Studeren in Letland

De kwaliteit van het onderwijs in Letland is erg hoog en de levensonderhoudskosten zijn er erg laag. Maar wat houdt studeren in Letland eigenlijk in?

Feiten over Letland

 • Officiële naam: Republiek Letland
 • Hoofdstad: Riga
 • Plaatselijke tijd: GMT +2
 • Officiële taal: Lets
 • Meest voorkomende vreemde talen: Russisch, Engels en Duits
 • Grenzen met Wit-Rusland, Estland, Litouwen en Rusland
 • Belangrijkste geloof: christendom
 • Totale oppervlak: 64.589 km ²
 • Hoogste punt: Gaizina Kalns 312 meter
 • Bevolking: 2.230.000 mensen
 • Minimum leeftijd voor drinken en roken is 18 jaar.

Hoger onderwijs in Letland

Bij het Letse onderwijssysteem ga je eerst na de kleuterschool, dan ga je 9 jaar na de basisschool daarna ga je naar de middelbare school en als je klaar bent met de middelbare school kun je nog naar het hoger onderwijs. In Letland is er een verschil tussen het academische en het professionele hoger onderwijs. Universiteit bieden zowel academische als professionele opleidingen aan. Een volledige bachelor studie duurt in Letland 3 of 4 jaar. Een master kun je in 2 jaar halen. Het academisch jaar in Letland start in september en duurt 40 weken.

Toelatingseisen

Studenten moet een goede kennis hebben van de taal waarin ze gaan studeren. De taalvaardigheden worden daarom altijd van te voren gecontroleerd. Als je bijvoorbeeld een Engelstalige opleiding gaat doen moet je goed Engels kunnen spreken. Als je wilt toegelaten worden tot een Letse universiteit moet je over een vwo diploma beschikken. Je hoeft geen visum aan te vragen om in Letland te gaan studeren, je hoeft alleen over een geldige identiteitskaart of paspoort te beschikken.

Lets

De officiële taal die in Letland wordt gesproken is Lets, Lets behoort tot Indo-Europese taalfamilie. Lets lijkt erg op Litouws, ze vormen samen dan ook de Baltische taalgroep. In Letland wordt ook goed Engels, Russisch en Duits gesproken. Het kan wel erg handig zijn dat je Lets kunt spreken.

NederlandsLets
Hallo!Labdien!
Hoe gaat het met jou?Kā iet?
Ja/NeeJā/Nē
AlstublieftLūdzu
BedanktPaldies
SorryAtvainojiet
Waar is…?Kur atrodas...?
Hoe laat is het?Cik ir pulkstenis?
Mijn naam is…Mani sauc...
Wat is jouw naam?Kā Tevi sauc?
Hoeveel kost dit?Cik maksā?

Reizen naar Letland

Letland is gemakkelijk bereikbaar over land, over zee of door de lucht. Letland heeft namelijk het grootste treinstation en vliegveld van de Ballistische staten. 19 verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Riga waaronder een paar budget luchtvaartmaatschappijen. Je kunt ook met de veerboot naar Letland gaan. Er gaan ook internationale treinen naar Letland vanuit Moskou en St. Petersburg. Letland is ook zeer goed bereikbaar met de bus vanuit Nederland.

Kosten

De levensonderhoudskosten in Letland zijn vrij laag vergeleken met andere Europese landen. Een student geeft per maand ongeveer 200 euro uit aan accommodatie. Voor 16 euro per maand kan een student in Letland onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. De gemiddelde kosten van levensonderhoud van een student in Letland zijn tussen de 450 en 700 euro per maand.

Ziektekostenverzekering

Elke student in Letland moet over een ziektekostenverzekering beschikken. Zonder ziektekostenverzekering kun je geen verblijfsvergunning krijgen. Als ziektekostenverzekering kun je ook een European Health Insurance Card (EHIC) gebruiken.
© 2014 - 2020 Emilytje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studeren in EstlandDe kwaliteit van het onderwijs in Estland is erg hoog en de levensonderhoudskosten zijn er erg laag. Maar wat houdt stud…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…

Studeren in LitouwenEr studeren niet veel Nederlanders in Litouwen. Dat is eigenlijk heel apart omdat studeren in Litouwen veel goedkoper is…
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…

Reageer op het artikel "Studeren in Letland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Sima Nezami, 02-11-2015 12:39 #1
Ik vroeg me af of je geneeskunde in Letland in het Russisch kan studeren. Reactie infoteur, 11-11-2015
Ik denk het niet, de officiële taal in Letland is namelijk Lets niet Russisch. Heel misschien vind je een studie geneeskunde in het Russisch in Letland.

Infoteur: Emilytje
Gepubliceerd: 03-03-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Reacties: 1
Schrijf mee!