Een basisschool kiezen in Willemstad Curaçao

Een basisschool kiezen in Willemstad Curaçao Wanneer je kinderen hebt en op Curaçao woont of gaat emigreren naar Curaçao, moet er een goede basisschool gezocht worden. Willemstad heeft genoeg basisscholen om uit te kiezen. De vraag is: naar welk onderwijs ben je op zoek? Wil je dat je kind onderwijs krijgt in het Nederlands, Engels of Papiaments? Wil je dat je kind naar een katholieke, protestantse of openbare school gaat? Kies je voor een particuliere school, zoals de International School of Curaçao? Een goede basisschool uitkiezen kan een tijdrovende bezigheid zijn. Ook is het spannend of je kind geplaatst kan worden op de door jou uitgekozen school.

Basisschool in Willemstad

Een goede basisschool kiezen voor je kind is iets wat de meeste ouders erg belangrijk vinden. Willemstad heeft genoeg basisscholen om uit te kiezen, maar niet elke basisschool staat even goed aangeschreven. Laat je hier dan ook goed over informeren, zodat je een goede keuze maakt, waar zowel jij als je kind blij mee is.

Onderwijs op Curaçao

Het onderwijs op Curaçao is vergelijkbaar met het onderwijs in Nederland. De meeste basisscholen in Willemstad worden door de overheid gefinancierd. Ook zijn er particuliere scholen, bijvoorbeeld de International School of Curaçao, waar je schoolgeld betaalt. Volgens de wet op Curaçao zijn kinderen leerplichtig in de leeftijd van 4 tot 18 jaar.

Het schooljaar loopt van begin augustus tot eind juni. De basisscholen beginnen vaak rond 7.00/7.30 uur en eindigen rond 13.00 uur. Hierna kunnen de leerlingen thuis hun huiswerk maken.

Op de meeste basisscholen is een schooluniform verplicht. Hiermee wordt het verschil tussen arm en rijk minder zichtbaar. Vaak geldt een donkere spijkerbroek met een polo of shirt in een bepaalde kleur. Op de particuliere scholen is soms geen schooluniform verplicht.

Funderend onderwijs

Wanneer een kind 4 jaar is, krijgt het funderend onderwijs (basisschool). Het funderend onderwijs bestaat uit twee cycli:
 • Cyclus 1 - 4-8 jaar: onderbouw basisschool
 • Cyclus 2 - 8-12 jaar: bovenbouw basisschool

Het funderend onderwijs wordt in groep 8 afgesloten met een EFO-toets (vergelijkbaar met de Eindtoets of Cito-toets uit Nederland). Deze toets bestaat uit de onderdelen: taal (Nederlands en Papiaments) en rekenen. Het resultaat van de EFO-toets is een advies voor het voortgezet onderwijs.

Tip
Wanneer je kind pas later instroomt in het funderend onderwijs op Curaçao, kan je kind een achterstand hebben voor het vak Papiaments. Het gevolg hiervan kan zijn dat je kind laag scoort op het taal gedeelte van de EFO-toets. Dit beïnvloedt het schooladvies voor het voorgezet onderwijs op een negatieve manier. In zo’n geval is het mogelijk om een bezwaarschrift in te dienen, vanwege het feit dat je kind door emigratie een achterstand heeft. Uiteraard is het afwachten of dit gehonoreerd wordt.

Inschrijven

Wanneer je kind 4 jaar is, schrijf je je kind in bij een school. Dit moet vaak op één specifieke dag in februari of maart voorafgaand aan het schooljaar (de specifieke dag wordt aangekondigd in de lokale kranten). Wanneer je op deze dag niet zelf je kind kunt inschrijven, kun je iemand machtigen om dit voor je te doen.

Onderwijs in het Papiaments

Bij de invoering van het funderend onderwijs in 2001, is de instructietaal op de meeste basisscholen Papiaments geworden. Deze basisscholen hebben vaak geen lange wachtlijst.

Nederlandstalig onderwijs

Er zijn in Willemstad vijf basisscholen waar kinderen volledig Nederlandstalig onderwijs krijgen (september 2016):
 • Marnix School, Protestants Christelijk onderwijs
 • Dr. Albert Schweitzer school, Protestants Christelijk onderwijs
 • Vigdis Jonkheer Mensing College (VJM), Katholiek onderwijs
 • Johan van Walbeeckschool, Openbaar onderwijs
 • M.M. Römerschool, Openbaar onderwijs

Deze scholen zijn erg populair op het eiland. Ze worden gezien als een goede basis voor een eventuele vervolgopleiding in Nederland. Er zijn vaak enorme wachtlijsten, waardoor het zeer lastig kan zijn om een plek op één van deze scholen te bemachtigen.

Particuliere school

Je kunt er ook voor kiezen om je kind naar een particuliere basisschool in Willemstad te doen, waar het onderwijs volledig in het Nederlands is. Curaçao kent de volgende drie (september 2016):
 • Pipita Basisschool
 • Klein College
 • H.J.A. Schroederschool

De kosten voor een particuliere school zijn hoger dan een basisschool die gefinancierd wordt door de overheid. Voor een particuliere school betaal je namelijk inschrijf- en lesgeld. De lesmethodes van deze drie scholen komen uit Nederland.

Pipita en Klein College hebben (bewust) kleine klassen, waardoor het ook hier lastig kan zijn om een plek te bemachtigen. De Schroederschool is een grotere basisschool, waardoor er meestal plek is. Hier gaan ook de kinderen van werknemers van de Koninklijke Marine naar toe.

Op Pipita en het Klein College wordt vanaf groep 4 het vak Papiaments gegeven. In groep 8 doen de leerlingen op deze twee scholen de EFO-toets. Op het Klein College doen de kinderen naast de EFO-toets ook de Eindtoets uit Nederland. De leerlingen op de Schroederschool krijgen geen Papiaments op school en doen in groep 8 de Eindtoets uit Nederland.

Tip
Op Pipita is het mogelijk om de Eindtoets uit Nederland te maken in plaats van de EFO toets. De Eindtoets wordt dan speciaal aangevraagd. De schoolleiding kan je hier meer over vertellen.

International School of Curaçao

Op de International School of Curaçao (ISC) volg je onderwijs in het Engels. Ook voor deze school betaal je schoolgeld. Daarnaast is een schooluniform verplicht. De volgende niveaus worden aangeboden:
 • First Steps (vanaf 2 jaar)
 • Elementary School
 • Middle School
 • High School

Schoolbesturen

De basisscholen in Willemstad staan onder verantwoordelijkheid van de volgende schoolbesturen:
 • Stichting R.K. Centraal Schoolbestuur (RKCS), Rooms-Katholiek onderwijs.
 • Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO), Protestants Christelijk onderwijs.
 • Dienst Openbare Scholen (DOS), Openbaar onderwijs.
 • Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB), particuliere scholen.

Wanneer je gaat emigreren naar Curaçao kan het uitzoeken van een goede basisschool in Willemstad tijdrovend zijn. En daarnaast is het ook spannend of je kind geplaatst kan worden vanwege de wachtlijsten. Neem hier dan ook voldoende tijd voor, zodat je kind naar een goede basisschool kan gaan. Wanneer je kind klaar is met de basisschool, begint het kiezen van een middelbare school op Curaçao.
© 2016 - 2024 Viss9300, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een middelbare school kiezen in Willemstad CuraçaoEen middelbare school kiezen in Willemstad CuraçaoAan het einde van de basisschool is het altijd spannend naar welke middelbare school je kind gaat. Wanneer je op Curaçao…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Stichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandStichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandWonen in het buitenland is het voor Nederlandse kinderen niet gemakkelijk om de Nederlandse taal bij te houden. In het b…
Kenmerken van de openbare basisschoolKenmerken van de openbare basisschoolWanneer het tijd is om een kind aan te melden voor een basisschool, merken veel ouders op dat er erg veel keuze is op di…

Studeren in Curaçao: welke opleidingen zijn er?Studeren in Curaçao: welke opleidingen zijn er?Studeren in Curaçao is een mogelijkheid waar niet iedereen direct aan denkt. Maar waarom zou je het niet overwegen? Het…
Toelating tot de universiteit met een buitenlands diplomaToelating tot de universiteit met een buitenlands diplomaHet is mogelijk om toegelaten te worden tot een universitaire opleiding op basis van een buitenlands middelbare school d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mariamichelle, Pixabay
 • https://www.epnuffic.nl/documentatie/vind-een-publicatie/onderwijssysteem-curacao-st-maarten-en-bes-eilanden.pdf
 • http://www.pipita.net/
 • http://www.kleincollege.com/
 • http://schroederschool.net/
 • http://www.isc.cw/
Viss9300 (4 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.