e eeuw niet meer weg te denken als mogelijkheid voor studenten uit het huidige…
Een basisschool kiezen in Willemstad CuraçaoEen basisschool kiezen in Willemstad CuraçaoWanneer je kinderen hebt en op Curaçao woont of gaat emigreren naar Curaçao, moet er een goede basisschool gezocht worde…
Bronnen en referenties
 • https://www.epnuffic.nl/documentatie/vind-een-publicatie/onderwijssysteem-curacao-st-maarten-en-bes-eilanden.pdf
 • http://www.kbbcuracao.com
 • http://www.uoc.cw/
 • http://www.udc.cw/
 • https://duo.nl/particulier/student-hbo-of-universiteit/buitenland/studeren-in-het-buitenland.jsp
 • http://ife-curacao.com
 • http://www.icuc.org/
 • https://www.epnuffic.nl/hoger-onderwijs/diplomawaardering/overzichten-buitenlandse-diplomas/overzicht-diplomas-curacao-sint-maarten-en-bes-eilanden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteit_van_Curaçao
 • https://www.wilweg.nl/landen/curacao/studie-in-curacao/financiering
 • www.immigrationcur.org
 • http://www.kgmc.nl
Viss9300 (4 artikelen)
Laatste update: 17-05-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.